Dodaj do ulubionych

Potworny kaszel, Pomocy!

IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.03, 11:16
Witajcie Drodzy Rodzice,

prosze o pomoc. Otoz moj 9 miesieczny synek od dwoch dni ma potworny kaszel.
Nie spi z tego powodu, gdyz kaszel mu strasznie przeszkadza. Podczas kaszlu
widac jak go boli. Syrop dla maluszka nie pomaga. Znacie jakies domowe
sposoby. Bede wdzieczna za szybka odpowiedz.

Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: kasztanka Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.03, 11:52
      A może w domu jest za suche powietrze? W takim przypadku pomoże nawilżacz
      powietrza. Można też rozwiesić pranie w pokoju, albo posiedzeć z maluchem w
      zaparowanej łazience (odkręcony prysznic/krany z gorącą wodą).
      Z tego co wiem, to generalnie przy kaszlu "parówka" przynosi ulgę. Czytałam o
      takiej metodzie "parówki" dla malucha: dziecko do łóżeczka, obok łóżeczka (ale
      poza zasięgiem dziecka) gar z gorącą wodą (może z jakimś olejkiem lub ziołami)
      i całość przykryć od góry kocem. Powstaje namiot z parą.
      Pozdrawiam i życzę zdrowia
      • Gość: Iza Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.03, 12:03
        Gość portalu: kasztanka napisał(a):

> A może w domu jest za suche powietrze? W takim przypadku pomoże nawilżacz
        > powietrza. Można też rozwiesić pranie w pokoju, albo posiedzeć z maluchem w
        > zaparowanej łazience (odkręcony prysznic/krany z gorącą wodą).
        > Z tego co wiem, to generalnie przy kaszlu "parówka" przynosi ulgę. Czytałam
        o
        > takiej metodzie "parówki" dla malucha: dziecko do łóżeczka, obok łóżeczka
        (ale
        > poza zasięgiem dziecka) gar z gorącą wodą (może z jakimś olejkiem lub
        ziołami)
        > i całość przykryć od góry kocem. Powstaje namiot z parą.
        > Pozdrawiam i życzę zdrowia

to jest pomysl!!!
        bardzo dziekuje, juz ide robic

Iza
    • Gość: Olga Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: 212.14.38.* 19.03.03, 15:06
      Mój synek również - ale on jest alergikiem, a właśnie kwitną olchy i leszczyna -
      tygodnia mamy podwyższone stężenie pyłków. Twój synek jest jeszcze za mały na
      testy, ale zapamiętaj ten moment i obserwuj go za rok. Pozdrawiam.
    • Gość: MK Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.zetorz.com.pl 19.03.03, 15:38
      Zagotuj łyżeczkę siemienia lnianego z 1/ szklanki wody, dodaj troszkę cukru i
      podawaj jak syrop. Śluz pokryje gardło i kaszel przestanie być tak bolesny.
      Ułatwia także odkrztuszanie.
    • ariana_ Re: Potworny kaszel, Pomocy! 19.03.03, 17:07
      Od dwóch dni kaszle? Ja bym już poleciała do lekarza ,
      na twoim miejscu. 9 m-cy to jest jeszcze b. małe dziecko
      i z byle czego może mu się rozwinąć zapalenie płuc. Daję
      przykład oczywiście , bez żadnego straszenia.
    • farsa Re: Potworny kaszel, Pomocy! 19.03.03, 17:23
      Gość portalu: Iza napisał(a):

> Witajcie Drodzy Rodzice,
      >
      > prosze o pomoc. Otoz moj 9 miesieczny synek od dwoch dni ma potworny kaszel.
      > Nie spi z tego powodu, gdyz kaszel mu strasznie przeszkadza. Podczas kaszlu
      > widac jak go boli. Syrop dla maluszka nie pomaga. Znacie jakies domowe
      > sposoby. Bede wdzieczna za szybka odpowiedz.
      >
      > Iza

stawiam na zapalenie płuc.
      z autopsji i z doświadczenia matki "płucnych" dzieci.
    • Gość: Goka Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 17:52
      Moje dziecko miało baaardzo silny kaszel w pażdzierniku, taki doprowadzający do
      wymiotówsad Męczyl się bardzo, poszliśmy do lekarza, okazało się, ze to
      wirusówka. Dostał syrop Eurespal, wypił dwie butelki (każda za 22 zł) i nicsad
      Zrobiłam syrop z cebuli i czosnku, kupiłam super homeopatyczny syrop Malia (10
      zł)i po 3 dniach było już bardzo dobrze, a po 5 kaszel się skończyłsmile
      I absolutnie przy takim kaszlu nie nacieraj dziecka na noc maścią rozgrzewającą.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. Gosia.
      • farsa Re: Potworny kaszel, Pomocy! 19.03.03, 20:19
        nie eksperymentowałabym z syropami, które skądinąd mogą być skuteczne.
        autorka napisała, że dziecko ma 9 miesięcy.
        pamiętam, że kiedy moja Młodsza miała podobny, uporczywy kaszel [była wtedy
        wtedy sześciomiesięczniakiem], nasza alergolożka-pediatra twierdziła, że kaszel
        u dzieci poniżej roku jest b. niebezpieczny.
        nie będę się mądrzyć, bom humanista z wykształcenia, ale dobrze słyszący
        diagnosta powinien osłuchać dziecko, a w przypadku braku pewności skierować na
        rtg klatki piersiowej.

u tak małego dziecka wrednego kaszlu nie leczyłabym homeopatią i syropami [choć
        nie neguję ich skuteczności].
        doświadczenie nauczyło mnie szybkiego działania w przypadku kaszlu trwającego
        dłużej niż dwie doby.
        • Gość: Iza Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.03, 21:18
          Bylam wczoraj u lekarza, gdy maly dopiero zaczal kaszlac. Lekarz zalecila
          podawanie syropu i krople do nosa. Wczoraj to byl poczatek choroby. Choc w
          ciagu dnia kaszel przeszkadzal w spaniu. Dzis z reszta tez. A chrapie
          maly ...jak maly slonik smile)
          Dzis mial przez caly dzien 38 podawalam co 6 godzin paracetamol w czopkach.
          Z nosa mu tez leci... Jutro znowu idziemy do lekarza.
          • aka10 Re: Potworny kaszel, Pomocy! 19.03.03, 22:10
            Ja bym osobiscie temperatury przy 38 stopniach jeszcze nie zbijala.Niech
            organizm troche sam z wirusem walczy (bo to,co opisujesz wyglada na
            wirus).Zalezy tez oczywiscie,jaki jest stan ogolny malego,czy jest
            apatyczny,nie chce pic itd.U dzieci 38 stopni to jeszcze nie zadna wysoka
            temperatura.Pozdrowienia.
            • Gość: Maryla Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 00:41
              miałam takie "przeboje" z moja córką i zawsze okzazywało sie ze to
              tylko krtań a kaszel był nie do zniesieniasad Też miała goraczkę,więc
              moze nie trzeba zaraz straszyc zapaleniem plucsmile Podawałam syrop z
              cebuli i czosnku podobno ( jak dowiedzialam sie tu na forum) lepiej z
              cukremsmilePodawałam jeszcze Pectosol na soczku malinowym ale 9 miesiecy to
              chyba troszke za mało ,jest dosc ostrysmile zapytaj lekarza.Nigdy nie
              nacierałam córki maściami, maja zapach i moga tez podrazniać a czasem
              rozgrzanie powoduje wiekszy kaszel.
              Zdrówka życzę synkowi ,a Tobie spokoju smile
              • Gość: Iza Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.03, 16:40
                Dziekuje Marylko za cieple slowa. Na temat masci nie wiedzialam i smarowalam
                malego. Nawet robilam oklady na rozgrzanie.
                Jestem mloda mama i wiele rzeczy jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam
                Iza
              • Gość: Maryla Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 20:08
                smile no ja starą oj starą mamą jestem, ale powiem Ci ,że kiedy czytam
                posty młodych mam to wiedzą wiele wiecej niż ja teraz i kiedy
                urodziłam swoja córkę. Czasem sie dziwie jak to mozliwe ,że wyrosła w
                zdrowiu mając tak mało wiedzącą mamęsmile Udało sie chyba i jej i mnie
                hihi, a może nie chorowała zbyt często stad mój brak wiedzy?
                Jak synek? myslę ,że juz lepiej, co powiedział lekarz?
                Pozdrowionka
                • Gość: Iza Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 10:47
                  Juz duzo lepiej. Nie ma takiego kaszlu i spadla mu goraczka. Z pluckami tez
                  wszystko w porzadku. Wlasnie spi sobie smacznie.
                  Dziekuje Marylko

Iza
                  • Gość: Maryla Re: Potworny kaszel, Pomocy! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 14:25
                    uffff , no to super, cieszę sie bardzo.
                    Pozdrowionka
                    Maryla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka