Dodaj do ulubionych

Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc

03.12.08, 15:28
Witam,
Jak myslicie..czy sekstyl tranzytującego Plutona do ur. Ksiezyca
jest tranzytem waznym, przeksztalcającym? Pluton wszedl do
Koziorożca i wlasnie zrobil w moim horoskopie sekstyl do ksiezyca i
ASC.
Czy mozecie sie podzielic swoim obserwacjami na ten temat?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • astrolog_33 Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 25.11.09, 15:37
      Witam serdecznie

Sekstyl to aspekt badawczy, rozwojowy, aktywujacy intelekt, itd, itd. sekstyle tez przynosza "szanse".

A w bardzo ogolnym wydaniu, w archetypie, i na plaszczyznie psychologicznym, to:

tranzyt Plutona do Ksiezyca - przynosi szanse aby zrozumiec swoja emocjonalna nature, i pluton pozwoli ci wejsc gleboko w te mechanizmy dzialania emocjonalnego jakie sa u ciebie. Pluton tez potrafi wydobyc te zapomniane emocje na powierzchnie, ale nie bedzie to raczej tak bolesne jak przy koniunkcji, opozycji badz kwadraturze. Poznanie swych mechanizmow dzialania emocjonalnego pomoze ci zrozumiec lepiej siebie.

Oprocz tych szans i mozliwosci emocjonalnych, taki tranzyt dzialac tez moze na sprawy domowe (ksiezyc dom), rodzinne czasem i u matki (ksiezyc). Mozna na takim tranzycie dokonac nawet zmian w domu, remonty, przeprowadzki, itd, ale to tak bardzo ogolnie, gdyz trzeba przeanalizowac inne obowiazkowo aspekty, czy to rzeczywiscie beda takie zmiany.

Twoje emocje i stosunki z bliskimi nabiara tez glebi, intensywnosci, takiej skorpioniastej glebi, i beda to mile dosc odczucia, bo to sekstyl.
      Jelsi okazalo sie, ze jest trudno powodem tego nie bedzie raczej ten tranzyt lecz np: saturna idac napieciiowym aspektem.

Stosunki z innymi moga rowniez nieco ulec transformacjom, ale na bardziej harmonijnej plaszczyznie.

Nie jest to tranzyt trudny, i zwykle jest dosc dobrze odbierany.

A co wydarzy sie wiecej? (wydarzy sie napewno) bo taaki tranzyt bedzie wielowatkowy, mowa o konkretnym wydarzeniu, to zalezy od innych elementow, od polozenia w domu Plutona urodzeniowo oraz tranzytowo, znaku, aspektow, oraz od polozenia ksiezyca w domu, znaku, jego aspekty, i calej konstrukcji horoskopu.

Pozdarwiam serdecznie.
      • coco_angel Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 27.11.09, 18:18
        a ja mam pytanie o koniunkcje plutona do natalnego ksiezyca w
        koziorozcu? dom 5, w tym ow natalny ksiezyc jets zawiklany w
        wielki krzyz : pluton , saturn, wenus, bo tak mysle ze chyba moge
        sie spodziewac istnej rewolucji w psychice?
        • astrolog_33 tr Pluton koniunkcja ksiezyc 27.11.09, 19:02
          Tranzyty plutona do ksiezyca, w aspekcie napieciowym bywaja bardzo bolesne, ale nie zawsze.
          To zalezy duzo od tego jak aspektowany jest i ksiezyc i Pluton w horoskopie, gdzie leza, i od calej konstrukcji horoskopu. I nie wydarzy sie napewno wiecej, grozniej podczas tranzytow Plutona w aspekcie napieciowym, jesli horoskop urodzeniowy na to nie wskazuje.

Przyklad u mojego brata, u ktorego wlasnie konczy sie taki traznyt, Plutona w koniunkcji do Ksiezyca, i szczerze mowiac nic zlego, nieprzyjemnego w tym okresie sie nie wydarzylo, u niego, ani tez u bliskich mu kobiet, no jedynie troszke przyszlo klopotow zdrowotnych u jego siostry- wiec u mnie, ale dalo sie wytrzymac.

A on sam odczuwa wewnetrzne transformacje i ma potrzebe bardziej kontrolowac rzeczywistosc w jakiej sie znajduje, stal sie bardziej czujny, nieufny, i broni bardziej swojej prywatnosci. Oraz ma takie wewnetrzne , glebokie transformacje, takie wewnetrzne uzdrawianie emocji, emocje nabieraja potegi , glebi, i czasem jest to nieprzyjemne. Staj sie troszke uprzedzony.

Pluton lubi gnieść, jego sila, gdy jest mocna i w aspekcie napieciowym daje wrazenie, gniecenia, miażdzenia wewnetrznego. Z kolei Saturn daje uczucie ciezaru, np: wyobrazmy sobie, ze zaczynamy biec z obciązonym plecakiem na plecach, wowczas swoboda ruchow jest spowolniona, tak wiec na tranzytach Saturna napieciowych, jakas sprawa staje sie tym samym naszym obciązeniem i obowiazkiem (saturn). Itd, itd.

Czaesm na tranzytach Plutona czujemy jakbysmy zostali postawieni pod sciana, i nic nie mozemy zrobic, bo stykamy sie z czyms wiekszym, potezniejszym, globalnym od nas, i nie mamy na to wplywu, wiec lepiej ale poddac tym transformacjom, i nie ma sensu sie opierac.

I nawet tranzyty Plutona sa w zyciu potrzebne, bo one przymuszaja nas (aspekty napieciowe), do tego, aby porzucic stare wzorce, wyeliminowac niepotrzebne rozdzialy zycia, ktore jak dotad juz tylko nas tlamsily, i nie dawaly nam mozliwosci rozwoju, bo pluton lubi kontrolowac i tlamsic wewnetrznie, wowczas trudno nam czuc wewnetrzna wolnosc (Uran). Aby na nowo w tym miejscu narodzilo sie cos nowego, zawsze wierze, ze lepszego. Zreszta ladnie o tym pisal Robert Hand.
          Totalna przebudowa jakiegos rozdzaily, zycia, sprawy, itd.

Przyklad: u kobiety Pluton jest urodzeniowo w domu 5, i jak wszedl na desc to zwiazek ktory trwal chyba 6 lat rozpadl sie juz ostatecznie. I w tym przypadku dzieki Plutonowi ona mogla wreszcie zamknac ten rozdzial zycia, ktory wczesniej nie dawal jej swobody. Pozniej narodzilo sie cos nowego, korzystiejszego.

Pluton na Ksiezycu koniunkcja, lubi wydobywac z naszego wnetrza zatwardziale, a nawet zatrute emocje, wydobywa je na powierzchnie, po to, by je uzdrowic. Czasem jest to nieprzyjemne i bolesne, dlatego tez w takim okresie przydaje sie psychoterapia (Pluton).
          I widzialam kilka takich przypadkow, u moich klientow, ze podczas tych tranzytow, korzystali te osoby z porady psychoterapeuty.
          Ale nie wszyscy.

Inne osoby z kolei podczas takich tranzytow Plutona zapragnely bardziej wglebic sie w tematy mroczne, magia, okultyzm, itd.

U innych jeszcze wystepowalo pragnienie zmienic cos w sprawach domowych, pewna osoba zdecydowana sie na bardzo gruntowe remonty piwnic (Pluton).

U innych walil sie zwiazek, badz bywaly klopoty u matki, babki, zony, nawet zdrowotne.
          A sporadycznie ktos odszedl.
          Ale jak pisalam, musza byc w horoskopie urdzeniowym takie wskazniki, jesli nie ma, nie ma sie czego obawiac.

U mnie jak mialam kwadrature Plutona do Ksiezyca, pamietam, ze przechodzilam transformacje emocjonalne, ale nie bylo naprawde tak strasznie, da sie przezycsmile
          Poza tym bardzo mocno pociagalo mnie wowczas magia, wszystko to co mroczne, a zwlaszcza muzyka plutonowa, kolor czerń.

I jesli ktos ma poturbowany ksiezyc w urodzeniowym horoskopie to tranzyty Plutona moga byc dosc bolesne te napieciowe.

U ciebie jak piszesz Ksiezyc jest w domu 5 w wielkim Krzyzu, to mooga byc transformacje u ciebie emocjonalne, i Pluton pomaga nam je uzdrowic.

Wiesz nie da sie nic konkretnie powiedziec, nie widzac dokladnie calego horoskopu, bo bardzo wazne jest cala konstrukcja horoskopu, polozenie plutona w domu, w znaku, itd.

Tranzyty idac niosa ze soba nastroj, charakter domu w jakim sie znajduja urodzeniowo.

Jesli jestes kobieta, i myslalas o dzieciach to taki tranzyt moze przyniesc ciaze, bo w domu 5 i Pluton na ksiezycu.

Poza tym wszelkie kobiety w rodzinie albo matka, zona, badz siostra moga byc u jednej z nich jakies transformacje, nawet zdrowotne.

Dom 5 to dzieci, stosunek do dzieci, romanse, tworczosc, kreatywnosc.

Jesli sa klopoty w zwiazku, to taki tranzyt moze przynisc jakies transformacje w milosci, totalna przebudowe zycia uczuciowego.

To nie beda rewolucje, bo rewolucje to domena Urana, bardziej transformacje, wewnetrzne oczyszczenie.

O zdrowie tez powinno sie zadbac w tym czasie.

Itd, itd.

Pozdarwiam serdecznie.
          • coco_angel Re: tr Pluton koniunkcja ksiezyc 27.11.09, 19:17
            dziekujesmile no ja mam sporo napieciowych wlasnie w tym urana w 7 domu
            ktory wychodzi... i stanie na wenus teraz, i same kwadratury...
            • astrolog_33 Re: tr Pluton koniunkcja ksiezyc 27.11.09, 19:32
              Coco_angel wiesz taka diagnoza na horoskopie, "wogole" na niego na patrzac, i
              nie przeanalizujac go dobrze to ryzykosmile
              No ale opis ogolny juz dalamsmile
              • coco_angel Re: tr Pluton koniunkcja ksiezyc 27.11.09, 19:42
                no rozumiem Pani Barbaro...moge podac linksmile
                Ja mam natalnie kwadrature plutona-ksiezyca i do tego ten tranzyt na
                5 dom, gdzie natalnie pluton jets w domu drugim..A ze mam wsyzstkie
                planety w wielki Krzyzu ( pluton, ssturn, wenus,ksiezyc) to chyba
                jakas wielka transformacja bedzie w najwazniejszych dziedzinach..
                Mam pytanie odnosnie jescze jakies fachowej literatury o wezlach w
                synastrii..
                pozdrawaiamsmile
                • astrolog_33 odp 27.11.09, 20:06
                  coco_angel

Powiem szczerze ze taka analiza wymaga czasu, trzeba sie nad tym zastanowic, patrzac w horoskop, aby cos wyciagnac z horoskopu, gdzie mozna sie mocno pomylic, bo to moga byc rozne sytuacje, naprawde rozne. No i to o czym pisalam poprzednio. A pomylki sa najgorsze.
                  Astrologia wcale nie jest taka prosta. Tutaj z kolei wpadam na chwilke, zwykle.

Co tyczy sie loteratury coco_angel jestes w astro poczatkujaca /cy i jesli moge ci cos zasugerowac, to skup sie najpierw na wazniejszych elementach w horoskoopie porownawczym jak:

Tutaj masz o tym link:

www.astropasja.pl/content/view/60/23/
                  Astrologia partnerska tez jest bardzo skomplikowana.

A literatura? synastria wezlow w horoskopie porownawczym, to w ksiazce bardzo dobrej zreszta: Astrologia glebi, Tracy Marks.

Pozdrawiam serdecznie.
                  • coco_angel Re: odp 27.11.09, 20:09
                    dziekujesmile taka zupelnie poczatkujaca nie ejstemsmile mam swoje zrywy i
                    badam horoskopy innych by to wszystko poglebicsmilebo czlowiek uczy sie
                    caly czas...
                    jeszcze raz dziekuje
                  • astrolog_33 Re: odp 27.11.09, 20:20
                    A to przepraszamsmile tam mialo byc dodatkowo ? pytajniksmile

• coco_angel Re: odp 27.11.09, 20:23
                      smiletez jetsem rybkasmile
                      dziekuje za cenne wskazowki...
    • astrolog_33 Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 27.11.09, 20:27
      A skad wiesze ze jestem rybasmile, mam silna faze ryb w horoskopie, i slonce w
      baraniesmile
      • coco_angel Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 27.11.09, 20:36
        a to przepraszam, zle doczytalam na goldline na forum tranzytysmile

• astrolog_33 Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 27.11.09, 20:44
          Wlasnie dobrze, pisalas ze jesets tez ryba, no ja nia tez jestem bo mam silna
          faze Ryb, neptuna w horoskopie. Wiec mimo ze nie slonce w rybach, to i tak silna
          faza ryb.
          • coco_angel Re: Tranz. Pluton sekstyl Ksieżyc 27.11.09, 21:01
            smile wybiorczo czytalam i zrouzmialam ze jestes zodiakalna rybkasmileale
            jak neptun gora tosmy i tak siostrysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka