Dodaj do ulubionych

Legitymacja szkolna w "0"

10.06.08, 11:01
Mam pytanie, czy dziecko chodzące do szkolnej zerówki otrzymuje
legitymację szkolną, która uprawnia do różnego rodzaju ulg.
Ja mam dziecko w przedszkolnej "0" i nie mogę mieć ulgi w opłacie za
wydanie paszportu, dlatego, że dziecko nie ma legitymacji szkolnej
(sic!), stąd moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • smerfeta7 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 11:08
      Jest specjalny wzór zaświadczenia, które podbija dyrektor szkoły.
      Podaję link, poczytaj
      scholaris.pl/Portal?secId=Q5DYDH47RQMCV012L560A2C6&mlt_docview=XO326K0HECS1BRV7E8DM2DQ3
      • barbaram1 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 12:00
        Dzięki za link, mam nadzieję, że mi pomoże. Nie wiem, tylko na
        podstawie jakich przepisów zaświadczenie zastępuje legitymację.
        Poszperam jeszcze w necie, może coś znajdę.
        • smerfeta7 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 12:02
          Jak się nie mylę to nad zaświadczeniem podane są przepisy.
          • barbaram1 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 12:38
            Przypisy nad zaświadczeniem nie mówią nic, o tym, że zaświadczenie
            zastępuje legitymację, jedynie komu należy się ulga, choć przyznaję,
            że przemknęłam, nie wczytywałm się jeszcze szczegółowo.
    • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 15:18
      barbaram1 napisała:

> Mam pytanie, czy dziecko chodzące do szkolnej zerówki otrzymuje
      > legitymację szkolną

Zapytaj dyrektora szkoły, czy twoje dziecko jest wpisane do księgi uczniów. Jeżeli jest wpisane, to legitymacja się należy.
      • barbaram1 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 20:28
        Właśnie w tym rzecz, że dziecko chodzi do "0" przedszkolnej a jestem
        ciekawa, czy gdyby chodziło do szkolnej, to czy by tą legitymację
        miało.
        • dorcia1234 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 20:38
          dziwi mnie tylko że żądają od ciebie legitymacji szkolnej. Na stronie MSW nie ma ani słowa o tym, ważny jest wiek dziecka a ten określa się na podstawie aktu urodzenia:
          www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Paszport.html#IleP.S.
          moja córka chodzi do szkolnej zerówki i tez nie ma legitymacji
          • barbaram1 Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 21:16
            Ano żądają, bo przepis jest dla mnie akurat szalenie niekorzystny.
            Za wydanie paszportu dzieciom do 7 roku życia płaci się 30 zł, a po
            ukończeniu 7 lat płaci się też 30 zł, ale na podstawie legitymacji
            szkolnej. Jeśli jej nie ma to 60 zł. Same panie urzędniczki były
            zdziwione tym przepisem i zaczęły coś tam przybąkiwać, że gdyby
            dziecko było w szkolnej zerówce to byłoby OK, a jak jest w
            przedszkolnej to trzeba się zastanowić. Po prostu zachciało mi się
            paszportu w maju, bo gdybym chciała we wrześniu to już płacę mniej.
            Albo mogłam złożyć wniosek miesiąc wcześniej, przed ukończeniem
            przez dziecko 7 lat, tylko wtedy nie wiedziałam o tych durnych
            opłatach.
            • ib_k Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 21:52
              Jeżeli dziecko miało wcześniej paszport, możesz wymienić ze względu na
              zmianę wyglądu dziecka.
            • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 10.06.08, 22:56
              barbaram1 napisała:

> Ano żądają, bo przepis jest dla mnie akurat szalenie niekorzystny.
              > Za wydanie paszportu dzieciom do 7 roku życia płaci się 30 zł, a po
              > ukończeniu 7 lat płaci się też 30 zł, ale na podstawie legitymacji
              > szkolnej. Jeśli jej nie ma to 60 zł.

Interesujące. Z jakiej ustawy ten przepis?
              • ib_k Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 00:05
                Przeczytałam ustawę i rozporządzenia, ewidentnie jest luka prawna w
                tym miejscu (ale od 2 lat jest projekt poprawek).
                0 w szkołach są na prawach placówek przedszkolnych (co ciekawe są
                nieferyjne, czyli powinnyśmy domagać się opieki w czasie ferii i
                wakacji, ale to osobna kwestia)więc legitymacja się nie należy ale
                jest obowiązek szkolny a więc ulga dla uczniów powinna być
                zastosowana. I bądź tu człowieku mądry!

• scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 00:24
                  ib_k napisała:

> Przeczytałam ustawę i rozporządzenia

Ale którą ustawę i które rozporządzenia?

> 0 w szkołach są na prawach placówek przedszkolnych (co ciekawe są
                  > nieferyjne

Nie zgadzam się z tym. Zerówka w szkole jest feryjna i podlega uregulowaniom statutowym szkoły.
                  • ib_k Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 10:39
                    Scher czy ty masz problem z wyszukiwarką i znalezieniem odpowiednich
                    materiałów?
                    Pomogę ci w takim razie
                    Jeżeli chodzi o organizację pracy 0 proszę zapoznaj się z
                    wyjaśnieniem zamieszczonym na stronach MEN
                    www.men.gov.pl/oswiata/biezace/wyjasnienia_20080418.php
                    Paszporty,
                    USTAWA z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych
                    ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 25 sierpnia 2006 r. w sprawie
                    opłat za wydanie dokumentu paszportowego oraz ich zwrotu
                    oraz wiele artykułów z prasie opisujących "zapomnienie" ustawodawcy
                    o dzieciach kończących 7 lat przed wrześniem czyli miesiącem w
                    którym zaczyna się rok szkolny i dostaną legitymację.

Pozdrawiam
                    • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 12:11
                      ib_k napisała:

> Jeżeli chodzi o organizację pracy 0 proszę zapoznaj się z
                      > wyjaśnieniem zamieszczonym na stronach MEN
                      > www.men.gov.pl/oswiata/biezace/wyjasnienia_20080418.php

Kluczowe w tej interpretacji jest ostatnie zdanie:
                      "Niezależnie od powyższego należy podkreślić, iż Ministerstwo Edukacji Narodowej
                      nie jest uprawnione do ustalania wiążącej interpretacji przepisów ustawowych
                      oraz wydawania ogólnie obowiązujących opinii."

Nie zgadzam się głęboko z wypocinami MEN-u, to jakieś quasi-cyrkowe sztuczki z
                      prawem. Kto zatrudnia nauczyciela zerówki przy szkole: dyrektor szkoły czy
                      dyrektor przedszkola?

> Paszporty

Dzięki, poszperam.
                      • nowa1 do barbaram 11.06.08, 16:25
                        Wystarczy , że wezmiesz z przedszkola od p. dyrektor zaswiadczenie, że dziecko
                        realizuje obowiązek szkolny w kl. "0" w tym a tym przedszkolu i przedłozysz to
                        razem z wnioskiem o paszport i płacisz wtedy 30 zł a nie 60 .
                    • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 17:04
                      ib_k napisała:

> USTAWA z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych
                      > ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 25 sierpnia 2006 r. w sprawie
                      > opłat za wydanie dokumentu paszportowego oraz ich zwrotu

A gdzie tam twoim zdaniem jest mowa o legitymacjach?
                      Bo ja czytam tylko:
                      3. Za wydanie paszportu osobom małoletnim, które w dniu złożenia wniosku nie ukończyły 7. roku życia, pobiera się opłatę w wysokości 30 zł.
                      4. Za wydanie paszportu osobom małoletnim, które w dniu złożenia wniosku ukończyły 7 lat, a nie ukończyły 13. roku życia, pobiera się opłatę w wysokości 60 zł.
                      • ib_k Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 21:27
                        oj scher męczący jesteś
                        dla potwierdzenia prawa do ulgi (każdej)należy przedstawić dokument
                        stwierdzający że taka ulga ci się należy, dla ucznia jest to
                        legitymacja szkolna, studenta leg. studencka, emeryta Zus-owska itd
                        Ale w tej konkretnej sprawie cały wic polega nie na legitymacji
                        szkolnej tylko na tym, że dziecko które skończyło 7 lat A NIE
                        ROZPOCZĘŁO NAUKI W SZKOLE NIE JEST UCZNIEM, a ulga należy się min.
                        uczniom i studentom (Art.8 pkt. 4 USTAWA z dnia 13 lipca 2006 r.o
                        dokumentach paszportowych)
                        Wg tej obowiązującej ustawy żadne zaświadczenia tu nie pomogą
                        ponieważ ani przedszkolak w 0 ani dziecko chodzące do szkolnej 0 nie
                        jest uczniem.

• nowa1 Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 22:12
                          ib_k napisała: > Wg tej obowiązującej ustawy żadne zaświadczenia tu nie pomogą
                          >> Wg tej obowiązującej ustawy żadne zaświadczenia tu nie pomogą
                          >
                          Pomogą i są całkowicie honorowane. Osobiście 2 tyg. temu wyrabiałam paszport
                          swojemu dziecku, które dokładnie tak jak dziecko autorki wątku skończyło 7 lat i
                          chodzi do przedszkolnej zerówki.
                        • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 11.06.08, 22:23
                          ib_k napisała:

> oj scher męczący jesteś

Maskujesz niepewność co do stanu twojej wiedzy arogancją?

> dla potwierdzenia prawa do ulgi (każdej)należy przedstawić dokument
                          > stwierdzający że taka ulga ci się należy, dla ucznia jest to
                          > legitymacja szkolna

Gdzie to jest napisane, że legitymacja? Podaj podstawę prawną.

> Ale w tej konkretnej sprawie cały wic polega nie na legitymacji
                          > szkolnej tylko na tym, że dziecko które skończyło 7 lat A NIE
                          > ROZPOCZĘŁO NAUKI W SZKOLE NIE JEST UCZNIEM, a ulga należy się min.
                          > uczniom i studentom

Jesteś pewna, że nie jest uczniem? A czytałaś definicję ucznia w ustawie o systemie oświaty?

Art. 3.
                          Ilekroć w dalszych przepisach jest mowa bez bliższego określenia o:
                          11) uczniach - należy przez to rozumieć także słuchaczy i wychowanków;

> (Art.8 pkt. 4 USTAWA z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach
                          > paszportowych)

Jeżeli chcesz, aby różni męczący ludzie nie nabierali wątpliwości co do twoich kompetencji, pisz poprawnie: Art. 8 ust. 1 pkt 4.
            • scher Re: Legitymacja szkolna w "0" 12.06.08, 16:34
              barbaram1 napisała:

> Ano żądają, bo przepis jest dla mnie akurat szalenie niekorzystny.

Źle załatwiasz sprawę. Masz do czynienia z nieznającą przepisów biurwą; w takich
              przypadkach nie załatwia się nic na gębę.
              Składasz wniosek, zdjęcia, dowód wpłaty odpowiedniej kwoty na podane konto oraz
              zaświadczenie, że twoje dziecko jest uczniem-wychowankiem przedszkola. Wiek
              dziecka organ paszportowy ma możliwość sprawdzić sobie z urzędu w bazie danych
              Pesel. Nie dyskutujesz z niedouczoną urzędniczką, ona ma ci tylko potwierdzić
              urzędową pieczątką na kopii przyjęcie wniosku. Dokumenty twoje wędrują, gdzie
              trzeba, sprawa jest rozpatrywana. Gdyby organ uznał, że są braki w dokumentach,
              zostaniesz pisemnie wezwana do ich uzupełnienia. Tyle że nikt nie zażąda od
              ciebie pisemnie (pod pismem ktoś się podpisuje i ktoś bierze za swoje słowa
              odpowiedzialność, dlatego pisma nie podpisze już pierwsza lepsza biurwa)
              przedstawienia legitymacji szkolnej, bo taki wymóg nie ma uzasadnienia prawnego.

> Za wydanie paszportu dzieciom do 7 roku życia płaci się 30 zł, a po
              > ukończeniu 7 lat płaci się też 30 zł

Po ukończeniu 7 lat płaci się 60 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka