bananjaga 09.08.07, 11:27 Witam Moja córcia w tym roku pójdzie do pierwszej klasy i zastanawiam się ile czasu należałoby spędzić na odrabianie prac domowych i naukę? Może ktoś ma już pierwszą klasę za sobą i wie jak to wygląda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieczna-gosia Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 11:58 nalezy spedzic wystarczajaca ilosc czasu naprawde oczekiwalas wyliczen minutowych? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 12:34 To zależy... ... od dziecka i od nauczycielki Są takie dzieci, co robią błyskawicznie, śą takie, które potrzebują godziny i więcej. są nauczycielki, które zadają niewiele i sporadycznie, są takie, które zadają dużo i codziennie. Trudno przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bananjaga Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 12:47 Dziękuję za odpowiedzi. Chciałabym jakoś zorganizować czas po przyjściu z pracy, dlatego te pytania o czas który trzeba poświęcić na obowiązek odrabiania lekcji- chcę nauczyć córkę odpowiedzialności- nie chcę żeby wszytko robiła na "odwal się" bo to zwiastuje kłopoty w dalszych klasach Monika B. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 15:21 Mojemu pierwszakowi lekcje zajmowały 20-40 minut dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 21:59 przede wszystkim naucz, że trzeba sobie zorganizować stanowisko do pracy, potrzebne rzeczy miec w zasięgu ręki i skupic sie na odrabianiu lekcji. W tym czasie powinien byc wyłączony telewizor i zapewniony względny spokój (zwłaszcza, jesli w domu jest młodsze rodzeństwo). To ile dziecko spędza czasu nad lekcjami nie jest tak ważne jak to, by ten czas wykorzystało naprawdę efektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rysa9 Re: czas odrabiania lekcji 09.08.07, 22:09 Moje synek często siedział do późna. Ale to przede wszystkim dlatego, że przynosił niedokończone zadania z lekcji (a pani pisała lakonicznie "Dokończ!" i dopiero po paru miesiącach raczyła nas poinformować, że nie oczekuje uzupełniania tych ćwiczeń już na drugi dzień), że zafundowaliśmy mu za dużo dodatkowych zajęć i że chcieliśmy, żeby po szkole wyszedł chociaż na godzinę na dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: czas odrabiania lekcji 11.08.07, 13:31 Zależy od dziecka i od wymagań nauczycielki. Jedno zrobi w pięć minut, bo ma mało i szybko robi, inne bedzie siedzieć trzy godziny, bo zadane w cholerę i jeszcze dziecko wolniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kalendarzowa_wiosna Re: czas odrabiania lekcji 11.08.07, 22:06 Hmm... czy Ty przypadkiem nie nastawiasz się na wspólne odrabianie lekcji z córką? Ja bym podeszła do tego w ten sposób: jeżeli praca domowa (wraz z nauką) będzie zajmować Twojej małej dłużej niż godzinę, to najprawdopodobniej potrzebna będzie Twoja interwencja. Albo nauczyciel zadaje za dużo lekcji do domu, albo córce potrzebna jest pomoc. Ciężko gdybać, narazie są wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
eborejszo Re: czas odrabiania lekcji 12.08.07, 12:39 Ja też uważam, że wszystko zależy od dziecka. Moja starsza w 1 klasie odrabiała lekcje zazwyczaj niezbyt starannie w ciągu 10-20min (czasami przedtem przez 1/2 h złościła się, że musi to zrobić, a jej się nie chce), a młodsza siadała do lekcji zaraz po przyjściu ze szkoły i potrafiła przez 2 godz.pisać 3 linijki, ścierając i poprawiając, aż mogła oznajmić z dumą (i zgodnie z prawda): wszystkie literki mam ładniejsze niż we wzorze! - uważam, że to zdecydowana przesada, ale nic nie potrafiłam zaradzić, wzięłam na przeczekanie. Trochę pomogło, jak od półrocza zaczęła pisać długopisem i nie mogła ścierać. Uważam, że sprawę lekcji należy starać się zostawić dziecku, żeby to była jego sprawa, a nie rodziców i interweniować tylko, kiedy to konieczne, np. gdy sobie ewidentnie olewa sprawę, gdy sobie nie radzi, lub gdy prosi o pomoc - choć tu należy być czujnym, żeby nie dać sie wrobić w odrabianie lekcji za dziecko, moje np. z dużą determinacją próbowały naciągnąć mnie na wymyślanie za nie zdań (np. w ćwiczeniu :wymyśl 3 zdania z wyrazami z "ż") Osobiście uważam, że nie jest dobrze, gdy małe dziecko spędza w domu nad lekcjami więcej niż 45 min., ale czasem pozostaje to tylko w sferze zyczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: czas odrabiania lekcji 14.08.07, 20:27 zależy od dziecka i nauczycielki u nas jest zasada,że jeśli dzieci z w szkole przerobią "dzienny program" to nie mają nic zadawane tylko kto nie zdąży kończy zadania w domu moja córka raz siedziała 5 minut innym razem godzinę bywały dni,że w ogóle w domu do książek nie zaglądała aaa i to ona sama siedzi nad książkami -my tylko sprawdzamy Odpowiedz Link Zgłoś