smallm 19.01.06, 12:47 Jutro przychodzi do nas rzeczoznawca z banku, gdyż człowiek, który kupuje nasze mieszkanie bierze kredyt na jego zakup. Powiedzcie mi czego mam się spodziewać w trakcie takie wizyty?? Będzie zaglądał mi po kątach?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikado1982 Re: Rzeczoznawca 19.01.06, 14:35 Połazi po mieszkaniu, zrobi zdjęcia ale nie masz się czego obawiać. Głównie interesuja go instalacje ,stan podłóg, drzwi, balkonu-u nas zajęło mu to 20 minut. Odpowiedz Link
smallm Re: Rzeczoznawca 19.01.06, 15:05 A po co w ogóle rzeczoznawca?? Mamy umowę przedwstępną i za tyle chcemy sprzedać mieszkanie, nawet za mniej bym go nie dała... To po co jeszcze jakiś człowieczek ma mi sie plątać?? Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam. Odpowiedz Link
balbec Re: Rzeczoznawca 19.01.06, 16:19 Rzeczoznawca to wymóg banku, który udziela kredytu kupującemu. Bank zwykle określa warunki kredytu w odniesieniu do wartości nieruchomości, ale tu chodzi nie o wartość transakcji (bo ta może być np. sztucznie zawyżona lub zaniżona), ale o wartość rynkową. I rzeczoznawca ma właśnie określić tę wartość rynkową. Odpowiedz Link
kajka777 Re: Rzeczoznawca 19.01.06, 23:40 Bank chce sprawdzić czy wartośc mieszkania jest taka jak deklarowana (czyli cena sprzedaży), ponieważ bank zabezpiecza się właśnie na tej nieruchomości. Jakby więc kredytobiorca przestał spłacać kredyt i bank zająłby nieruchomość, to musi wiedziec, czy sprzeda ją za ta kwote, na jaką udzielił kredytu. To wszystko. Druga sprawa, to po prostu sprawdzenie, że takie mieszkanie rzeczywiście istnieje. To wszystko. Odpowiedz Link
mikado1982 Re: Rzeczoznawca 20.01.06, 20:56 to jest dokładnie tak jak mówi kajka777 więc nie masz się czego obawiać Odpowiedz Link