Dodaj do ulubionych

Brytyjczyki

05.07.13, 11:33
Czyli serale brytyjskie wink
Mam niedosyt takiego zbiorczego polecającego wącisza wiec go tworzę ! a cowink

Więc po pierwsze wrócił LUTHER z czego bardzo sie ciesze bo od kiedy Denzel W. sie postarzał nie było sie na co pogapić a nie zaprzeczycie chyba że na Idrisa Elbę warto się popatrzyć ? Tym bardziej że serial bardzo dobry !

BBC zamówiło wiecej odcinków SHETLAND wg książek Ann Cleeves - mają w planach zekranizowanie 3 powieści - kazda powieść to dwa odcinki - mniam mniam

In the flash - spojrzenie na życie po zyciu zomiaka- bardzo w sumie nowatorskie podejście do sprawy - dla koneserów wink

The Secret of Crickley Hall - miniserial o tragedii sprzed lat i z czasów obecnych , duchach , krzywdzie i wybaczeniu .Ma swój urok.

Ripper Street - wiktoriański Londyn czasy Kuby Rozpruwacza i działanie londyńskiej policji - takie CSI sprzed wieków. Bardzo fajnie się ogląda- kostiumy i scenografia powalają... Polecam.

Dopiszcie co tam jeszcze fajnego i wartego obejrzenia widziliście .
Obserwuj wątek
    • sil.wen Re: Brytyjczyki 05.07.13, 20:21
      To ja dodam takie:
      WHITECHAPEL
      BLACK MIRROR
      DEATH IN PARADISE
      SHERLOCK
      LIFE ON MARS
      HUNTED

Dużo tego w sumie jest, a tylko w miarę nowe zbieramy? Bo mam parę staroci ulubionych z dawnych czasów...
      ---------------------------------
      "Every night is time for drink"
    • ka_thy Re: Brytyjczyki 05.07.13, 23:08
      Broadchurch - number one ostatnio, po prostu rewelka

A ze starszych bardzo miło wspominam:
      Paradox
      Hotel Babylon

No i trzeba wspomnieć Downton Abbey, nie?
      • sil.wen Re: Brytyjczyki 06.07.13, 17:31
        No i nie można nie wspomnieć nieśmiertelnego DOKTORA WHO.
        -------------------------------
        • ona_007 Re: Brytyjczyki 06.07.13, 20:49
          Dobrze zapowiada się również Good Cop z tym pomocnikiem Lutherawink jako głównym bohaterem . Na razie bazuję tylko na zajawkach ale zamierzam pomacac wink

Ze starszych polecam Życie w Cranford i Powrót do Cranford - cudowne aktorstwo !!

Powoli wciągam sie w North &South - też kostiumowy - zderzenie kuturowe południowej rolniczej anglii z północnym przemysłowym zagłębiem . Też kostiumowe.

No i niesmiertelny polepszacz nastroju Fawlty towers czyli Hotel Zacisze z kultowymi rolami Basila i Manuela smile
          • sil.wen Brytyjczyki - ale starszawe:) 07.07.13, 12:58
            Jak o polepszaczach mowa, to mi bardzo zawsze ALLO ALLO wszystko polepszałosmile
            A kto w dawnych czasach BERGERACA oglądał? Bo ja pasjami. I bardziej mi się podobał niż późniejsze MIDSOMER, chociaż z tym samym głównym aktorem. A, i jeszcze WSZYSTKIE ZWIERZĘTA DUŻE I MAŁE namiętnie oglądałam... I ROBINA Z SHERWOOD, potem CADFAELA... Kurcze, patrzę na to i się dziwię - a wydawało mi się, że serialomania to stosunkowo nowa u mnie przypadłość, ale chyba nie... A no, oczywiście JA KLAUDIUSZ. I wydaje mi się, że hit nad hity mojego dzieciństwa KOSMOS 1999 był też brytyjski.
            A z nie tak dawnych, to SURVIVORS i JERYCHO chyba też.
            -------------------------------
            • ona_007 Re: Brytyjczyki - ale starszawe:) 07.07.13, 14:00
              O rany ! Pamiętam jak podglądałam Kludiusza przez przymknięte drzwi - rodzice mówili że to jeszcze nie dla mnie wink Tak tak ...Derek Jacobi był genialny po prostu . Zrobiłaś mi smaka - chyba sobie przypomnę smile
              No i oczywiście Monthy Phyton - to już klasa sama w sobie.
              I jeszcze z seriali absurdalnych Red Dwarf - czyli Czerwony Karzeł
              • sil.wen Re: Brytyjczyki - ale starszawe:) 07.07.13, 18:22
                To jak absurd, to może i LITTLE BRITAIN albo na ten przykład CZARNA ŻMIJA.
                Z tegorocznych komediowych obejrzałam sobie THE SPA - z zabawnym polskim wątkiemsmile
                ---------------------------------
    • ona_007 Re: Brytyjczyki 10.07.13, 09:36
      I jeszcze jeden Case Histories - detektyw z przeszlością wink dobrze się ogląda - nie myślałam ze aż tak sie wciągnę .
      • sil.wen Re: Brytyjczyki 10.07.13, 13:25
        A, no tak, oglądałam fajny. To jeszcze RED RIDING dołożę, acz to o wiele cięższy kaliber.
        ----------------------------------
    • galaxian1 Re: Brytyjczyki 10.07.13, 11:53
      Ja z brytolskich niedawno oglądałem Whitechapel.
      I dla mnie jednak zbyt brytolski - taki bez amerykańskiej "lekkości", mało lokacji (albo komisariat albo ciągle ta sama ulica), a aktorzy oczywiście jeden brzydszy od drugiego smile A ja przyzwyczaiłem się już do nowych seriale amerykańskich, które są robione z dużo większym rozmachem i oczywiście z aktorami-modelami big_grin
      • mas.uka Re: Brytyjczyki 07.09.13, 09:17
        no i Strike Back, też fajny klimat, szpiegowskie akcje i ruchacz Scott, mój ulubieniec big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka