korniz 17.04.08, 10:03 Nasza fasolka już ma ogonkitakie na cm.Tylko że fasoli pojawiły się czarne plamy-pleśń?Martwić się czy czekać .Czy taka fasola wypuści liście.Skąd te czrne naloty-za dużo wody?Poradzcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:11 na naszych nie było plam, puściła korzonki,pękła łupinka, listki itd. Niektórym osobom w klasie rzeczywiście nieudały się i zgniły. Jeśli robiliście na gazie to weź kilka nowych ziarenek osobno. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lottax Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:24 a czy dolewaliście wody do słoika?Ta fasola była wilgotna czy sucha? Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:27 dolewałam wody ,fasola była wilgotna-błąd?Powinno się dolewać tej wody czy tylko położyć fasolę na gazie na słoiku z wodą i o niej zapomnieć i nic z nią nie robić? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:33 ta gaza u nas była leciutko umaczana w wodzie, ale fasolki nigdy rwczej w niej nie stały długo.Bałam się właśnie ,że przez nadmierne dolewanie zepsują się. Jak moczycie fasole do gotowania normalnie to gdyby stała 3 dni w wodzie to zacznie robić się osad i bedzie śmierdzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:31 mój dolewał, a raczej wylewał i przelewał świeżą wodą, póki jeszcze korzonek sam nie zanyrzył się w wodzie.Jak masz gazę na słoiku to wystarczy,że kawałeczek jest zanurzony.Sama i tak pociągnie wodę. Przecież normalnie woda też wyparowuje ze słoika, na fasolki. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: hodowla fasoli 17.04.08, 13:03 a ta biała skórka fasoli bardzo wam popękała na mojej tak jakby chciała odpaść.Czy to normalne?Jest pół żółta pół biała. Odpowiedz Link Zgłoś
prologica Re: hodowla fasoli 17.04.08, 12:47 przypomnijcie jak to sie robilo z ta fasola, chetnie sprobuje z corka wyhodowac, bo ostatnio pytala czy moze 'cos posiac' Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: hodowla fasoli 17.04.08, 13:02 nalewasz wody do słoiczka, na wierzchu mocujesz gazę (lekko wlkęśle- jak sitko) i kłqadziesz na niej suche ziarna fasoli.Codziennie możesz zwilżyc tą fasolę, ale nie tak żeby cały czas stała w wodzie.Nie pamiętam juz po ilu dniach wypuszcza kiełki, to zależy od światła i temp. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: hodowla fasoli 17.04.08, 14:18 prologica napisała: > ostatnio pytala czy moze 'cos posiac' Spróbuj rzeżuchę, moim zdaniem jest "sympatyczniejsza". Układa się wilgotną ligninę, lub watę na dno jakiejś tacki (może być styropianowa po mięsie na przykład) i wysiewa się rzeżuchę (nasiona do dostania w każdym sklepie ogrodniczym). Pięknie, gęściutko rośnie, no i można potem nożyczkami przeprowadzić "żniwa" . Rzeżucha na chlebku z masłem bardzo dobrze smakuje, a jaka zdrowa! Troszkę dziwnie tylko pachnie, ale i to można polubić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2611 Re: hodowla fasoli 17.04.16, 11:50 Witam proszę mi wytłumaczyc o co chodzi w tym że czas wegetacji wynosi np 60 dni od siania lub sadzenia rozsady ? Przeciez jak sadze fasole to już ma pare cm a nasionko zanim wykiełkuje to też trochę minie wiec dlaczego jest taki sam okres wegetacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: hodowla fasoli 17.04.16, 13:27 Aby fasola wykiełkowała a nie zgniła trzeba jej nie zalewać, ale też nie dopuścić do przesuszenia. Ziarenko nie powinno leżeć w wodzie, bo zgnije albo spleśnieje, dobrze by było, aby gaza była stale wilgotna i tyle, można też do czasu kiełkowania na słoik nałożyć trochę folii, ale tak, aby nie przykryć całości, wtedy woda będzie mniej odparowywać. Trzeba też wziąć pod uwagę, że bywają ziarenka, z których nigdy nic nie urośnie, więc lepiej posiać kilka. Jak już pojawi się korzonek to wystarczy, by on był non stop wilgotny. Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: hodowla fasoli 17.04.16, 23:20 Witam, też hodujemy fasolę - dopiero dzisiaj zaczęliśmy i mam taki problem, źe co doleję wody do słoika to za moment po gazie ta woda ścieka na zewnątrz słoika do podstawki i nasiona fasoli zaraz są suche.... też tak macie? czy to normalne? ile razy dziennie dolewacie wodę? boję się że jak będą miały za sucho to nie wykiełkują.... Odpowiedz Link Zgłoś
love_stasinek Re: hodowla fasoli 18.04.16, 09:40 woda się wylewała przez gazę, nie zawsze dolewałam. pojawiły się plamy pleśni. fasola pięknie urosła! ważne, żeby trzymać na oknie, na słońcu Odpowiedz Link Zgłoś
ania-pat1 Re: hodowla fasoli 19.04.16, 23:05 jak fajnie, że RODZICE tak tą fasolą się przejmują... Ludzie - to dzieci mają te problemy ogarniać, zgłaszać, dyskutować z nauczycielem, szukać w książkach - po to są takie eksperymenty.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: hodowla fasoli 20.04.16, 15:14 No coś ty. Dzieciaczkom trzeba pomagać, za rączkę poprowadzić, wszystko wytłumaczyć dokładnie, fasolkę drugą w tajemnicy zasadzić na gazę w razie jakby ta pierwsza spleśniała coby dzieciątko traumy nie miało. Od razu widać, że z patologii jesteś i dziecko masz w d... Smutne Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: hodowla fasoli 22.04.16, 15:27 Nie no może lepiej z sąsiadami na wódę się przykładowo umówić niż zaangażować w problemy dziecka... co nie? ...... Odpowiedz Link Zgłoś