hanas 19.11.03, 10:24 Moja córka 4,5 letnia jest zainteresowana nauką czytania i pisania, nie chodzi do przedszkola . Czy jest mozliwe pójście do zerówki w wieku 5 lat ,i jak to zrobić aby była to zerówka w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
judytak Re: Wcześniej do zerówki 19.11.03, 11:55 Jest to możliwe, trzeba mieć pozytywną opinię poradni psychologiczno- pedagogicznej i zgodę danej szkoły. To, czy zapisujesz dziecko do zerówki w szkole czy w przedszkolu, jest twoim wyborem. Trzeba tylko się zastanowić, czy chcesz też, żeby dalej poszła do pierwszej klasy rok wcześniej. I też trzeba się zastanowić, dlaczego to ma być dobre dla dziecka. Ja nie twierdzę, że nigdy nie jest korzystne wcześniejsze pójście do szkoły, ale zdarza się to raczej rzadko. Samo zainteresowanie nauką czytania i pisania nie jest przesłanką decydującą o dojrzałości szkolnej. Wiele trzy-czteroletnich dzieci zna litery, cyfry, nic specjalnego to nie oznacza. Zresztą w przedszkolach, w grupie pięciolatków już dzieci oswajają się z literami, piszą ślaczki itp. itd. W wielu przedszkolach są też grupy mieszane, z dziećmi pięcio- i sześcioletnimi, przerabiają program zerówki, a część dzieci (te pięcioletnie) pozostają jeszcze rok w przedszkolu. Tak miała moja córka, chwale sobie takie rozwiązanie. Pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
hanas Re: Wcześniej do zerówki 19.11.03, 17:38 Własnie to mnie interesuje, aby dziecko mialo możliwość wcześniej zacząć nie tyle naukę co zerowkę w której prowadzone jest przygotowanie do nauki w szkole i wcale nie zakładam wcześniejszego pojjścia do szkoly .Córka jest wyrośnięta jak na swój wiek i fizycznie i psychicznie ,każdy zauważa tę rónicę ,bawi się z dziewczynkami starszymi i one też chętnie z nią przebywają .Dużo bawi się również z chłopcami i to starszymi ,jest przez nich akceptowana co rzadko się zdarza chłopakom .Nie jest szczególnie uzdolniona ale jest bystra ,zaradna szybko nawiązuje kontakt z ludźmi w każdym wieku .Dlatego zastanawiam się czy nie powinna spróbować przebywać w grupie dzieci ktore są jej bliższe .Rówiesników traktuje jak maluchy nie znajduje z nimi wiele wspólnego bo np.lubi liczyć, pisać, malować bawić się w szkołę niz lalkami . Jak dotrzeć do poradni czy tam należy się zgłosic samemu czy przez szkołę która prowadzi zerowkę . Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: Wcześniej do zerówki 19.11.03, 21:25 poradnia jest Ci potrzebna tylko do tego, żeby dziecko mogło pójść wcześniej do SZKOŁY. Do zerówki, obojetnie cz w szkole czy w przedszkolu, dziecko może pójść wcześniej, bez żadnych badań. Mój syn, 7 latek, i kilkoro innych dzieci chodziło do zerówki rok wcześniej - to było małe przedszkole więc "przesuwano" niektóre dzieci do zerówki. Zresztą ja też tak chodziłam bo w 5 latkach - nie było miejsca. Ja jednak wybrałabym zerówkę w przedszkolu a nie w szkole. Panie maja zazwyczaj trochę inne podejście - a jakby nie było to w końcu małe dziecko. A czy córka już teraz chodzi do przedszkola? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Wcześniej do zerówki 19.11.03, 20:33 Z wczesniejszego pójscia do szkoły jest wiecej kłopotów niż radości. Jak skonczy gimnazjum a nie bedzie miała 16 lat bedzie kłopot z pójsciem do szkoły, gdzie przewidziane są praktyki. Podobnie nie przyjmuje się niepełnoletnich do wielu typow szkół wyższych. No i bedziesz musiała do ukonczenia przez nią 7 lat odprowadzać ją i przyprowadzać ze szkoły, bo jak się coś stanie to zapłacisz mandat poczytaj Kodeks Drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanas Re: Wcześniej do zerówki 20.11.03, 13:18 praktycznyprzewodnik napisała: > Z wczesniejszego pójscia do szkoły jest wiecej kłopotów niż radości. Jak > skonczy gimnazjum a nie bedzie miała 16 lat bedzie kłopot z pójsciem do szkoły, > > gdzie przewidziane są praktyki. Podobnie nie przyjmuje się niepełnoletnich do > wielu typow szkół wyższych. > No i bedziesz musiała do ukonczenia przez nią 7 lat odprowadzać ją i > przyprowadzać ze szkoły, bo jak się coś stanie to zapłacisz mandat poczytaj > Kodeks Drogowy. Nie wyobrażam sobie aby dziecko nawet 7 letnie chodzilo samo do szkoły do przedszkola czy do zerowki czy gdziekolwiek muszę i tak ja zaprowadzać , nie jestem narwaną 20 letnią mamuśką która próbuje co za wszelkoą cenę ,wręcz przeciwnie mam ponad 2x więcej lat i chcę tylko aby córka robiła to co lubi a napewno nie lubi być sama tylko wśrod dzieci .Przedszkola ,mimo że to duże miasto nie ma blisko i to kosztuję a obecnie mnie nie stać .Prubuję się ewentualnie przygotować a jeśli to wypali to myślę że będą same korzyści i dla dziecka i rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Wcześniej do zerówki 20.11.03, 19:33 No własnie,mogą dziecka nie przyjąć do wymarzonej szkoły, bo nie będzie miało wymaganego wieku. Jesli po gimnazjum pójdzie do liceum, to zda maturę rok wczesniej. I co dalej. Moga sie pojawić komplikacje z wyborem szkoły wyższej, wyjazdem z domu na studia bo dziecko bedzie niepełnoletnie choć maturzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Wcześniej do zerówki 20.11.03, 13:30 praktycznyprzewodnik napisała: > Z wczesniejszego pójscia do szkoły jest wiecej kłopotów niż radości. Jak > skonczy gimnazjum a nie bedzie miała 16 lat bedzie kłopot z pójsciem do szkoły, > > gdzie przewidziane są praktyki. Podobnie nie przyjmuje się niepełnoletnich do > wielu typow szkół wyższych. ... a czy Twoim zdaniem do szkoły wyższej, czyli na studia idzie się prosto z gimnazjum? Jeśli tak, to raczej się powstrzymaj przed poradami innym rodzicom, bo jesteś w błędzie. Najpierw trzeba zdać jeszcze maturę, nie w gimnazjum bynajmniej i po maturze to już raczej każdy będzie dorosły, przynajmniej rocznikiem > No i bedziesz musiała do ukonczenia przez nią 7 lat odprowadzać ją i > przyprowadzać ze szkoły, bo jak się coś stanie to zapłacisz mandat poczytaj > Kodeks Drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Wcześniej do zerówki IP: *.csfb.com 20.11.03, 13:40 Przede wszystkim nie sluchaj zdan typu "po co zabierac dziecku dziecinstwo". Mi nikt zadnego dziecinstwa nie zabral. W przedszkolu nudzilam sie jak mops i panie same sugerowaly, zebym wczesniej poszla do szkoly. Co tez sie stalo i wcale nie zaluje. Nigdy nie zalowalam, bo niby czego? Rozumiem troche Twoje rozterki, bo mialam ten sam problem. Umiejetnosc czytania czy pisania nie ma znaczenia, ale jezeli tylko psychologowie obiektywnie ocenia, ze Twoje dziecko jest gotowe emocjonalnie do pojscia do szkoly i - jak sama piszesz - chetnie przebywa w towarzystwie starszych dzieci, to ja nie widze powodu, zeby ja zatrzymywac. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: Wcześniej do zerówki 20.11.03, 21:23 Powtarzam, bo mam wrażenie, że moja opinia "ginie" poradnia jest Ci potrzebna tylko do tego, żeby dziecko mogło pójść wcześniej do SZKOŁY. Do zerówki, obojetnie cz w szkole czy w przedszkolu, dziecko może pójść wcześniej, bez żadnych badań. Mój syn, 7 latek, i kilkoro innych dzieci chodziło do zerówki rok wcześniej - to było małe przedszkole więc "przesuwano" niektóre dzieci do zerówki. Zresztą ja też tak chodziłam bo w 5 latkach - nie było miejsca. Ja jednak wybrałabym zerówkę w przedszkolu a nie w szkole. Panie maja zazwyczaj trochę inne podejście - a jakby nie było to w końcu małe dziecko. A czy córka już teraz chodzi do przedszkola? Wyslij córkę rok wcześniej do zerówki, na decyzję o szkole masz jeszcze dużo czasu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanas Re: Wcześniej do zerówki 21.11.03, 12:22 asia.su napisała: > Powtarzam, bo mam wrażenie, że moja opinia "ginie" > > poradnia jest Ci potrzebna tylko do tego, żeby dziecko mogło pójść wcześniej do > tak ,Twoja odpowiedź jest wyczerpująca tylko zostaje jedna sprawa techniczna czy moge pójść do szkoły i zapisac córkę na przyszły rok mimo że to nie będzie jej rocznik ,nad tym się zastanawiam ... haana > Do zerówki, obojetnie cz w szkole czy w przedszkolu, dziecko może pójść > wcześniej, bez żadnych badań. > Mój syn, 7 latek, i kilkoro innych dzieci chodziło do zerówki rok wcześniej - > to było małe przedszkole więc "przesuwano" niektóre dzieci do zerówki. > Zresztą ja też tak chodziłam bo w 5 latkach - nie było miejsca. > Ja jednak wybrałabym zerówkę w przedszkolu a nie w szkole. > Panie maja zazwyczaj trochę inne podejście - a jakby nie było to w końcu małe > dziecko. > A czy córka już teraz chodzi do przedszkola? > > Wyslij córkę rok wcześniej do zerówki, na decyzję o szkole masz jeszcze dużo > czasu. > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: Wcześniej do zerówki 21.11.03, 22:30 Córka chyba nie chodzi jeszcze do przedszkola - bo wtedy raczej problem wcześniejszej zerówki, rozwiązałyby panie z przedszkola. Ja zrozumiałam, że na razie to chcesz zapisać córke wcześniej do zerówki - to możesz zrobić wiosną, kiedy są zapisy. Mój syn do przedszkola zaczął chodzić w styczniu - był wtedy jedynym początkującym i pani mogła poświęcic mu wiecej czasu. Od przyszłego roku zerówka ma byc obowiązkowa. Polecałaby zerówkę w przedszkolu. Zeby zapisać córkę rok wczesniej do szkoły potrzebujesz opinii czy czegoś takiego z poradni. Do szkoły bedziesz ją zapisywała najwcześniej wiosną 2005r. - wtedy panie z zerówki powiedzą jak ewentualnie załatwić formalności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś