Dodaj do ulubionych

oprocentowanie ustalane przez zarzad

29.01.06, 16:27
Witam,

Rozwazam bardzo powaznie wzięcie kredytu w mBanku na 100% nieruchomosci w CHF, okres kredytowania 30lat.
Niepokoi mnie fakt, ze mbank nie rozbila oprocentowania ma marze+libor, z drugiej strony maja teraz promocje i daja korzystne warunki (1% prowizja, 2,45 oprocentowanie, 0% za przewalutowanie, ) za wczesniejsza splate). Nie ukrywam, ze zalezy mi na niskich ratach, zwlaszcze do czasu zuyskania wpisu do KW.

Mieszkanie kupuje od dewelopera, oddanie w listopadzie 2006, na KW poczekam jeszcze z rok, od tej daty... wiec nie chce placic wysokich rat z powodu ubezpieczenia kredytu.

Co sądzicie o mBanku?

Ktos brał u nich kredyt?

Moze polecilibyscie jakieś inny konkurencyjny bank?

Pozdr,
R.
Obserwuj wątek
    • kajka777 Re: oprocentowanie ustalane przez zarzad 29.01.06, 21:09
      ja brałam w mBanku i ja bardzo polecam!
      Niepokoi cię marża ustalana przez zarząd - ale po pierwsze nie zmieniają jej
      tak ad hoc, tylko w oparciu o pewne czynniki. Jeżeli więc mBank zmieni marżę,
      to można się spodziewać, że w innych bankach ona również się zmieni. To raz.
      Dwa, bankowi chyba zależy na klientach, zarówno tych, co już spłacają kredyt,
      jak i przyszłych, więc chyba nie strzeli sobie samobójczego gola, podnosząc
      oprocentowanie, prawda? A jeżeli nawet - to zawsze możesz przenieść kredyt do
      innego banku, bo nic nie płacisz za wcześniejszą spłatę.
      • zbooycerz Re: oprocentowanie ustalane przez zarzad 31.01.06, 17:32
        prawie 100% racji

oczywiscie skandalem bylaby oplata za wczesniejsza splate przy ustalaniu
        'zarzadem' wiec zawsze maszy wyjscie i przeniesc kredyt

jesli WIBOR mocno spadnie np tak jak dzis to przy 'nowym' kredycie o zmiane
        oprocentowania mozna ubiegac sie dopiero po splacie 12 pierwszych rat

dopiero ubiegac sie, bez znajomosci rezultatu

pzdr
    • kamilkka30 Re: oprocentowanie ustalane przez zarzad 31.01.06, 18:23
      Pytałam się doradcy, czy bank może zmienić sobie to oprocentowanie np. o 100%.
      Doradca zadzwonił przy nas do analityka banku, odp. "może". Mimo bardzo
      atrakcyjnej oferty zrezygnowaliśmy.
      • kajka777 Re: oprocentowanie ustalane przez zarzad 31.01.06, 21:46
        kamilkka30 napisała:

> Pytałam się doradcy, czy bank może zmienić sobie to oprocentowanie np. o
        100%.
        > Doradca zadzwonił przy nas do analityka banku, odp. "może". Mimo bardzo
        > atrakcyjnej oferty zrezygnowaliśmy.

Do wielu rzeczy należy podchodzić zdroworozsądkowo. Gdyby bank coś takiego
        zrobił (choć może) to straciłby wszystkich swoich klientów aktualnych i tych
        przyszłych. Co więc mu by z tego przyszlo? Nie umiem znaleźć odpowiedzi. Tym
        bardziej, ze to w umowie kredytowej masz zagwarantowaną bezpłatna wczesniejszą
        spłatę kredytu, a nie w regulaminie, jak to ma miejsce w innych bankach.
        Poza tym jest jeszcze druga strona tego medalu: gdy wzrośnie LIBOR/WIBOR, to w
        innych bankach, przy rozbiciu na LIBOR/WIBOR + marża, od razu wzrasta ci
        oprocentowanie. W mBanku dopiero po decyzji zarządu. Czyli więc nie musi
        wzrosnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka