Dodaj do ulubionych

Prace domowe w zerówce

02.11.04, 10:05
Napiszcie mi prosze, czy Wasze dzieci w klasach 0 - 3 mają zadawane prace
domowe i ile tego mają do domu. Moja córka na ostatni długi weekend dostała
do zrobienia 9 stron szlaczków + 5 zadan w książce. Kiedy dzis w szkole
spytałam nauczycielke dlaczego tyle zadała, powiedzała mi, że co prawda było
to zadane na wtorek, ale przecież mogłam powiedzic córce, żeby tego nie
robiła wszystkiego. Bez sensu!!! Nauczyciel zadaje a ja mam dziecku ówic, że
nie musi tego robic!!
Ile Wasze dzieci mają zadawane?
Obserwuj wątek
    • barbara-stan Re: Prace domowe w zerówce 03.11.04, 16:47
      To rzeczywiście dużo jak na dziecko, które chodzi dopiero do zerówki.
      U nas wygląda to tak, że dzieci, które mają mniejszą wprawę w rysowaniu mają
      trochę porysowac w domu, aby wyćwiczyć rękę. Jednak do domu nie przynoszą
      ćwiczeń. Wszystko wykonują podczas trwania zajęć.
      • anja3333 Re: Prace domowe w 1 klasie 03.11.04, 19:44
        mam syna w pierwszej klasie i ta Pani tez moim zdaniem przesadza z pracami
        domowymi. powiedzmy koncza o 15, nastepnego dnia maja na 8.00 i zadaje im 1.5
        strony literek do ppisania (np. male p duze p pi po pa itp) jeszcze ze 3
        zadania w tzw. kartach pracy i jeszcze dokonczyc cwiczenia i nauczyc sie
        czytac. i tak jest prawie codziennie. nie moge nigdzie wyjsc bo jesli wyjdziemy
        na zakupy albo do znajomych to albo nie zdazy czytac albo cos nie zrobi itp.
        juz mnie to dobija nie wyrabiam mam jeszcze synka w wieku 4 lat i 3 miesieczna
        coreczke NIENAWIDZE ODRABIANIA LEKCJI!!! aha i jeszcze kochane dzeci
        pamietajcie trzeba chodzic na rozaniec , ale kiedy do .......???
        • ka1311 Re: Prace domowe w 1 klasie 04.11.04, 10:55
          No tu jest właśnie problem. Przecież oprócz szkoły zarówno dziecko jak i ja
          mamy prawo do innych zajęć niż odrabianie lekcji. Ten weekend wiązał się z
          wycieczką na cmentarze, z wyjazdami itp. a do tego jeszcze praca domowa. Ale to
          co mnie najbardziej wkurzyło to reakcja pani, gdy powiedziałam, że to za dużo.
          Jak można powiedzieć, że mogła tego nie robić, a potem jeszcze dodać, że
          widocznie lubię znęcać się nad dzieckiem! No to jak do ch...ry mam wyjaśnić
          dziecku na czym polegają szkolne obowiązki!
    • bozena15 Re: Prace domowe w zerówce 04.11.04, 11:16
      Moje dziecko nie dostaje zadań domowych z zerówki,jeżeli jest chore to wtedy
      sama proszę o książkę,u nas jest tak jak u Barbary rękę ćwiczy się poprzez
      kolorowanie.Jeżeli nauczycielka zadaje dzieciom zadanie do domu ,to nie
      wyobrażam sobie żeby było nie zrobione,ja też bym dziecku nie powiedziała że
      może tego nie robić.
      • awe8 Re: Prace domowe w zerówce 04.11.04, 13:11
        W zerówce zadawane do domu były tylo czytanki,pare wersów do nauczenia się
        czytac czasem jakiś rysunek.Jeśli syn był chory to sama chodziłam do szkoły po
        lekcje(robię to zresztą do dzis aby mial wszystko na bierząco zrobione)W
        pierwszej klasie było juz dośc dużo do domu zadawane ,pewnie z tego powodu,że
        lekcji mało po 4 dziennie a materjału do przerobienia bardzo dużo.Bywało
        tak ,że miał do szkoły na 11.35 zajęcia do 15.05 a zadania z matmy ze 4,
        czytanka do nauki czytania,praca do przepisania i namalowanie rysunku-okropie
        syna to denerwowało,bo czasu nie wiele zostało na rozrywkę,lekcje ,dobranocka i
        sen bo jutro na 8.00sadW takich sytuacjach rodzice prosili nauczycielkę na
        zebraniu aby miała na uwadze plan lekcji jeśli zadaje do domu pracę to aby nie
        było jej zbyt dużo gdy dzieci kończą zajęcia póżnym popołudniem, a nazajutrz na
        rano do szkoły---POSKUTKOWAŁO---Dziś syn chodzi do drugiej kalsy,jak wiadomo
        program nauczania jest dość rozległy,więc do domu zawsze coś tam pani
        zadaje,ale nie jest tego dużo(wiadomo czyta się płynnie ,więc szybciej lekcje
        sie robismile a pani nigdy nie zadaje na sobotę i niedzielę )Są też inne historie
        np. zeszyt lektur któr pani nie odpuszcza i trzeba czytać książki minimum 1 na
        miesiąc ,wpisać do zeszytu małe streszczenie, i namalować rysunek
        przedstawiający histioryjkę z książki, no i religia-nauka modlitw przed
        komunią ,no i różaniec był obowiązkowy bo dawali obrazki, które trzeba było
        wklaejac do zeszytu.Jednym słowem dziś dzieci nie mają lekko w szkole od
        zerówki są obowiązki sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka