Dodaj do ulubionych

Llewellyn Tarot a Rider Wite

28.02.07, 14:12
Niue mam rzadnej z nich. Chcialam terqaz kupic Ridera(bo nigdy nie uzywalam Talii z obrazkowymi Małymi Arkanami,a Ta bedzie dobra) i natklenal sie na Llewellyn. Widze,ze podobne,jednak nie znam jej i nie znalazlam na necie wiekszosci talii zeby porownac do siebie obie. Czy ktos z Was ma/zna widzial ktoras i moglby mi napisac,czy faktycznie roznice nie sa duze w rysunkach?
Obserwuj wątek
    • coill Re: Llewellyn talia 28.02.07, 14:18
      to te karty photos.allegro.pl/photos/oryginal/16/1697/169749/16974999/169749997_1
      photos.allegro.pl/photos/oryginal/16/1697/169749/16974999/169749997_2

photos.allegro.pl/photos/oryginal/16/1697/169749/16974999/169749997_3
      i www.tarotgarden.com/database/images/l-decks/llewellyncards.gif
      • dori7 Re: Llewellyn talia 28.02.07, 22:55
        Ja widzialam ja tylko na Aeclecticu: www.aeclectic.net/tarot/cards/llewellyn/
        Na Aeclecticu maja inne kolory - ciekawa jestem, ktore zdjecia sa blizsze
        rzeczywistosci.

Na temat tej talii sie nie wypowiem, bo nie widzialam calosci, ale mam inna tej
        samej autorki, nieco wczesniejsza - Legend: The Arthurian Tarot i jest po prostu
        rewelacyjna, choc wydana na dosc paskudnym papierze. Kupilam ja w zestawie z
        ksiazka, ktora bardzo mi ulatwila jej oswajanie, wiec podejrzewam, ze z opartym
        na walijskich mitach Llewellynem jest tak samo i tez warto nabyc zestaw.
        • coill Re: Dori7 02.03.07, 00:08
          A myslisz ze bez znajomosci bohaterow Dumy i uprzedzenia,będe znac 0ostacie na kartach z jane austen?smilebig_grin Bo wydaje mi sie ze tak,ale sobie pomyslalam,ze przeciez te postacie to konkretne osoby z powiesci,i ktos kto poznal i lubil te powiesc wie odrazu kim sa po co i dlaczego i wogole...ale z tego co widze,talia tak "jasno;'przekazuje sprawy uczuciowesmile
          • dori7 Re: Dori7 02.03.07, 11:25
            Przeciez taki urok talii opartych na jakichkolwiek opowiesciach, ze musisz te
            opowiesci znac, czy to beda mity celtyckie, legendy arturianskie, powiesci Jane
            Austen czy historia zycia Casanovy smile)
            • coill Re: Dori7 02.03.07, 11:38
              Czy bohaterowie z tej talii sa z innych powiesci nic Duma i...? jesli tak to prosze napisz,aja sie zorintuje czy sie zapoznam czy nie,bo nie przeczytam tuzina powiesci tej autorkisad
              A talia jest swietnabig_grin
              • dori7 Re: Dori7 03.03.07, 21:26
                Bohaterowie sa ze wszytskich ukonczonych powiesci Austen smile)

Najlepiej kupic talie z ksiazka, zwlaszcza ze w malej instrukcji dodawanej do
                samej talii sa bledy (np. instrukcja mowi, ze karta przedstawia scene z
                "Perswazji", a jest to scena z "Dumy i uprzedzenia"). W ksiazce przy kazdej
                karcie jest opis wydarzenia i fragment powiesciowej fabuly, wyjasniajacy jej
                sens, co bardzo ulatwia zycie. Czytac wszystkiego od razu nie musisz, powiesci
                "Mansfield Park", z ktorej jest m.in. Wisielec, to nawet nie polecam, bo to
                najciezsza ksiazka Austen i mozesz sie zniechecic. Ekranizacja "MP" tez jest do
                niczego. Natomiast "Dume i uprzedzenie" czy Rozwazna i romantyczna" czyta sie
                swietne, a do tego maja bardzo wierne i udane ekranizacje - serial BBC "Duma i
                uprzedzenie" (ten z Colinem Firthem jako panem Darcym) oraz film z Emma Thompson
                i Kate Winslet "Rozwazna i romantyczna". "Emma" z Gwyneth Paltrow mnie osobsicie
                sie bardzo podobala, choc glosy sa podzielone. Karty sa bardzo inspirowane dwoma
                ostatnimi ekranizacjami, jak sie przypatrzysz, to zauwazysz np. podobienstwo
                tarotowej Emmy (jest m.in. na karcie Slonce) do Gwyneth Paltrow w tym filmie smile)

Gdybys miala problemy, to mozemy zalozyc osobny watek do tej konkretnej talii i
                tam omawiac poszczegolne karty. Na polskiej Wikipedii sa streszczenia ksiazek
                Austen plus krotka prezentacja bohaterow, to tez ulatwia polapanie sie we
                wszystkim. Czesc zreszta sama robilam smile)
                • coill Re: Dori7 04.03.07, 17:59
                  dzieekismile Na poczatek napewno zaopatrze sioe w filmy. A jutro wybeiram sie do skolepu talie poogladac bo potrzebuje dwie,a jako druga chyba wlasnie chce Austen,ona wydaje mi sie taka "uczuciowa",gdzie nawet w monetach widac romantyzmsmile Bo np Casanova jest chyba zbyt erotycna dla mnie,zabardzo na 1szym planie milosc fizyczna i to mi moze zamydlac obraz.
          • jayanti Re: Dori7 15.08.07, 13:35
            Talia Jane Austen spodobała mi się z powodu łagodnej, staroświeckiej i nie
            przeładowanej symbolami grafiki. Jedzie do mnie ze sklepu Osiem książka do niej,
            po trochę będę ją sobie tłumaczyć.
            Nie czekając na tekst dołączyłam tą talię do pięciu innych, które jednocześnie
            studiuję. Każdego dnia wyciągam po dwie karty i wyjmuję wszystkie ich
            przedstawicielki z pudełek, ustawiam rzędem, wertuję stos /imponujący/ książek o
            tarocie. Uwagi wpisuję do b.grubego kalendarza, traktowanego jako zeszyt, w
            którym każda karta ma swój rozdział.
            Muszę podkreślić, że znajomość książki i dzieł Jane nie jest absolutnie
            konieczna, można rozumieć sens każdej karty z samego obrazka. Brak specyficznej
            symboliki, którą należałoby znać, ułatwia zadanie.
            Przeciwnie z talią Druidów, na której z braku znajomości mitologii celtyckiej
            połamałam sobie zęby.
            Przypuszczam, że po przetłumaczeniu książeczki do talii jak i przeczytaniu
            książek Jane talia będzie mówiła mi więcej.
            A może wręcz przeciwnie, realia literackie ograniczą moją fantazję?
    • aurora75 Re: Llewellyn Tarot a Rider Wite 16.08.07, 12:22
      Witamsmile) Ja mam tą talię i jest rewelacyjna...W każdym razie obrazy
      na niej przedstawione do mnie przemawiają...Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka