kolorowaona 31.01.09, 13:23 czy ktoś ma może dziecko w takiej szkole? któregoś z zakonów sióstr. chciałabym poznać opinie rodziców na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: prywatne liceum z internatem 31.01.09, 15:20 Kiedys widziałam program o katolickim liceum w Warszawie z internatem. Prowadzone przez siostry zakonne. Przyjmuja nie tylko katoliczki ale tez dziewczyny innych wyznań pod warunkiem zachowania szacunku do wiary katolickiej. maja u siebie katoliczki, protestantki i żydówki. Dziewczyny opowiadały o szkole. Wyglądały na zadowolone. Za nic nie pamietam jaki zakon to prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
inus_123 Re: prywatne liceum z internatem 01.02.09, 13:17 siostry Niepokalanki, a liceum i gimnazjum są w Szymanowie. www.szymanow.edu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: prywatne liceum z internatem 02.02.09, 09:57 www.nazaretanki.pl/szkola/ Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: prywatne liceum z internatem 02.02.09, 15:12 dziekuję za linki, ale wolałabym opinie osób doświadczonych w temacie ciekawi mnie czy rodzice są zadowoleni z w/w szkół i internatów. oraz jak się zapatrują na to same dzieci przebywające w tych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prywatne liceum z internatem 02.02.09, 16:15 Moje dziecko jeszcze za male, ale swego czasu mialam dosc czesty kontakt z zakonnicami, prowadzacymi internat dla dziewczyn z tzw. "trudnych" rodzin, sama chodzilam do zenskiej kalsy w liceum. Co mi to dalo? Mimo, ze zakony jako takie lubie, to wlasnego dziecka do tego typu szkoly nigdy bym nie wyslala. Nawet w zenskiej klasie wyraznie widoczne bylo, ze dziewczyny z klas mieszanych normalniej zachowywaly sie wsrod chlopakow, a te z zenskich na ich widok dostawaly glupawki. Nie wiem, czy to przypadek, czy nie, ale do matury w ciazy szly w wiekszosci dziewczyny z zenskich klas. Nawet nie wspomne, co sie na lekcjach prowadzonych przez facetow wyprawialo... jezeli chcesz, zeby twoja corka kiedys miala normalne relacje z facetami, to nie wysylaj jej do zenskiej szkoly w dodatku z internatem. fakt, dzieciecia ci przypilnuja znacznie lepiej, wpoja systematycznosc, sumiennosc i wojskowy rygor, ale czy to na pewno pozytywnie odbije sie na pozniejszym zyciu? Ja mam powazne obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: prywatne liceum z internatem 03.02.09, 12:49 z tego, co widzę na stronach internetowych- niektóre z tych szkół są również mieszane, nie tylko żeńskie. a co do stosunków damsko- meskich mojej córki to się akurat o nie nie martwię. chodzi mi własnie raczej o pomoc w nauce obowiązkowości, ustalenia własciwych priorytetów, znalezienia sensu i celu w życiu. ja w zaden sposób nie potrafię sobie z tym poradzić. myślę o takim liceum dla mojej 16- latki. kłopot w tym, że do przyjęcia wymagane są bardzo dobre oceny i zachowanie. gdyby moje dziecko takie posiadało- nie szukałabym pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prywatne liceum z internatem 03.02.09, 12:57 chodzi mi > własnie raczej o pomoc w nauce obowiązkowości, ustalenia własciwych > priorytetów, znalezienia sensu i celu w życiu. Do tego to chyba lepszy bylby psycholog. Zakonnice jakieby nie byly w pewnym stopniu maja ograniczona perspektywe i ich punkt widzenia jest dosc jednostronny. zastanow sie, czy na pewno tego oczekujesz dla corki. Jesli jest zbuntowana, to watpie, czy sie podporzadkuje klasztornym w koncu regulom. Poszukaj dobrego psychologa, do internatu, nawet najlepszego nie kazdy sie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: prywatne liceum z internatem 04.02.09, 14:14 pomoc w nauce obowiązkowości, ustalenia własciwych > priorytetów, znalezienia sensu i celu w życiu. > kłopot w tym, że do przyjęcia wymagane są bardzo dobre oceny > i zachowanie. gdyby moje dziecko takie posiadało- nie szukałabym > pomocy. nie nie, to się nie uda. albo ci zależy na tym, by skończyła szkołę z dobrymi stopniami, albo by sobie ustawiła priorytety. to pierwsze łatwo załatwić dowolną szkołą z internatem prowadzoną przez zakonnice (najlepiej jeszcze pośrodku niczego, jak w szymanowie, bo zmartwychwstanki i nazaretanki w warszawie to jednak internaty w mieście, złych wpływów się nie uniknie, a szymanów jest wiochą zabitą deskami i nie ma tam nawet pokus). zakonnice będą ci dziecka pilnowały, będą robiły regularne rewizje w szafkach, rzeczach, nawet w worku na brudne ciuchy. nie wiem, jak to jest teraz, w dobie komórek i internetu, z kontrolą korespondencji, ale w czasach, gdy ze światem zewnętrznym łączyły tylko listy, także one bywały kontrolowane. w wyznaczonym rytmie dnia jest dużo miejsca na naukę i naukę własną, mało na resztę życia, więc naprawdę córka zacznie ci się uczyć, choćby z nudów. a że warunki bytowe się bardzo poprawiły - nie ma już, jak w latach 80., 50-osobowej (!) sypialni klas pierwszych, mycia w miednicach i prysznica raz na tydzień, tylko normalne kilkuoosbowe pokoje internackie z łazienkami, to i poczucie więzienia być może jest mniejsze. tyle że w więzieniu trudno ustawić sobie rzeczywiste priorytety, raczej skupiasz się na kombinowaniu, jak tu jednak wyjść na swoje. no i jeszcze aspekt religijny - sporo tych pacierzy. plusem tego więzienia są przyjaźnie, które zostają naprawdę na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_k Re: prywatne liceum z internatem 03.02.09, 13:30 Kwestia najistotniejsza: czy Twojej 16-letniej córce podoba się ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: prywatne liceum z internatem 04.02.09, 13:06 jeszcze z nią o tym nie rozmawiałam. ale od dawna mówi,że chciałaby mieszkać w internacie, tyle, że jej chodzi raczej o samowolkę, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: prywatne liceum z internatem 04.02.09, 17:41 Na samowolkę to bursa, nie internat. Weż tez pod uwage, ze malo kto decyduje sie na wysłanie bezproblemowego dziecka do szkoły z internatem. Z tego co wiem, to wiele rodzicow wysyla tam dzieci w odruchu rozpaczy, jako jedyne miejsce gdzie będą dopilnowane, bo oni juz stracili nadzieję. Czyli - traktuja internat jako wiezienie o zlagodzonym rygorze. Sa tez oczywiscie inne ospoby - mlodziez z małych miejscowosci, dzieci rozwiedzionych rodziców, dzieci rodzicow, ktorzy wyjechali. Ale mało jest dzieci , ktore mają naprawde dobre kontakty z rodzicami - choc czywisci są. Czy to jest towarzystwo, w jakim chcesz widziec wlasne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
demon.maxwella Re: prywatne liceum z internatem 05.02.09, 09:51 kolorowaona napisała: > jeszcze z nią o tym nie rozmawiałam. ale od dawna mówi,że chciałaby > mieszkać w internacie, tyle, że jej chodzi raczej o samowolkę, jak > sądzę. Zdaje się, że Ty i córka macie rozbieżne wizje słowa "internat". Ty widzisz szkołę zakonną z pseudo-klauzurowym rygorem i ascetycznym życiem, Twoja córka zaś "koszarową" subkulturę niekończącej się balangi. I jedno i drugie wyobrażenie jest błędne - jak ktoś wyżej pisał, szkoły prowadzone przez zakony powoli się zmieniają, zaś w internatach ogólnych jest zazwyczaj tak dramatycznie mało miejsc, że już "za moich czasów" wywalano z internatu za byle wyskok, bo na każde miejsce było trzech kolejnych chętnych... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: prywatne liceum z internatem 08.02.09, 11:57 Chodziłam do takiego liceum i szczerze mówiąc żałuję- nieco prania mózgu, poziom jak i w innych liceach tyle ze mniejsze klasy, dość specyficzne środowisko uczniów. Natomiast zdecydowanie nie było tam osób bardzo "trudnych" czy sprawiających duże kłopoty wychowawcze- zdarzyło się raz czy dwa że za zachowanie kilka osób usunięto, chodziło o wnoszenie narkotyków na teraz szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś