Dodaj do ulubionych

ile godzin w zerówce?

13.09.05, 15:20
Kochani, powiedzcie mi, czy ja przesadzam,bo moje dziecko ma tylko trzy
godziny zajęć w zerówce i uważam, że to stanowczo za mało. Wszyscy, których
się pytałam, a którzy mają dzieci w zerówce mają po co najmniej 4, a nawet i
po 5 godzin dziennie. Odwiozę synka, przyjadę do domu, zakręcę się,zjem
śniadanie i praktycznie już muszę po niego wyjeżdżać.
Druga sprawa, to 14 książek do zerówki, stare i nowe wydanie ABC
sześciolatka, do cholery po co im aż tyle i kiedy oni to zdążą przerobić?
Czy u Was też tak jest?
Obserwuj wątek
    • an282 Re: ile godzin w zerówce? 13.09.05, 15:31
      mój synek jest w przedszkolnej zerówce i cięzko mi coś na ten temat mówić, ale
      wiem że dziennie ma 4 godziny zajęć merytorycznych a reszta to zabawa.
      wiesz wydaje mi się ze 3 godz nauki dla malucha to dość dziennie, może w innych
      zerówkach tez są 3 godziny a ta godzina lub dwie dodatkowo to zabawa?
      • iffona Re: ile godzin w zerówce? 13.09.05, 16:44
        moj chodzil na 8.30 do 14, ale mial w tym 2 razy angielski, korekcyjna, basen,
        sroda byla cala plastyczna, wiec nic nie pisali i nie uczyli sie, tylko lepili,
        malowali, a w pozostale dni tak de facto to bylo max 2,5 godziny nauki, reszta
        zabawa, tak potrzebna dzieciom w celu zrelaksowania sie jak i nawiazania
        bardziej zazylych relacji miedzy grupa smile
        • lajlah Re: ile godzin w zerówce? 14.09.05, 09:59
          No właśnie, a oni mają czas tylko na naukę, zero zabawy i jeszcze ta
          przerażająca ilosc ksiązek. Jestem bardzo niezadowolona z zerówki, zresztą tak
          jak większość mam.
    • michal.jagoda Re: ile godzin w zerówce? 14.09.05, 09:12
      Mój synek jest w szkolnej zerówce i mają 25 godzin zajęć tygodniowo plus
      godzina religii.
      Zajęcia w poniedz., środy i piątki 8-13 a wtorek 8-13.15, czwartek 8-13.45
      Pozdrawiam. kasia
      • ggoska Re: ile godzin w zerówce? 14.09.05, 10:58
        Od 8-13.45? W zerówce? Mam nadzieję, ze te dzieci wtedy głównie sie bawią, bo
        nie wyobrazam sobie dziecka 6-letniego pracującego przez tyle czasu w ciągu
        jedngo dnia.
        Dziwnie zorganizowana ta zerówka.

Pozdrawiam
        • kaja32 Re: ile godzin w zerówce? 14.09.05, 14:25
          Mój synek ma 5 godzin w szkolnej zerówce ale z tego samej nauki jest nie więcej
          niż 2 lub 2,5 godziny a reszta to zabawa, 2 razy w tygodniu po godzinie
          religii, zajęcia gimnastyczne. Jeśli chodzi o podręczniki to mają podręcznik i
          4 części ćwiczeń + wycinanki. Moje dziecko jest zadowolone. Pozdrawiam Kasia
    • saba76 Re: ile godzin w zerówce? 14.09.05, 18:09

My mamy chyba 6szt a może 5 nie pamiętam książek + 1dne ćwiczenia „moje 6lat”
      Dzieci przychodzą każdego dnia na 8.20 i kończą o 12.05-3h i 45 min + we wtorki
      religia 30min
      • awe8 Re: ile godzin w zerówce? 15.09.05, 20:12
        Mój sym chodzi do zerówki w szkole na 8.00 do 13.00 w tym 2 razy w tygodniu
        jest angielski i 2 razy religia książki Moje 6 latplus książka-kolorowanka do
        religi,w czasie pobytu w przedszkolu czas na zabawę (maja dużo zabawek)czas na
        gimnastykę,czas na zjedzenie drugiego śniadania i wypicie ciepłej herbaty ok
        30min,czas na nauke ,rysowanie wyklejanki i pani znajduje jeszcze czas na
        bajki,czyta im lub czasem coś puści na wideosmileOgólnie synek bardzo
        zadowolony ,z zerówi nie wraca przemęczony tylko z uśmiechem i buzia mu się nie
        zamyka co tam nie robili i czego sie nie nauczył ,czym się dzisiaj nie bawił i
        w cosmilemoże tak trajkotać do wieczora ...Wydaje mi się że 3 godziny to mało
        czasu na zabawę w grupie pewnie już nie starcza tylko nauka i nauka to nie
        dobrze dla tak małych dzieci.Porozmawiaj w zerówce może udasie wydłużuć czas
        ppobytu aby dzieci mogły też pobawic się .Pozdrawiam Ewa
        • tarja30 Re: ile godzin w zerówce? 16.09.05, 00:02
          Moj syn chodzil na 8 i wybieralam go zaraz po obiedzie ok.13 byl czas na
          nauke,spacery,zabawe.Teraz jest w 1 klasie.
        • lajlah Re: ile godzin w zerówce? 16.09.05, 09:17
          Tak właśnie chcemy zrobić, wybieramy sie do pani dyrektor porozmawiać, bo
          naprawdę, wszystkie uważamy, że to 3 godz. to trochę za mało. oprócz nauki nie
          ma czasu na inne zajęcia.

"Mężczyźni dzielą się na dwie grupy, przystojnych i inteligentnych. Przystojni,
          to ci, którzy mi się podobają, a inteligentni, to ci, którym ja się podobam."
    • janeausten1 Re: ile godzin w zerówce? 16.09.05, 15:41
      Wydaje mi się, że 5 godzin w zerówce jest to jakiś wymóg ustawowy. Na zebraniu
      informacyjnym dla rodziców dzieci klas 0, pani dyrektor poinformowała, że
      dzieci będą w szkole na 5 godzin i nawet powiedziała, że tak jest w
      rozporządzeniu, w ustawie czy jakoś tak.
      Jest to więc do sprawdzenia. Przecież nawet liczba godzin nauki poszcególnych
      przedmiotów nie zależy od "widzi mi się" dyrektora tylko określa to
      ministerstwo edukacji. Tak mi się wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka