Dodaj do ulubionych

Warsztat 154

05.09.10, 19:52
Bardzo podobał mi się warsztat kulinarny Dezire, więc sama też postanowiłam
zadać pytanie z tej dziedziny.
Wczoraj upiekłam ciasto – bardzo lubię piec, praktycznie w każdy weekend robię
coś słodkiego i mam sporo bardzo różnorodnych przepisów. Jakie ciasto
upiekłam? Co musiałam do niego zakupić? Jakie czynności wykonywałam po kolei
żeby to ciasto zrobić? Czy było to coś skomplikowanego, czy raczej robota była
łatwa? Czy często to ciasto piekę, czy dawno już go nie robiłam?
Życzę udanych i bardzo smakowitych rozkładów smile .
Obserwuj wątek
    • casablanca76 Re: Warsztat 154 05.09.10, 23:09
      tym razem stawiam karty i jak tylko dojdę co i jak to zaraz wrzucam na warsztat smile
      • dezire3 Moja słodka interpretacja mniam ;) 06.09.10, 09:30
        Ile składników jest potrzebnych do ciasta Canady?
        7 monet-no to chyba siedem wink

1 składnik
        7 monet-to na pewno maka haha nie ma ciasta bez mąlki wink
        2 składnik
        8 buław- drożdze albo proszek do pieczenia
        3 składnik
        Królowa buław-chyba owoce jakieś może jablaka,śliwki
        4 składnik
        4 buław-ja mam padający snieg na obrazku więc może cukier po prostu,może tez cukier puder na
        wieszch
        5 skladnik
        2 monet-mam wodę na karcię więc podejrzewam że to albo mleko albo jakis olejek aromatyczny
        6 skladnik
        Królowa monet-przez to że jest taka zimna i dużó żółtego na karcię to pewnie jakiś tłuszcz bedzie
        7 składnik
        Śmierć-jak śmierć to coś martwego …pewnie o jajka chodzi

Co Canada musiała specjalnie zakupić do ciasta?
        Królowa buław-chyba owoce,moja królowa ma sporo jabłek w koszyku i śliweczki i winogrona mmm
        pycha

Jak Canada robiła ciasto?

1 etap robienia ciasta
        Kapłanka paz buław-moja kapłanka trzyma w rekach kulę a pazik przynosi jakis drobiazg więc
        podejrzewam że trzebabyło zaczyn z drozdży zrobić wink z mleka i drożdzy
        2 etap
        6 monet-2 kielichy-canada po wyrośnięciu zaczynu zaczeła dodawac składniki po kolei i po prostu
        wyrabiała ciasto rękami,może ktos pomagał przy tym np.trzymała miskę gdzie było ciasto albo
        dorzucał składników
        3 etap
        Wieża-6 buław-ciasto musialo sobie odpocząć aż wyrosło i to chyba pożądnie wink Kanada musiła je
        jeszcze raz wygnieść
        4 etap
        Król Mieczy-2 buław
        Ciasto powędrowało na blaszkę i pozostalo je doglądać
        Jaka była to praca dla Canady?
        2 buław-2 monet-hmm chyba można to dość zmiennie określic praca była dość łatwa dla Canady
        ale możliwę że mecząca przez czekanie na wyrosnięcie ciasta i te wszystkie etapy jego robienia.

Czy Canada często pieczę to ciasto?
        6 kielichów-to ciasto jest bardzo tradycyjne może nawet z latami dzieciństwa kojarzy się Canadzie
        .Wydaję mi się że jest pieczonę sezonowo jak są odpowiednie owocewink

Podsumowanie ;stawiam na jakies ciasto drozdżowe z owocami i kruszonką albo szarlotke z
        posypką.Jej aż ślina ciekniewink
        • dezire3 warsztaty;) 06.09.10, 10:12

Jeszcze chciałam napisać Canado że uwielbiam te warsztaty i to forum .Gdyby nie te warsztaty nadal tkwiłabym w punkcie 0 wink Każda próba rozwija i uczy i już się mnie nigdy z tąd nie pozbedziecie big_grin
          • canada53 Re: warsztaty;) 06.09.10, 21:58
            Witaj Dezire!
            Twoja interpretacja jest baaardzo smakowita...
            Ja też przyznaję bez bicia, że jak już raz złapałam warsztatowego bakcyla, to nie mogę się od niego opędzić. Też uwielbiam i te warsztaty i to forum i wszystkie osoby, które tu pisują albo chociaż od czasu do czasu zaglądają.
            • kita32 interpretacja 09.09.10, 14:12

Zaczynam wróżyć nowymi kartami Shadowscapes. Obawiam się, że jeszcze nie oswoiłam się z nimi, ale kiedyś trzeba zacząć.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/UrkbuSphDvRO4WWYtB.jpg
              Czym charakteryzuje się to ciasto? – 4 Kijów – myślę, że jest wielowarstwowe. Karta jest ciepła i złocista – może to oznacza, że ciasto dobre jest jeszcze ciepłe i ma złocisty kolor.
              Stopień trudności –Diabeł – bardzo angażujące, więc raczej trudne. Robienie tego ciasta wymaga koncentracji, więc może trzeba być czujną aby uchwycić kiedy zacząć następny etap robienia ciasta.
              Jak często Canada je robi? – Umiarkowanie – ani częsta, ani rzadko. Rozluźniona i spokojna postać kobieca na tej karcie sugeruje, że Canada zabiera się za robienie tego ciasta gdy jest w odpowiednim do tego nastroju – rozluźniona, bez pośpiechu, bez napięcia (ewentualnie, gdy taki właśnie nastrój chce w sobie wyrobić).

Trzy karty na to co kupiła są w środkowej kolumnie:
              Królowa Kijów – coś do przyozdobienia na wierzch. Ważną cechą tego ciasta jest ładny wygląd przyciągający wzrok i kuszący zmysły samym tylko wyglądem i zapachem wink.
              2 Monet – coś co nadaje lekkości i pulchności oraz to, co zwykle dobrze zorganizowana gospodyni ma w swojej kuchni. Myślę, że to mąka, proszek do pieczenia i jajka, ale może też jakieś inne konkrety. Może ubite białko? – ta postać na karcie jest taka lekka i dynamiczna jednocześnie...
              7 Mieczy – coś egzotycznego, „zamorskie” przyprawy, coś co daje specyficzny ostry, pikantny lub korzenny smak.

W ostatniej kolumnie od dołu do góry są karty na czynności, jakie wykonywała Canada.
              Najpierw Głupiec – z dużą dozą improwizacji Canada część składników wsypała do garnka (michy, makutry) i wymieszała.
              Słońce – główną część wsadziła do gorącego piekarnika i upiekła.
              Król Monet – na wierzch po upieczeniu dodała mnóstwo różności z kawałkami owoców włącznie - ładnie ciasto przyozdabiając.

Przyglądając się jeszcze temu jakie karty z sobą sąsiadują, myślę, że improwizacja i dowolność (Głupiec) dotyczyła w dużej mierze specyficznych przypraw (7 Mieczy) i one jednocześnie są tym, co wyróżnia ten typ ciasta (karta 1).
              W piekarniku (Słońce) piekła się tradycyjna (Monety) część składowa ciasta i z tym pieczeniem (lub podgrzewaniem) trzeba było bardzo uważać (Diabeł).
              Ostatnia czynność (Król Monet) miała związek z przyozdabianiem ciasta (Królowa Kijów) i tu trzeba było również uważać, aby nie przedobrzyć (Umiarkowanie).

Trzeba przyznać, że to smakowite warsztaty wink.
              • canada53 Re: interpretacja 09.09.10, 21:10
                O, jest już druga interpretacja, super!
                Witaj Kito smile .
              • canada53 Karty Kity 12.09.10, 18:28
                > Czym charakteryzuje się to ciasto? – 4 Kijów – myślę, że jest wielo
                > warstwowe. Karta jest ciepła i złocista – może to oznacza, że ciasto dobr
                > e jest jeszcze ciepłe i ma złocisty kolor.
                Warstwy są tylko dwie – śliwki i ciasto. Co do złocistego koloru, to oczywiście się zgadza i rzeczywiście biszkopt jest dobry, kiedy jeszcze jest ciepły.

> Stopień trudności –Diabeł – bardzo angażujące, więc raczej trudne.
                > Robienie tego ciasta wymaga koncentracji, więc może trzeba być czujną aby uchwy
                > cić kiedy zacząć następny etap robienia ciasta.
                Eee, wcale nie trudne. Ale uważać trochę trzeba, bo ciasto jest delikatne.

> Jak często Canada je robi? – Umiarkowanie – ani częsta, ani rzadko.
                > Rozluźniona i spokojna postać kobieca na tej karcie sugeruje, że Canada zabier
                > a się za robienie tego ciasta gdy jest w odpowiednim do tego nastroju – r
                > ozluźniona, bez pośpiechu, bez napięcia (ewentualnie, gdy taki właśnie nastrój
                > chce w sobie wyrobić).
                Biszkoptu ze śliwkami już lata całe nie robiłam. Dopiero teraz sobie o nim przypomniałam. A co do nastroju, to masz rację – to ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem i są to bardzo fajne wspomnienia.

> Trzy karty na to co kupiła są w środkowej kolumnie:
                > Królowa Kijów – coś do przyozdobienia na wierzch. Ważną cechą tego ciasta
                > jest ładny wygląd przyciągający wzrok i kuszący zmysły samym tylko wyglądem i
                > zapachem wink.
                Kupiłam śliwki. Układa się je na spodzie, ale po obróceniu ciasta są one na jego wierzchu.

> 2 Monet – coś co nadaje lekkości i pulchności oraz to, co zwykle dobrze z
                > organizowana gospodyni ma w swojej kuchni. Myślę, że to mąka, proszek do piecze
                > nia i jajka, ale może też jakieś inne konkrety. Może ubite białko? – ta p
                > ostać na karcie jest taka lekka i dynamiczna jednocześnie...
                Tak, kupiłam też mąkę ziemniaczaną.

> 7 Mieczy – coś egzotycznego, „zamorskie” przyprawy, coś co da
                > je specyficzny ostry, pikantny lub korzenny smak.
                To już nie, żadnych zamorskich ani pikantnych przypraw nie było. No chyba, że sok z cytryny…

> W ostatniej kolumnie od dołu do góry są karty na czynności, jakie wykonywała Ca
                > nada.
                > Najpierw Głupiec – z dużą dozą improwizacji Canada część składników wsypa
                > ła do garnka (michy, makutry) i wymieszała.
                Tak, najpierw wszystko się ubijało w malakserze, ale jeszcze wcześniej zajęłam się przygotowaniem sliwek.

> Słońce – główną część wsadziła do gorącego piekarnika i upiekła.
                Później wszystko trafiło do pieca.

> Król Monet – na wierzch po upieczeniu dodała mnóstwo różności z kawałkami
                > owoców włącznie - ładnie ciasto przyozdabiając.
                Nie, już nic nie przyozdabiałam, tylko przewróciłam do góry nogami.

> Przyglądając się jeszcze temu jakie karty z sobą sąsiadują, myślę, że improwiza
                > cja i dowolność (Głupiec) dotyczyła w dużej mierze specyficznych przypraw (7 Mi
                > eczy) i one jednocześnie są tym, co wyróżnia ten typ ciasta (karta 1).
                > W piekarniku (Słońce) piekła się tradycyjna (Monety) część składowa ciasta i z
                > tym pieczeniem (lub podgrzewaniem) trzeba było bardzo uważać (Diabeł).
                > Ostatnia czynność (Król Monet) miała związek z przyozdabianiem ciasta (Królowa
                > Kijów) i tu trzeba było również uważać, aby nie przedobrzyć (Umiarkowanie).
                No to muszę się przyznać, coś z tą improwizacją i temperaturą pieczenia było na rzeczy. Jako, że dawno tego ciasta nie piekłam, to nie miałam zapisanego ile minut i w jakiej temperaturze trzeba je piec (teraz, kiedy mam elektryczny piekarnik z programatorem to zapisuję takie rzeczy bardziej dokładnie, dawniej robiłam wszystko „na oko”wink. No i mi się to ciasto trochę nie dopiekło w środku… Wprawdzie nie pytałam o to jak mi to ciasto wyszło (zresztą w momencie zadawania pytania jeszcze nie wiedziałam, że na środku blachy jest mały problem, bo próbowałam mojego wypieku od brzegu), ale Ty świetnie to odczytałaś w swoim rozkładzie. Brawo!

> Trzeba przyznać, że to smakowite warsztaty wink.
                No, aż ślinka cieknie jak się czyta Wasze interpretacje :-p .
        • canada53 Karty Dezire 12.09.10, 18:28
          > Ile składników jest potrzebnych do ciasta Canady?
          > 7 monet-no to chyba siedem wink

Super, dokładnie tak!

> 1 składnik
          > 7 monet-to na pewno maka haha nie ma ciasta bez mąlki wink
          No pewnie, nawet dwa rodzaje mąki były potrzebne.

> 2 składnik
          > 8 buław- drożdze albo proszek do pieczenia
          Jak najbardziej proszek.

> 3 składnik
          > Królowa buław-chyba owoce jakieś może jablaka,śliwki
          No świetnie! Oczywiście że śliwki.

> 4 składnik
          > 4 buław-ja mam padający snieg na obrazku więc może cukier po prostu,może tez cu
          > kier puder na
          > wieszch
          Cukier też był smile .

> 5 skladnik
          > 2 monet-mam wodę na karcię więc podejrzewam że to albo mleko albo jakis olejek
          > aromatyczny
          To chyba ta druga mąka do wymieszania z pierwszą (też pokazaną przez Monety).

> 6 skladnik
          > Królowa monet-przez to że jest taka zimna i dużó żółtego na karcię to pewnie ja
          > kiś tłuszcz będzie
          A nie, bo to sok z cytryny! Ale jak najbardziej jest on żółty i kwaśny więc kojarzy się z zimnem.

> 7 składnik
          > Śmierć-jak śmierć to coś martwego …pewnie o jajka chodzi
          No pewnie!

> Co Canada musiała specjalnie zakupić do ciasta?
          > Królowa buław-chyba owoce,moja królowa ma sporo jabłek w koszyku i śliweczki i
          > winogrona mmm
          > pycha
          Tak, musiałam kupić przede wszystkim śliwki. I trochę mąki mi brakowało, ale nawet jakbym jej nie dokupiła, to bym sobie jakoś dała radę, bo trochę jej jeszcze miałam.

> Jak Canada robiła ciasto?
          >

> 1 etap robienia ciasta
          > Kapłanka paz buław-moja kapłanka trzyma w rekach kulę a pazik przynosi jakis dr
          > obiazg więc
          > podejrzewam że trzebabyło zaczyn z drozdży zrobić wink z mleka i drożdzy
          Nie, najpierw zajęłam się śliwkami. I rzeczywiście, trzeba było każdą wziąć w rękę i przekroić.

> 2 etap
          > 6 monet-2 kielichy-canada po wyrośnięciu zaczynu zaczeła dodawac składniki po k
          > olei i po prostu
          > wyrabiała ciasto rękami,może ktos pomagał przy tym np.trzymała miskę gdzie było
          > ciasto albo
          > dorzucał składników
          Do bicia piany i mieszania wszystkiego wykorzystałam maszynę; ja tylko dorzucałam poszczególne składniki.

> 3 etap
          > Wieża-6 buław-ciasto musialo sobie odpocząć aż wyrosło i to chyba pożądnie wink K
          > anada musiła je
          > jeszcze raz wygnieść
          Akurat wręcz przeciwnie, z biszkoptem trzeba działać szybko, żeby piana nie opadła.

> 4 etap
          > Król Mieczy-2 buław
          > Ciasto powędrowało na blaszkę i pozostalo je doglądać
          Trzeba było tylko wlać ciasto do blachy i do pieca z nim. A potem jedynie sprawdzać, czy dobrze się upiekło.

> Jaka była to praca dla Canady?
          > 2 buław-2 monet-hmm chyba można to dość zmiennie określic praca była dość łatwa
          > dla Canady
          > ale możliwę że mecząca przez czekanie na wyrosnięcie ciasta i te wszystkie etap
          > y jego robienia.
          Tak, biszkopt to łatwe ciasto. Raz, dwa (same dwójki Ci wyszły!) ubić pianę, zamieszać i gotowe.

> Czy Canada często pieczę to ciasto?
          > 6 kielichów-to ciasto jest bardzo tradycyjne może nawet z latami dzieciństwa ko
          > jarzy się Canadzie
          Dokładnie tak, w dzieciństwie je uwielbiałam, a nie wiedzieć dlaczego w ostatnich latach w ogóle takiego biszkoptu ze śliwkami nigdy nie upiekłam.

> .Wydaję mi się że jest pieczonę sezonowo jak są odpowiednie owocewink
          No super!

> Podsumowanie ;stawiam na jakies ciasto drozdżowe z owocami i kruszonką albo sza
          > rlotke z
          > posypką.Jej aż ślina ciekniewink
          Drożdżowe z wiśniami i z kruszonką zrobiłam chyba ze trzy tygodnie temu smile .
          Ależ świetna interpretacja, brawo! Jestem pod wrażeniem.
      • casablanca76 Re: Warsztat 154 12.09.10, 17:13
        hahaha!!!mam tylko jedno skojarzenie, że to jest ciasto drożdżowe z jabłkami smile ale to pewnie będzie wtopa i tyle...ale piszę - co mi tam...;D

1) jakie ciasto upiekła canada? SĄD OSTATECZNY, PIĄTKA KIELICHÓW,CZWÓRKA MONET

coś co się odradza na nowo, coś z czegoś, trzeba czekać aż dojrzeje,powiększy swoją objętość i tu jestem skłonna powiedzieć że napewno o drożdże chodzi smile

2) co musiala do niego zakupić? CESARZOWA,ARCYKAPŁAN, GIERMEK MONET

Cesarzowa kojarzy mi się z płodnością więc owoc...bardziej jestem za jabłkiem, Arcykapłan zaś to coś związanego z religią więc pierwsze skojarzenie w połączeniu z pierwszą kartą że chodzi o rajski owoc a to nic innego jak jabłkowink więc musiała zakupić jabłka i drożdże.

3)jakie czynności wykonywała? TRÓJKA KIELICHÓW,DZIESIĄTKA BUŁAW,CZWÓRKA MIECZY

połączyła wszystkie składniki w kolejności w/g przepisu(trójka kielichów), potem pracowała rękami więc wyrabiała to ciasto co wcale nie jest lekką pracą (dziesiątka buław), a potem zostawiła ciasto do "leżakowania" na jakiś czas by wyrosło (czworka mieczy).

4) jaki stopień trudności - łatwe czy trudne? SZÓSTKA MIECZY

raczej trzeba mieć wprawę przy takim cieście, ciężko się pracuje rękami żeby je dobrze wyrobić, trzeba go robić ostrożnie, z głową i w/g kolejności dodawać składniki...

5)jak często canada je piecze? RYCERZ BUŁAW

ten mój rycerzyk jest w typowo jesiennej scenerii więc uważam że najczęściej piecze to ciasto jesienią, kiedy jest najwięcej jabłek.

hmm..hmm...!!!pewnie oblałam ;D
        • casablanca76 Re: Warsztat 154 12.09.10, 18:21
          puk puk!!! smile jest tam ktoś??
        • canada53 Karty Casablancy 12.09.10, 18:29
          > hahaha!!!mam tylko jedno skojarzenie, że to jest ciasto drożdżowe z jabłkami :
          > ) ale to pewnie będzie wtopa i tyle...ale piszę - co mi tam...;D
          Ho, ho, ho – to całkiem dobre skojarzenie…

> 1) jakie ciasto upiekła canada? SĄD OSTATECZNY, PIĄTKA KIELICHÓW,CZWÓRKA MONET
          > coś co się odradza na nowo, coś z czegoś, trzeba czekać aż dojrzeje,powiększy s
          > woją objętość i tu jestem skłonna powiedzieć że napewno o drożdże chodzi smile
          Tęż puchate, ale to był biszkopt. Tu właśnie nie trzeba czekać, tylko szybko działać, bo opadnie.

> 2) co musiala do niego zakupić? CESARZOWA,ARCYKAPŁAN, GIERMEK MONET
          > Cesarzowa kojarzy mi się z płodnością więc owoc...bardziej jestem za jabłkiem,
          > Arcykapłan zaś to coś związanego z religią więc pierwsze skojarzenie w połączen
          > iu z pierwszą kartą że chodzi o rajski owoc a to nic innego jak jabłkowink więc m
          > usiała zakupić jabłka i drożdże.
          Tak, kupiłam owoce, ale nie jabłka tylko śliwki. I mąkę ziemniaczaną. A drożdże to mam zawsze w zamrażalniku, bo często różne drożdżowe wyroby piekę, więc nie musiałabym ich kupować smile .

> 3)jakie czynności wykonywała? TRÓJKA KIELICHÓW,DZIESIĄTKA BUŁAW,CZWÓRKA MIECZY
          > połączyła wszystkie składniki w kolejności w/g przepisu(trójka kielichów), pote
          > m pracowała rękami więc wyrabiała to ciasto co wcale nie jest lekką pracą (dzie
          > siątka buław), a potem zostawiła ciasto do "leżakowania" na jakiś czas by wyros
          > ło (czworka mieczy).
          No, miałam pomocnika w postaci malaksera, który wykonał całą pracę, ja się wcale przy tym cieście nie napracowałam.

> 4) jaki stopień trudności - łatwe czy trudne? SZÓSTKA MIECZY
          > raczej trzeba mieć wprawę przy takim cieście, ciężko się pracuje rękami żeby je
          > dobrze wyrobić, trzeba go robić ostrożnie, z głową i w/g kolejności dodawać sk
          > ładniki...
          Według mnie to było łatwe ciasto, chociaż oczywiście kolejność dodawania składników jest w nim bardzo ważna.

> 5)jak często canada je piecze? RYCERZ BUŁAW
          > ten mój rycerzyk jest w typowo jesiennej scenerii więc uważam że najczęściej pi
          > ecze to ciasto jesienią, kiedy jest najwięcej jabłek.
          Tak, to ciasto jesienne – można je piec wtedy, kiedy są śliwki.

> hmm..hmm...!!!pewnie oblałam ;D
          Eee, tam oblałaś – byłaś bardzo blisko!
    • liri-th Re: Warsztat 154 12.09.10, 12:38
      Co to za ciasto- Król Monet- ciasto,którym zajada się Mąż Canady,lub ciasto dość kosztowne.
      Co Canada musiała kupić- 5 kielichów+Królowa Kielichów- cos płynnego,mleko,może jakieś olejki zapachowe.Przyszło mi do głowy,że może to ciasto z alkoholem wiec może jakis rum lub białe wino.Mozliwe że chodzi też o jakieś owoce.
      Czynności -9 kielichów+cesarz+as buław- O Matyldo!! Nie mam pojęcia,ale próbuje.?Najpierw trzenba było jakieś połąćzone składniki odstawić na jakiś czas np.do lodówki. Potem dołaczyć resztę składników,zagnieść,spowodować by były twarde(cesarz kojarzy mi się z twardością).Włożyć do piekarnika i piec.Wyglada to na ciasto bardzo łatwe.
      czy często je Canada piecze - 3 buławy - tak ,dośc często,ale ostatnio była jakaś przerwa,np.chciała wypróbować jakieś inne ,nowsze przepisy.
      Ja robie często ciasto,które odpowiada kartom wylosowanym przeze mnie: jabłecznik włoski.Myslę że ciasto Canady to własnie coś w tym stylu.Łatwe i bardzo smaczne ciasto na bazie owoców lub alkoholu.Stawiam na jabłecznik,szarlotkę lub ze względu na tę myśl o alkoholu na ciasto zwane"pijakiem".
      Ależ się głodna zrobiłam i ciekawa,hehe.
      • canada53 Re: Warsztat 154 12.09.10, 15:29
        Liri-th, fajnie że dołączyłaś!
      • canada53 Karty Liri-th 12.09.10, 18:29
        > Co to za ciasto- Król Monet- ciasto,którym zajada się Mąż Canady,lub ciasto doś
        > ć kosztowne.
        No, mój TŻ to wszystkimi ciastami się zajada… Biszkopt nie jest drogi, ale ciasto biszkoptowe to podstawa wielu tortów, więc Król Monet dobrze się tu kojarzy.

> Co Canada musiała kupić- 5 kielichów+Królowa Kielichów- cos płynnego,mleko,może
        > jakieś olejki zapachowe.Przyszło mi do głowy,że może to ciasto z alkoholem wi
        > ec może jakis rum lub białe wino.Mozliwe że chodzi też o jakieś owoce.
        No właśnie, przede wszystkim musiałam owoce zakupić.

> Czynności -9 kielichów+cesarz+as buław- O Matyldo!! Nie mam pojęcia,ale próbuje
        > .?Najpierw trzenba było jakieś połąćzone składniki odstawić na jakiś czas np.d
        > o lodówki. Potem dołaczyć resztę składników,zagnieść,spowodować by były twarde(
        > cesarz kojarzy mi się z twardością).Włożyć do piekarnika i piec.Wyglada to na c
        > iasto bardzo łatwe.
        Nie, nic w lodówce schładzać nie trzeba było. Masz rację, to pieczenie było łatwe, zresztą wylosowane karty nie sugerują jakiegoś wielkiego wysiłku przy robieniu tego ciasta. Wszystko wrzuciłam do malaksera, malakser ubił, a ja wylałam to na śliwki. I do pieca.

> czy często je Canada piecze - 3 buławy - tak ,dośc często,ale ostatnio była jak
        > aś przerwa,np.chciała wypróbować jakieś inne ,nowsze przepisy.
        Strasznie dawno go nie robiłam, rzeczywiście ostatnio inne przepisy były na tapecie.

> Ja robie często ciasto,które odpowiada kartom wylosowanym przeze mnie: jabłeczn
        > ik włoski.Myslę że ciasto Canady to własnie coś w tym stylu.Łatwe i bardzo smac
        > zne ciasto na bazie owoców lub alkoholu.Stawiam na jabłecznik,szarlotkę lub ze
        > względu na tę myśl o alkoholu na ciasto zwane"pijakiem".
        > Ależ się głodna zrobiłam i ciekawa,hehe.
        Masz rację, to było łatwe ciasto z owocami. Przepis na „pijaka” mam (jadłam kiedyś – pyszności!!!), ale nigdy go własnoręcznie nie robiłam. Może kiedyś…
    • canada53 Rozwiązanie 12.09.10, 18:27
      W sumie to niezbyt często robię ciasta z owocami, bo tak jakoś tradycyjnie u nas królują serniki albo pierniki różnej maści, ale tym razem upiekłam biszkopt ze śliwkami. Najpierw miałam koncepcję, żeby zrobić tartę ze śliwkami (no w końcu teraz jest pełnia sezonu na śliwki), ale w końcu stwierdziłam, że tartę już robiłam w tym roku, a biszkoptu ze śliwkami już wieki całe nie jadłam, więc stanęło na biszkopcie. Dodam, że robiłam już jakiś czas temu biszkopt z truskawkami, ale biszkopt ze śliwkami, to chyba ostatnio w jakiejś bardzo zamierzchłej młodości jadłam kiedy robiła go moja mama.
      Do jego upieczenia musiałam zakupić tylko śliwki i mąkę ziemniaczaną, bo już mi się kończyła, resztę potrzebnych składników miałam w domu a po jajka wysłałam chłopa, bo jaja to jak wiadomo męska rzecz wink . Samo pieczenie było prościutkie, najwięcej czasu zajęło mi poprzekrawanie śliwek, wyjęcie z nich pestek i poukładanie ich na spodzie blaszki. Resztę, czyli bicie piany na biszkopt i mieszanie wszystkiego wykonał za mnie malakser a ja tylko dorzucałam do niego po kolei co trzeba, a na koniec wylałam wszystko na śliwki i włożyłam do pieca.
      Jakby któraś z Was też nabrała ochoty na ciasto, to podaję przepis (proporcje na dużą tortownicę):
      - ok. 1kg śliwek, przekroić na pół, wyjąć pestki i poukładać przekrojonym do góry na spodzie blaszki uprzednio wysmarowanej i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia.
      Ciasto biszkoptowe:
      - 2/3 szklanki mąki tortowej
      - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
      - łyżeczka proszku do pieczenia
      - 2/3 szklanki cukru
      - sok z ½ cytryny
      - 5 jajek
      Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać po trochu cukier a następnie żółtka. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, dodać do ubitych jajek, wlać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Wszystko wylać na śliwki. Piec w 200st ok.40 minut (a później sprawdzać patyczkiem, czy się w środku upiekło, bo śliwki lubią puścić sporo soku i wtedy trzeba potrzymać ciasto w piecu trochę dłużej, żeby było zupełnie upieczone). Przestudzić, wyjąć z blachy, odwrócić śliwkami do góry, można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
      Smacznego. smile
    • canada53 Zwycięzca 12.09.10, 18:30
      Świetnie Wam wszystkim poszło, praktycznie wszystkie interpretacje były bardzo blisko i każda z Was pisała, że to ciasto z owocami. Ale chyba Dezire zrobiła najbardziej szczegółowy opis poszczególnych składników tego ciasta oraz procesu jego pieczenia, więc to jej przekazuję następny warsztat. Brawo!
      • casablanca76 Re: Zwycięzca 12.09.10, 18:36
        to był naprawdę świetny warsztat smile faktycznie wszystkie krążyłyśmy wokół owoców...moje gratulacje Dezire big_grin!!!!! dziewczyny brawo!!!
        • dezire3 Re: Zwycięzca 12.09.10, 18:59
          Kurcze powiem szczerze że tak niecałkiem jestem z siebie zadowolona no może tak na 60 % wink ale bardzo dziekujęwink Oczywiście gratuluję pozostałym bo jak zwykle wasze interpretację są dla mnie nauką i inspiracją za co serdecznie dziękuję.Niemniej cieszę się bardzo i zaraz pomyślę nad kolejnym warsztatem..no i oczywiście przeanalizuję własne błedy...hi hi jak pózniej czytałam własną interpretacje to wiedziałam że nakręciłam.Dziekuję Canado za kolejną lekcjęwink
          • kita32 Re: Zwycięzca 12.09.10, 19:38
            Brawo, Dezire!!!

• liri-th Re: Zwycięzca 12.09.10, 21:08
              Gratuluję Deziresmile)Świetna interpretacjasmile)
              • dezire3 Re: Zwycięzca 13.09.10, 10:45
                Jeszcze raz dziękuję i jestem pełna uznania dla Was Czarodziejki mojewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka