Dodaj do ulubionych

warsztat 201 - książka

31.07.11, 17:43
Wczoraj skończyłam czytać (pożyczoną) książkę, która tak mi się spodobała, że zaraz kupiłam tę książkę na Allegro, żeby poczytać ją jeszcze parę razy i pożyczać innym do czytania.

Dlaczego tak bardzo spodobała mi się ta książka i czy coś zmieniło się w moim odczuciu?

I o książce:
Gdzie odbywa się główna akcja?
Kim jest główny bohater? Kim jego towarzysz? I jakie są ich wzajemne relacje?

Więcej pytań na temat książki nie zadaję, bo nie chciałabym w odpowiedzi i komentarzach zdradzać akcji – żeby nie psuć przyjemności, gdyby ktoś potem ją przeczytał.

Życzę miłej zabawy!
Obserwuj wątek
    • ivana Re: warsztat 201 - książka 31.07.11, 17:51
      Ksiazka faktycznie Cie ujela bo sprintem napisalas pytanie do kolejnego warsztatu jakby niecierpiwiac sie rozwiazania wink Masz "straszna" chec chyba pogadac z nami pozniej o tej ksiazcewink
      • kita32 Re: warsztat 201 - książka 31.07.11, 17:55
        Dokładnie tak!
    • andgie Re: warsztat 201 - książka 31.07.11, 18:28
      Czesc!
      Zaczynam nowy warsztatsmile

Dlaczego tak bardzo spodobała mi się ta książka?
      Papiez, Cesarzowa, 9 kijow.
      Mysle, ze ksizaka jest jakims rodzajem przewodnika dla Kity. Afirmuje kobiecosc i stale ,dobre zasady postepowania. Chyba rzetelnosc zasad byla dla Kity tak zachecajaca. To moze byc powiesc historyczna.
      Czy coś zmieniło się w moim odczuciu?
      Z przelozenia wyszlo Umiarkowanie. Kita upewnila sie, ze zasady ,jakie wyznaje, sa sluszne.
      6 mieczy, Slonce, 8 pucharow.
      Moze Kita uznala, ze nie warto byc nadwrazliwym. Wiecej sie usmiecha smile?
      O książce:
      Sprawiedliwosc. Zamek, biuro prawnicze? Miejsce, gdzie sie uprawia polityke.
      Kim jest główny bohater?
      Gwiazda
      Kobieta wink Mloda, utalentowana osoba. Wrozka smile? Artystka? Hipiska.
      Kim jego towarzysz?
      Rycerz pucharow
      ktos, z kim lacza ja niejasne wiezy uczuciowe lub/i wspolny cel emocjonalny.
      Jakie są ich wzajemne relacje?
      Ksiezyc
      Niejasne, romantycze, czasem bolesne, a jednak dajace jakies poczucie jednosci, ze cos sie osiagnelo. To moze tez byc relacja matka-corka.
      Kto nastepny?
      • ivana Re: warsztat 201 - książka 31.07.11, 19:40
        1. Powody dla ktorych Kicie podobala sie ksiazka?
        Paź Pucharow(-) 5 Pucharow(-) 5 Monet (-)

Ksiazka spodobala sie bo jest oryginalna, inna niz te ktore Kita do tej pory czytala, porusza problemy krancowych emocji i cierpienia, zarowno fizycznego jak i psychicznego. Ksiazka zaskoczyla Kite, nie przewidziala takiego rozwoju wydarzen.

2.Czy cos sie zmienilo w odczuciu Kity?
        7 Bulaw
        Tak, Kita stwierdzila ze jest w nas cos co pozwoli przezwyciezyc przeciwnosci losu nawet wtedy gdy wydaje nam sie ze sprawa juz jest przesadzona

3.Gdzie sie odbywa glowna akcja?
        2 Denary(-) 6 Mieczy 6 Pucharow

Ksiazka z cyklu "literaura drogi". Mnogosc miejsc i sytuacji ktore spotyka glownego bohatera w drodze do przeszlosci, rodziny, do spelnienia marzen, spelnienia siebie w kazdym aspekcie .

4.Kim jest glowny bohater?
        10 Denarow(-) 3 Denary
        artysta, handlowiec, ktos samotny i biedny, bohater moze byc Smiercia lub byc bliski smierci

5. Kim jest jego towarzysz?
        As Bulaw
        Towarzysz ukazuje mozliwosci i potencjal tego bohatera, moze jest budzaca sie dusza, jego drugim Ja skrywanym gleboko i probujacym sie przebic na nowo. Moze tym towarzyszem jest Tarot?

6.Jaka relacja ich laczy?
        5 Mieczy
        Ukazuja sobie nawzajem slabe punkty, probuja siebie podejsc, przechytrzyc, wybadac sie nawzajem. Wazna role w ich relacjach odgrywa intuicja ale ktorys z nich jej nie slucha

7. Tytul ksiazki
        10 Mieczy(-)
        Teraz to zaszaleje a cowink Tytul odnosi sie do przeznaczenia lub losu w jakis sposobwink
        • kita32 Re: warsztat 201 - książka 31.07.11, 23:19
          Wow! Już są dwie interpretacje!!! Cieszę się bardzo!!!
          Dziękuję, Andgie i Ivano big_grin
          • kita32 Re: warsztat 201 - książka 06.08.11, 15:26
            Cisza... Trudno sad
            A i tak się cieszę z tych dwóch odpowiedzi co już są smile
            Przypominam - rozwiązanie jutro o 18-ej!
            • andgie Re: warsztat 201 - książka 06.08.11, 20:33
              Tez mialam okazje na troche wiecej sad
              • kita32 rozwiązanie 07.08.11, 18:01
                To książka Yann Martel „Życie Pi”. Świetnie napisana, barwnym językiem, akcja toczy się wartko, i co nietypowe w książkach z akcją - porusza ważne ponadczasowe kwestie takie jak Bóg, religia, życie i śmierć... Ale to co najważniejsze i decydujące o jej niezwykłości, to fakt, że opisuje prawdziwą historię, którą mierny pisarz (tak się właściwie przedstawił w prologu) spisał opowiedzianą (w szeregu spotkań) przez Piscine (Pi) Patela – hindusa, który przeżył 227 dni na oceanie w szalupie ratunkowej z tygrysem bengalskim na pokładzie. Historia jest niezwykła, ale logicznie spisana i mimo niezwykłości wszystko „gra”, „pasuje”, trudno w nią nie uwierzyć. Dlatego tak bardzo mi się podobała, bo cudowne zbiegi okoliczności w realu kojarzą się z ingerencją Boga, który dba o swojego, można powiedzieć, wielbiciela.

Tak mnie zaintrygowała historia opisana w książce, że zaczęłam szukać w internecie wiadomości o Piscine Molitor Patel, o 227 dniach w szalupie, o ... Natrafiałam tylko informacje o tej książce. Znalazłam kilku Piscine Molitor Patel na Facebooku. Znalazłam informację, że krytycy literaccy wskazywali na inną wcześniej napisaną powieść o podobnej tematyce , ale z żydowskim mężczyzną oraz z czarną panterą w szalupie. I tak zwątpiłam, że „Życie Pi” opisuje prawdziwą historię... Tym niemniej książka jest bardzo dobra – nawet gdy nie opisuje prawdziwej historii...

Najpierw są opisane urywki z dzieciństwa i młodości Pi, które tłumaczą dlaczego tak doskonale znał się na zwyczajach i psychice dzikich zwierząt. Historie z jego młodości są świetną „podkładką” pod rozważania filozoficzno-religijne. Autor Martel jest filozofem z wykształcenia i ma naprawdę świetne pióro.

Potem zatonięcie statku towarowego przewożącego zwierzęta z zoo oraz rodzinę Pi – byłych właścicieli zoo. Dramatyczna akcja. Pi ratuje tygrysa, a jak dociera do niego co zrobił, to wyskakuje za burtę z szalupy ratunkowej. Pierwszego dnia w szalupie jest poza Pi tygrys, hiena, szympans, ranna zebra, szczur i kilkanaście much. Później tylko Pi i tygrys. Tygrys nie przeżył by bez Pi, który destylował wodę i wędkował, podobnie Pi zginąłby bez tygrysa, bo były w tej historii sytuacje niebezpieczne dla niego...

To był wstęp – musiałam się wygadać. A odpowiedź:
                Dlaczego tak bardzo spodobała mi się ta książka i czy coś zmieniło się w moim odczuciu?
                Spodobała mi się, bo jest, można powiedzieć - „o dotyku Boga” i to Boga bez ograniczeń do jakiejś konkretnej religii. (Może przesadziłam w tej ocenie, ale to dlatego, że książkę czytałam przekonana o prawdziwości spisanej historii – tak jak relacjonował to autor.) Spodobała mi się także dlatego, że zwierzęta są w niej odczuwane jak ludzie – o trochę innych możliwościach i psychice, ale odbiera się je jak ludzi. Książka jest o tym, że samotność i beznadzieja może zabić, ale tym co podtrzymuje człowieka na duchu może być poczucie więzi z inną żywą istotą, dbanie o kogoś, sympatia, miłość...
                Podoba mi się sposób napisania tej książki – dowcipnie, lekko, żywo z wartką akcją i napięciem, a jednocześnie z jakimś głębokim przesłaniem, które czuje się w sercu.

Trochę straciła w moich oczach, gdy przestałam wierzyć, że opisuje prawdziwą historię. Ale nawet i bez tej realności wprowadza w jakiś rodzaj refleksji nad życiem, Bogiem, związkami...

Na bezkresnym oceanie w małej szalupie ratunkowej.

Kim jest główny bohater? Kim jego towarzysz? I jakie są ich wzajemne relacje?
                Głównym bohaterem jest 16-o letni hinduski chłopiec, który chce być blisko Boga i czuje psychiczną więź ze zwierzętami. Jego towarzyszem jest dorosły 3 letni tygrys bengalski, który w wieku 3 miesięcy dostał się do ogrodu zoologicznego i jest typem delta (nadający się do tresury). Obaj się siebie boją i uważają, żeby w szalupie nie znaleźć się na terytorium tej drugiej osoby. Tygrys nie przeżyłby, gdyby Pi nie karmił go wodą (szalupa była zaopatrzona w destylator) i złowionymi rybami i żółwiami. Życie Pi było 2 razy zagrożone i tygrys uratował go po prostu dlatego, że zachował się po „tygrysiemu”. A przede wszystkim tygrys absorbował Pi wzmacniając tym jego chęć przeżycia.

Świetna książka wink
                • kita32 komentarz do interpretacji Andgie 07.08.11, 18:02
                  Dlaczego tak bardzo spodobała mi się ta książka?
                  Papiez, Cesarzowa, 9 kijow.
                  Mysle, ze ksiazka jest jakims rodzajem przewodnika dla Kity. Afirmuje kobiecosc i stale ,dobre zasady postepowania. Chyba rzetelnosc zasad byla dla Kity tak zachecajaca. To moze byc powiesc historyczna.

......Czytałam ją przekonana o prawdziwości opisanej historii i to właśnie fascynowało mnie najbardziej – prawdziwość, rzetelność w opisaniu faktów, historia. Wręcz boleję, że straciłam wiarę w tę prawdziwość...

Czy coś zmieniło się w moim odczuciu?
                  Z przelozenia wyszlo Umiarkowanie. Kita upewnila sie, ze zasady ,jakie wyznaje, sa sluszne.

......Straciłam wiarę w to, że książka opisuje realne fakty, ale i tak podoba mi się, chociaż nie będę ukrywać, że już nie tak jak wcześniej – trochę czuję się oszukana. Karta Umiarkowanie chyba właśnie oddaje to umiarkowanie w uczuciach – już nie gorący entuzjazm, tylko umiarkowany podziw dla zręcznego pisarza.

6 mieczy, Slonce, 8 pucharow.
                  Moze Kita uznala, ze nie warto byc nadwrazliwym. Wiecej sie usmiecha ?

.....Tak. Po początkowym zniechęceniu, gdy dotarło do mnie, że książka ta jest fikcją literacką – zaczęłam dostrzegać na nowo jej wartość i przesłanie. Gdyby opisana historia była prawdziwa, to jej przesłanie odbierałabym silniej – jak przesłanie „z góry”. Ale czy człowiek-pisarz nie może przekazać przesłania „z góry”? Oczywiście, że może.
                  Andgie, doskonale wyczułaś zmiany w moim odczuwaniu książki!

O książce:
                  Sprawiedliwosc. Zamek, biuro prawnicze? Miejsce, gdzie sie uprawia polityke.

.......Pierwsze skojarzenie – „zamek” – jest najlepsze. Szalupa na oceanie jest czymś w rodzaju twierdzy chroniącej przed wodnym żywiołem i wodnymi drapieżnikami. „Miejsce, gdzie się uprawia politykę” – też pasuje, bo i chłopiec i tygrys musieli przestrzegać pewnych zasad np. nie wchodzić na terytorium przeciwnika i sojusznika jednocześnie. Jak w polityce międzynarodowej.

Kim jest główny bohater?
                  Gwiazda
                  Kobieta Mloda, utalentowana osoba. Wrozka ? Artystka? Hipiska.

....młody i bardzo inteligentny chłopiec.

Kim jego towarzysz?
                  Rycerz pucharow
                  ktos, z kim lacza ja niejasne wiezy uczuciowe lub/i wspolny cel emocjonalny.

....zgadza się.

Jakie są ich wzajemne relacje?

Ksiezyc
                  Niejasne, romantycze, czasem bolesne, a jednak dajace jakies poczucie jednosci, ze cos sie osiagnelo. To moze tez byc relacja matka-corka.

....świetna karta. Dobrze ją wyczułaś. Skojarzenie „relacja matka-córka” jest bliskie, bo to relacja tresujący-tresowany z podkreśleniem poczucia odpowiedzialności i silnego przywiązania.

Bardzo dobra interpretacja, Andgie wink
                  • kita32 komentarz do interpretacji Ivany 07.08.11, 18:03

1. Powody dla ktorych Kicie podobala sie ksiazka?
                    Paź Pucharow(-) 5 Pucharow(-) 5 Monet (-)

Ksiazka spodobala sie bo jest oryginalna, inna niz te ktore Kita do tej pory czytala, porusza problemy krancowych emocji i cierpienia, zarowno fizycznego jak i psychicznego. Ksiazka zaskoczyla Kite, nie przewidziala takiego rozwoju wydarzen.

.......wszystko się zgadza!

2.Czy cos sie zmienilo w odczuciu Kity?
                    7 Bulaw
                    Tak, Kita stwierdzila ze jest w nas cos co pozwoli przezwyciezyc przeciwnosci losu nawet wtedy gdy wydaje nam sie ze sprawa juz jest przesadzona

......To między innymi jest przesłaniem tej książki!

3.Gdzie sie odbywa glowna akcja?
                    2 Denary(-) 6 Mieczy 6 Pucharow

Ksiazka z cyklu "literatura drogi". Mnogosc miejsc i sytuacji ktore spotyka glownego bohatera w drodze do przeszlosci, rodziny, do spelnienia marzen, spelnienia siebie w kazdym aspekcie .

......Pasuje jak najbardziej!

4.Kim jest glowny bohater?
                    10 Denarow(-) 3 Denary
                    artysta, handlowiec, ktos samotny i biedny, bohater moze być Smiercia lub byc bliski smierci

......samotny, biedny, bliski śmierci – trafione!

5. Kim jest jego towarzysz?
                    As Bulaw
                    Towarzysz ukazuje mozliwosci i potencjal tego bohatera, moze jest budzaca sie dusza, jego drugim Ja skrywanym gleboko i probujacym sie przebic na nowo. Moze tym towarzyszem jest Tarot?

.......pierwsze skojarzenie jest idealne!

6.Jaka relacja ich laczy?
                    5 Mieczy
                    Ukazuja sobie nawzajem slabe punkty, probuja siebie podejsc, przechytrzyc, wybadac sie nawzajem. Wazna role w ich relacjach odgrywa intuicja ale ktorys z nich jej nie slucha

.......doskonale!

7. Tytul ksiazki
                    10 Mieczy(-)
                    Teraz to zaszaleje a co Tytul odnosi sie do przeznaczenia lub losu w jakis sposób

......tak!!! – „życie”. I nie tylko tytuł, treść też odnosi się do przeznaczenia i losu.

Ivano, tak rewelacyjnie dobrej interpretacji dawno nie było, może nawet w ogóle nie było!!!
                    • kita32 zwycięzca 07.08.11, 18:06
                      Gratuluję Wam, Ivano i Andgie - napisałyście bardzo dobre interpretacje.
                      Interpretacja Ivany jest po prostu rewelacyjna - prawie wszystko jest trafione!!!

Ivano, wygrałaś w wielkim stylu!!!
                      i prowadzisz warsztat nr 202 smile
                      • andgie Re: zwycięzca 07.08.11, 18:08
                        Gratulacje, Ivano! Podziekowania dla Kity smile
                        • ivana Re: zwycięzca 07.08.11, 19:04
                          O Matko i corko! Nie wierze! Bardzo sie ciesze i serdecznie dziekujewink
                          Sciskam Was cieplo
                          • kita32 Re: zwycięzca 07.08.11, 20:04
                            smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka