magdalena1912 18.11.08, 16:45 WYMIENCIE MI. rosliny lesne-1.swiatlolubne,2.cieniolubne,3.te ktore potrzebuja sredniej ilosci swiatla,4.konkurujace ze soba o swiatlo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusia1999 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 18.11.08, 18:01 konkuruja ze soba o swiatlo drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1912 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 18.11.08, 18:23 tyle wiem!ale konkretne przyklady roslin do kazdego pktu Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 18.11.08, 18:46 szybciej ci to pojdzie googlem niz forum. mnie wyszlo np. 1. Rośliny światłolubne - występujące wyłącznie na siedliskach w pełni oświetlonych, mające duże zapotrzebowanie na światło. Do grupy tej należą rośliny pustyń i półpustyń, stepów, tundry i wysokich gór. U nas można zaliczyć tu niektóre gatunki chwastów i gatunki ruderalne, często występujące na przydrożach; są to głównie gatunki roczne i dwuletnie. 2. Rośliny obojętne - rozwijające się zarówno na pełnym świetle, jak i w pewnym, określonym zacienieniu (starzec zwyczajny, rumianek bezpromieniowy, kupkówka pospolita). 3. Rośliny cieniolubne - w warunkach naturalnych nigdy nie występują w pełnym oświetleniu (kokorycz pusta, zawilec gajowy, bodziszek cuchnący, przenęt purpurowy). poszukaj dalej to i znajdziesz cos na poziomie 5kl. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1912 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 18.11.08, 19:27 dzieki.moze jeszcze jakies przyklady-prosye nazwy,latwe do zapamietania dla dziecka.na goglach probowalam,ale takie zawilosci! Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 19.11.08, 00:36 Tak na wyczucie: 1. swiatlolubne - rumianek (w lesie tez bywa), trawa, borowka brusznica, wiekszosc drzew 2. cieniolubne - paprocie, konwalia 3. srednie - borowka czarna, malina, bez czarny Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1912 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 19.11.08, 15:01 dzieki!jeszcze jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: przyroda5kl-POMOCY!!! 19.11.08, 16:45 Swiatłolubne - przylaszczki , zawilce - rozwijają się , kiedy jeszcze nie ma liści na drzewach , cieniolubne mech , widłak . Odpowiedz Link Zgłoś