Dodaj do ulubionych

kiedy zaczac czyscic zabki

IP: 148.246.64.* 03.03.03, 04:37
no wlasnie, od kiedy zaczynalyscie/liscie czyscic zabki swoim pociechom?
moja, 13m. jest b. ruchliwa, wierci sie i kreci i jakos trudno przeprowadzic
ta operacje, nawet za pomoca specjalnie zaprojektowanych dla jej wieku
szczoteczek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: kiedy zaczac czyscic zabki IP: *.introl.pl 03.03.03, 09:39
      Gdy się pojawiły czyściłam gazikiem i wodą przegotowaną (od ok. 7 miesiąca),
      potem szczoteczką, taką mięciutką z Colgate dla dzieci też samą wodą, z czasem
      zwykła nieprzegotowaną, a gdy skończyła 2 latka zaczęłam czyścić pastą Elmex.
      U nas pomagało naprzemienne czyszczenie, ja jej, ona mnie (teksty miała te
      same jak ja - jeszcze ten u góry, o nowy ci się kluje...) i czyszczenie
      odbywało się na zasadzie zabawy. Inna rzecz, że teraz wszystko "siama, ja
      siama", niemniej zawsze po niej poprawiam.
      • pineska1 Re: kiedy zaczac czyscic zabki 03.03.03, 12:09
        Ja kupiłam swojemu dziecku szczoteczke do zebow jak mialo 1,5 roku. Ale dopiero
        od 2,5 roku sama myje zeby pasta (Bombini). Wtedy zaczela myc pastą do zebów
        kiedy nauczyła się płukać buzię a nie połykaćwink
      • pineska1 Re: kiedy zaczac czyscic zabki 03.03.03, 12:15
        www.zdrowierodziny.pl/archiwum_wyn150 - pod tym adresem jest o myciu ząbków u
        dzieciwink
        • aka10 Re: kiedy zaczac czyscic zabki 03.03.03, 16:26
          Czyscic od pojawienia sie pierwszego zeba lub jeszcze przed(gumowa szczoteczka
          do dziasel).Moj dentysta twierdzi,ze do okolo 9-10 lat po dziecku trzeba mycie
          zebow poprawiac.Najlepiej raz dziennie szczoteczka elektryczna,drugi raz zwykla
          (bo technika czyszczenia inna).Nie zaszkodzi dodatkowo po obiedzie.Pozdrowienia.
    • kulka_ Re: kiedy zaczac czyscic zabki 03.03.03, 17:19
      Starsza córka myła od 1,5 roku bez pasty. Od 2 lat myje z pastą. Teraz musi myć
      po każdym posiłku. Młodsza ma rok i ja czyszczę jej tylko raz dziennie
      wieczorkiem po wypiciu ostatniej butli z mlekiem. Potem w nocy dostaje tylko
      wodę do picia.
    • Gość: Zuza Re: kiedy zaczac czyscic zabki IP: *.rasserver.net 03.03.03, 20:44
      mojemu malemu wyszedl 1 zabek kiedy mial 11 miesiecy, sadzalam go w lazience i
      patrzyl jak ja myje zeby, pozniej mylam jemu zabka( a pozniej zabkismile) gumowa
      szczoteczka, kiedy skonczyl 1,5 roku weszlo mu mycie zebow w nawyk i sam rano
      szedl do lazienki, pokazywal na swoja szczoteczke i paste( pasta dla dzieci od
      6 mies, mozna ja polykac) kiedy skonczyl 2 latka zmienilam mu paste ale zawsze
      on sobie sam myje zeby a pozniej ja poprawiam, sam pamieta rano i wieczorem
      umyc ja, a teraz wprowadzam mu w nawyk poobiednie mycie smile
      • Gość: dentystka Re: kiedy zaczac czyscic zabki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.03.03, 23:24
        Oczywiscie, ze myc od momentu pojawienia sie pierwszego zeba w buzi, a nawet wczesniej (od urodzenia) warto
        przemywac dziasla gazikiem zwilzonym woda lub rumiankiem. Zaleca sie,zeby czyscic zeby szczoteczka bez pasty
        tak dlugo, dopoki dziecko nie potrafi wypluwac. Idealnie byloby czyscic dziecku zeby po kazdym posilku (trafna
        uwaga: to dorosly myje dziecku zeby, samo dziecko tego porzadnie nie wykona, tak samo, jak dwulatek sam nie
        zasznuruje sobie butow), oczywiscie niech dziecko samo walczy i cwiczy, ale poprawic musi rodzic. Wiem, ze w
        praktyce trudno wcielic te wszystkie zalecenia w zycie, zwlaszcza, jesli dzieci sa uparte (sama jestem mama i
        czasem trudno mi wyegzekwowac poranne czyszczenie zebow sad( ), ale warto miec kilka zasad, ktore bardzo
        pomoga:
        po wieczornym czyszczeniu zebow NIC NIE PIJEMY ANI NIE JEMY, zadnych herbatek (nawet nieslodzonych),
        zadnych jablek, kanapek, czekoledek, butelek z mlekiem: widzialam duze spustoszenia po 2-miesiecznym zaledwie
        obyczaju picia mleka z butelki przez dziecko (wieczorem). Jesli dziecko musi sie czegos napic, moze dostac
        przegotowana nieslodzona wode.Starsze dziecko - wode mineralna. Naprawde jest to latwe do wprowadzenia. Ze
        szczoteczek dla malych dzieci (ktore glownie obgryzaja trzonek) polecam Oral B - Stages (Stage 1)- sa rozne
        rozmiary, zaleznie od wieku dziecka, ale Stage 1 jest naprawde swietny, okragla szeroka glowka bardzo ulatwia
        mycie zabkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka