mmdt 09.05.06, 22:43 co dać niespełna siedmiolatkowi na Dzień Dziecka ? Jakie zabawki cieszą Waszych 6.5 - latków ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.bc Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 10.05.06, 05:57 a moze sam by sobie wybrał Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 10.05.06, 08:55 ażtak nie znasz własnego dziecka? smutne Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 14.05.06, 19:13 co za bzdura... być może młody dostał już od rodziców i bliskich wszystkie ulubione prezenty (bo rodzinę stać ,albo młode jest niewymagające a poza tym tak naprawdę sie zdarza i to wcale nie rzadko), a o innych na razie nie słychać (tak było z moim i wcale nie uważam,że nie znam swojego dziecka). Czasem wspólne obejrzenie bajki, przeczytanie ksiażki, spacerek czy basen lub rower niespodziewanie poddają pomysł na prezent (u nas sprawdzone rowery i basen - najczęściej wtedy młody wpada na kolejną "pasję życia"). Spróbuj może podpytać czego najbardziej mu brakuje )))) myśmy ostatnio zaszaleli: www.zabawkinaukowe.pl - tyle tylko,że drogieeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
sonia_30 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 02.06.06, 09:46 Wielkie dzięki za podanie adresu. Od dawna poszukiwałam tego typu zabawek Pozdrawiam, Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 28.05.06, 22:51 Ja swoje dziecko znam bardzo dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje. Jednak nie zawsze wybiera ono zabawki najbardziej odpowiednie dla siebie i często bywa tak, że się nimi później w ogóle nie bawi. tak było z T-Rexem Hot Wheels, podobnie z Bionicle i Rycerzami LEGO - mimo, że się nimi nie bawi i stoją na półkach i podłodze, to nadal chce je kolekcjonować. Teraz wymyślił sobie Hot Whelsy na drzwi ( nowa reklama TV ), a ja wiem, że to na 100 % zabawka na 1 dzień. Dlatego warto czasem zapytać innym, aby syna nieco ukierunkować w poszukiwaniach wymarzonej zabawki i dać jemu małą podpowiedź. Czy znacie więc jakąś chłopięcą zabawkę taką, aby zabawiła mi syna dłużej niż jeden - dwa dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
btr19 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 08:53 > Czy znacie więc jakąś chłopięcą zabawkę taką, aby zabawiła mi syna dłużej niż > jeden - dwa dni ? -Tak. Nazywa się RODZICE. Albo "WSPÓLNA ZABAWA" Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: polecam K'nexy 01.06.06, 22:44 Już po ptakach Bo dzień dziecka minął. Ale mój synek (6,5 l) podobnie, marzy o: > tak było z T-Rexem Hot Wheels, podobnie z Bionicle i Rycerzami LEGO A potem się nie bawi. Nie dostał tylko hot wheels. Nie bawi się, bo to nie są rozwojowe zabawki. Co można z nimi zrobić? Poskładać, postawić na półkę i koniec. Za to bawi się "szrotem legowym" który odziedziczyliśmy po rodzinie. Bawi się już od prawie 3 lat ) A na dzień dziecka dostał zestaw K'nex z silniczkiem napędzanym baterią słoneczną ) Kupiliśmy w USA za pomocą eBay-a (kosztował nas około 100 zł - większość kwoty to koszty transportu). K'nexami bawi się od Bożego Narodzenia - wtedy dostał pierwszy zestaw. Do każdego zestawu jest instrukcja, pozwalająca zbudować kilka modeli + te z własnej wyobraźni. W Polsce są niemal nie do zdobycia (choć są polscy importerzy, a na Allegro kupiliśmy całkiem tanio fajny zestaw używanych klocków). Najlepszym źródłem jest eBay - oczywiście nie polski. Kupujemy głównie na angielskim. Klocki są solidne (porównywalne z Lego) a zabawa dla całej rodziny - głównie taty z synkiem )) www.knex.com/ Najciekawiej zrobiło się, jak nam trochę tych klocków przybyło - teraz chłopaki budują nawet półmetrowe konstrukcje. Mamy też silnicznki na baterie (większy i mniejszy) i dwa pull-back'i - powstają więc jeżdżące pojazdy. > Teraz wymyślił sobie Hot Whelsy na drzwi ( nowa reklama TV ) Ja wytłumaczyłam małemu, że to zabawki dla dzieci bez wyobraźni, co to sobie trasy nie umieją zbudować. A on umie Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
kachwi1 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 15.05.06, 15:22 mój niespełna siedmiolatek ma konkrentą listę życzeń: b-daman (sto pięćdziesiąty pierwszy chyba), bionicle z nowej serii (też już tego cała szafa, ale nie spocznie, póki nie zbierze wszystkich. do tego: gra na komputer harry potter. jakaś bajka na dvd. ma tego sporo. ma wybrać jedną rzecz - na razie się zastanawia. oczywiście do prezentu będzie jakiś spacer, rower, lody - to co lubimy najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
bikini75 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 28.05.06, 23:11 Dzień dziecka to nie gwiazdka, To święto raczej rozrywkowe, zamiast zabawki może lepiej gdzieś się wybrać : festyn, jakaś wycieczka (nie za długa, żeby dzieciak się faktycznie bawił i cieszył, a nie zmęczył. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 29.05.06, 08:25 Nie gwaizda, a jednak dajemy wtedy dziecku prezenty. Zresztą prawie wszyscy tak robią. A co do spędzenia wolnego czasu w tym dniu, to też jest sprawa oczywista - przecież ten dzień należy do naszych pociech. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 29.05.06, 11:47 Wiesz, wydaje mi sie, ze jednak najlepiej poobserwowac, co dziecko najbardziej zajmuje, a czym nie bawi sie wogóle U mnie takie rady ogólne nie zdałyby egzaminu- mój osmolatek nawet nie wie, co to jest osławiony b-daman ( wiem, bo ostatnio całą droge ze szkoły mu tłumaczyłam i nie wiedział o co chodzi, pokazałam mu przy okazji w sklepie- na szczęscie nie był zainteresowany), samochodami nie bawi sie wogóle za to nie pogardzi kolejnym rycerzem ( orkiem, goblinem itp). Ostatnio swietnym prezentem ( niestety drogim) okazują sie figurki do malowania. Zamówił tez na urodziny grę Ryzyko ( to taka strategiczna planszówka). Może poszukaj w grach ( polecam szachy- moje dziecko bardzo wciagneły)- ja mam kilka typów, ale nie stac mnie na to wszystko Moze ta www.merlin.com.pl/frontend/towar/436567 Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 29.05.06, 11:53 A co do prezentów- w tym dniu normalnie pracujemy, więc wspólne spedzanie czasu pewnie przełozymy na weekend, a drobne prezenty bedą- synek dostanie ksiazkę "Wielkie poszukiwania-zamek" oraz segregator/notatnik z Władcy Pierscieni- mam nadzieję, że to będzie strzał w dziesiątkę Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 29.05.06, 09:02 a moze gdzies sie wybierzecie? jednym z prezentow dla moich dzieci na te okazje sa bilety na spektakl Aga Ps. tez mam niespelna 7-latka )) Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 29.05.06, 10:59 Mam ten sam problem.Zabawek ma pełno.Postanowiłam ze kupię mu ulubione desery jogurtowe jego ulubione słodycze-z tych droższych- to co lubi a nie zawsze mogę mu to dać. Odpowiedz Link Zgłoś
ianna Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 31.05.06, 14:29 My naszemu prawie 6 latkowi kupiliśmy książkę Historię Świata i Globus. To dlatego, że interesuje się Cesarstwem Rzymskim, rycerzami oraz morzem i dalekimi wyprawami. Moja konkluzja jest jedna: zauważ, czym interesuje się dłużej (może byc z przerwami), o czym chętnie słucha lub prosi, żeby mu opowiadano i znajdziesz rozwiązanie ) Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_13 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 31.05.06, 14:37 U nas były encyklopedie i wydawnictwa o dinozaurach Teraz (a ma 9 lat) historia pilki nożnej - Mundial 2006 Zawsze staram się podsycać aktualne zainteresowania dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 31.05.06, 23:20 najlepszą zabawką jest coś co rozwija dzieciaka do przodu zaryzykuje i powiem może aparat cyfowy samsunga cyfrowy za 300 pln - da mu możliwość patrzenia na świat jeśli ma juz prawie 7 lat prawie spasuje wymaganiami ja zacząłem fotografować w wieku 9 lat ale to było za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Sekrety elektroniki - kupiłem 8-latkowi 31.05.06, 23:21 ...i jest wniebowzięty. Na zasadzie łączenia klocków robi syreny alarmowe, radio, itp... Polska instrukcja obrazkowa która pozwala dziecku zrobić "zabawkę" krok po kroku. IMHO dla "małego inżyniera" nie znajdziesz nic lepszego - Ja kupowałem w Urwisie - www.urwis.pl/sklep/z1527_tajemniczy_swiat_elektroniki-500_elementow.html Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9920 Re: Sekrety elektroniki - kupiłem 8-latkowi 01.06.06, 07:41 mój wybrał wyprawe do kina.idziemy w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: Sekrety elektroniki - kupiłem 8-latkowi 01.06.06, 08:27 moja 6 letka sama sobie wybrala do kompletu polly pocket i puzlle a w weekend jedziemy do kotowic o ile snieg nie spadnie Odpowiedz Link Zgłoś
agatka151 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 09:59 Moj syn ma teraz 10 lat ale od kilku lat niezmiennie ciesza go klocki LEGO. Naprawde rozwijaja no i mozna razem z dzieckiem pobudowac... Odpowiedz Link Zgłoś
renja Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 10:46 myśmy swoim pociechom (7,5 i 4,5) zorganizowali dzisiaj wyjście na koncert dla dzieci do filharmonii połączony z pokazem iluzjonistycznym. Potem z pewnością jakiś McDonald's, bo dzieciaki wiedzą, że dzis sie zgodzimy na takie "atrakcje". Poza tym w sobotę na pewno pojedziemy gdzies całą rodzinką. Co do prezentów, to dzieciaki dostaną drobiazgi typu: długopis ze spider-manem (syn) i długopis z Barbie (córka). Co roku obchodzimy w podobny sposób Dzień Dziecka, tzn jakis drobiazg w prezencie, wspólny dłuzszy wypad i jakas atrakcja wybrana przez nas. Nigdy nie słyszałam zeby nasze dzieci sie skarżyły, że nie dostają prezentów za kilkadziesiąt pln, natomiast często potem jak opowiadają rówiesnikom, to widze że wielu z nich tez by chciało zobaczyc teatr lalek, stadninę koni czy inne ciekawe miejsce zamiast dostac 100 lalke czy 200 samochodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Reformę ortografi. 01.06.06, 11:24 Reformę ortografi. By gdy słyszy h można było pisać h, nie ch. By gdy słyszy ó można było pisać u, nie u. By gdy słyszy ż można było pisać ż, nie rz. By gdy słyszy sz można było pisać sz, nie rz. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 16:27 W nowej ortografi likwidowane jest też drugie i na końcu wyrazu, jeśli wyraz kończy się na -ii. Większość zmian - zasady nowej ortografi na stronie www.reforma.ortografi.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
staro Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 12:09 !!!pisze się "narzucany". Szkola.be: Proponujesz reformę ortografii? Najpierw naucz się jej zasad, nadal obowiązujących. Kiedy będziesz pisał według swego "widzimisię", to nikt Cię nie zrozumie. Choć może to i lepiej A co do tematu - też jestem za wycieczką, wyjściem do teatru, kina, ogniskiem z okazji Dnia Dziecka itp. Sprawdza się! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 16:25 Czytaj uważnie. Nażucony w nowej ortografi to nażucony i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Re: Reformę ortografi. 02.06.06, 11:16 Łuć, bżuh, ruf, holefkasz... - raj dla nieuków. Odpowiedz Link Zgłoś
irekj0 Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 13:29 i żeby można było pisać "s" zamiast "z": musk zamiast mózg i "p" zamiast "bł": japko zamiast jabłko i jeszcze wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 16:24 Faktycznie założenia reformy są odrobine szersze niż tylko likwidacja rz, ch i ó, zakładają też likwidację drugiego i, jeśli na końcu wyrazu są dwa i, uproszcznie - ujednolicenie pisowni by : razem - osobno, pisownię z dużej litery wtedy, gdy intuicja to sugeruje, pisanie według wymowy nowego słowa, zwłaszcza z obcego języka, i może jeszcze kilka zmian. Jednak reforma nie jest aż tak rewolucyjna jak proponujesz. Wszystkiego nie da się wprowadzić w jednym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessska Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 21:30 i "idjota" zamiast idiota... o tempora, o mores... a mnie, dziecku już mocno starszemu (które jednak zawsze dostaje prezenty, co bardzo miłe), ZAWSZE trafiały się przemyślane drobiazgi, najczęciej książki lub płyty - zawsze na poziomie, żadnej tandety, za co chwała rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
nitemarc Re: Reformę ortografi. 01.06.06, 23:14 reforma ortografii to nie taki glupi pomysl. moje pomsyly to: - gdy slyszysz 'u' uzywasz 'u', gdy slyszysz 'ó' uzywasz 'oo' - gdy slyszysz 'sz' i 'rz' uzywasz 'sh' - brak polskich ogonkow - brak restrykcyjnych regol zwiazanych z uzywaniem malych i duzych liter - gdy slyszysz ku piszesz 'q' - gdy slyszysz 'ć' piszesz 'ch'wiec sila rzeczy twoja transformacja z ch na h moze byc heh, oczywiscie to jest tylko zart ale tak powaznie mozna by pomyslec o lekkiej reformacji ortografii tak aby jej reguly bardziej przystawaly do naszej eRzeczywistosci Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 12:56 Daj mu lornetkę.Chłopaki lubią lornetki... Odpowiedz Link Zgłoś
earlyyears Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 16:43 plyte piaska-piaseckiego i mandaryny. Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowa1 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 19:53 Ksiązka, co prawda dla panny, ale takiej co przepada za Mikołajkiem, więc chłopakom też można polecić. Kolejna cześć przygód na Dzien Dziecka. Znowu będzie coś nowego do czytania na dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
paul140 Re: prezent dla syna na dzień Dziecka 01.06.06, 22:25 A może zamiast kupować mu coś poprostu znajdź dla niego czas! Wybierzcie się razem do kina albo gdziekolwiek indziej ... to będzie lepsze niż najwspanialsza zabawka, zaręczam! Odpowiedz Link Zgłoś