07.11.05, 21:43
kupuje mieszkanie na rynku wtórnym, jak można zastrzec, zabezpieczyć się i na
jakim etapie kupna mieszkania aby dotychczas zameldowana w nim osoba
wyprowadziła się z niego i wymeldowała? Kiedy ja moge się w tym nowo nabytym
lokalu zameldować i kto mnie melduje w tym mieszkaniu?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: meldunek 08.11.05, 07:35
      Nie daj sie zrobić w konia.Mieszkanie ma być puste , wlaściciel wymeldowany.
      Potem forsa i transakacja.
      m
      • yuk-ka Re: meldunek 08.11.05, 08:33
        Zgadza się - nikt nie powinien być zameldowany w mieszkaniu w momencie
        dokonywania transakcji u notariusza. Także postaw twardo warunek i nie daj się
        zwieść. Potem mogą być duże problemy z pozbyciem się lokatora...
        • rgomez Re: meldunek 08.11.05, 13:25
          Witam.Mam podobny problem-sprzedajacy powiedział że według prawa ma dwa
          tygodnie na opuszczenie mieszkania po otrzymaniu pieniedzy.Jestem przed
          podpisaniem umowy i chciałbym wiedziec czy taki przepis prawny istnieje , czy
          po prostu sprzedajacy to wymyślił? I czy po zakupie mieszkania mam prawo osobe
          w nim zameldowaną wymeldować ?
          • qqryqq Re: meldunek 08.11.05, 14:11
            Witam, co do tego czy ktos jest zameldowany czy nie, zarządaj w umowie aby
            podczas podpisywania umowy sprzedający dostarczył dokument o tym ze nikt nie
            jest zameldowany,
            co do tego ile ma czasu na wyprowadzenie sie, ustalacie to w umowie, jak ja
            kupowalem mieszkanie mielismy ustalony termin ostateczny opuszczenia mieszkania.
            A jeszcze jedna rzecz, nie jestem pewien ale jest taka sytuacja ze jesli
            kupujesz mieszkanie i w umowie jest zaznaczone ze nikt w nim nie zamieszkuje i
            nie jest zameldowany, a prawda jest inna, to mozesz zmusic mieszkające osoby do
            opuszczenia mieszkania sądownie z zalozeniem ze sam zamieszkasz w tym mieszkaniu
            (gdzies to wyczytalem ale nie pamietam gdzie)
            Pozdrawiam
            Jesli napisalem bzdury, to prosze o weryfikacje
    • mikawi Re: meldunek 09.11.05, 15:13
      podczas podpisywania aktu u notariusza sprzedający MA OBOWIĄZEK dostarczyć
      zaświadczenie z Urzędu Dzielnicy czy miasta że w lokalu pod danym adresem nikt
      nie jest zameldowany. Ważne jest aby to było własnie takie zaswiadczenie a nie
      że nie jest zameldowany sprzedający.
      W umowie notarialnej wpisujecie że sprzedający opuści lokal i przekaże klucze w
      terminie do dnia .... Poza tym warto rozliczyć się z wykorzystania mediów na
      podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania w który wpiszenie stan
      liczników na dzień opuszczenia mieszkania przez sprzedającego. Radzę podpisywać
      umowę z gazownią, tpsa, dostawcą prądu dopiero PO dniu wyprowadzki
      sprzedającego, wtedy to co zużył idzie na jego konto. NA protokole należy
      wpisać adres sprzedającego na który mają być przesłane faktury z w/wym firm.
      Protokół zdawczo odbiorczy (podpisany przez obie strony w wpisanymi numerami
      dowodów osobistych) trzeba mieć przy zawieraniu umów na siebie. Wtedy np. STOEN
      obciąży cię w fakturach tylko tym co ty zużyjesz.

A zameldować się możesz sam jako właściciel - po wyjściu od notariusza z aktem
      własności mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka