Dodaj do ulubionych

mPlan Hipoteczny

12.02.06, 10:19
Zdecydowałem że kredyt hipoteczny wezmę w mBanku. Pytanie - gdzie składa się
wniosek - wyłącznie przez doradcę czy ew internet?
Zdaje się że brak obsługi "naziemnej" mBanku....
Szybciej będzie składać w internecie czy przez doradcę - niektórzy narzekają
że expander bardzo wolno działa....
Obserwuj wątek
    • kajka777 Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 10:21
      wniosek można złożyć tylko osobiście. mBank nie ma kas, ale ma oddziały, gdzie
      są doradcy ds kredytów
      • profesorekzsl Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 12:05
        Jeszcze jedno pytanie: Chcę jutro złożyć wniosek do mBanku i będe miał swoje
        zaświadczenia o dochodach. Niestety moja żona będzie je miała pod koniec
        przyszłego tygodnia bo kadry ma w Warszawie i trochę to potrwa...
        Czy w tej sytuacji już od jutra będzie przygotowywany kredyt czy dopiero jak
        doniosę kwitek żony?
        Zależy mi na szybkiej decyzji pozytywnej akceptacji - bo mam podpisać
        przedwstępną umowę kupna a nie chcę tego uczynić przed pewnością że dostanę
        kredyt....
        • ffiill Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:13
          mi w mBanku przy kredycie hipotecznym powiedzieli, że zaświadczenie o zarobkach
          powinno być dostarczane na ich druku.. znajdziesz go na stronie www mBanku..
          dodatkowo powinno ono być z jakimś dodatkowym kodem w prawym górnym rogu.. ja
          właśnie takie dostałem w Oddziale mBanku w W-wie.. w razie co dopytaj osoby u
          której składasz 'papiery' czy jak przyniesiecie zaświadczenia na drukach z
          pracy czy to będzie zaakceptowane.. pamietaj, że mBank wymaga zaświadczenia o
          zarobkach z 6 m-cy
          • profesorekzsl Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:23
            To wszytko wiem - chodzi mi o to czy procedura rozpatrywania wniosku rozpoczyna
            się z momentem złożenia wszystkich zaświadczeń o zarobkach - moich i żony - czy
            mogę złożyć moje a zaświadczenie żony donieść a procedura będzie już w toku.
            Zależy mi na czasie i stąd moje pytanie...
            • ffiill Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:31
              procedura może i sie rozpoczyna, jednakże aby ktoś podjął decyzję o kredycie
              musi posiadać komplet papierów.. obawiam się jednak, że tak jak to bywa z
              procedurami są pewne uwarunkowania aby je rozpocząć.. i tak może być w banku..
              przecież zaświadczenie o zarobkach do podstawa do rozpatrywania wniosku o
              kredyt.. bez tego nie da się przejść krok dalej.. ja sobie nie wyobrażam, że
              jakiś komitet kredytowy podejmie decyzję lub zacznie rozpatrywanie wniosku bez
              pełnej dokumentacji tzw. początkowej-bazowej.. mogą żądać dalszych papierów ale
              to co wymagane jako stałe musi być od razu.. musisz porozmawiać ze swoim
              doradcą jak długo możesz zwlekać z doniesieniem zaświaczenia i jak wiele bez
              niego można zdziałać.. tutaj na forum raczej nie znajdziesz odpowiedzi.. no
              chyba, że da Ci ją jakiś doświadczony doradca udzielający kredyty mBanku -
              opierając się na własnym doświadczeniu
              • profesorekzsl Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:42
                Wyjaśnijcie mi jeszce jedno proszę...jeśli mam kredyt na koncie bilansującym i
                wrzucę tam jakąś większą kwotę pieniędzy która będzie na nim przechowywana - to
                jeśli kupię z tych piniędzy no. lodówkę to zapłacę odsetki za nią dalej jak za
                kredyt hipoteczny?
                • ffiill Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:49
                  nie bardzo rozumie o czym mówisz.. ale powiem jak działa konto bilansujące..
                  powinno Ci to chyba odpowiedziec na Twoje pytanie..
                  jeżeli na takie konto wpłacisz większą kwotę pieniędzy i będą one sobie tam
                  leżały, to o tą kwotę w trakcie liczenia odsetek (przez okres jaki leżały te
                  dodatkowe pieniądze na koncie - niezależnie ile leżą na koncie) bedziesz mial
                  pomniejszony kapital od którego będą naliczane odsetki.. odsetki na koncie
                  bilansującym liczone są dla każdego dnia miesiąca i na koniec miesiąca
                  podliczane (ze wszystkich dni) i wtedy je placisz wraz z rata katitału
                • ffiill Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 13:52
                  jeśli wyplacisz wpłacone dodatkowo pieniądze.. np. na lodówkę to wracasz do
                  wielkości kapitału który pozostał CI do spłaty i od niego naliczane są odsetki..
                  • profesorekzsl Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 14:47
                    Jeszcze jedno - istnieje możliwość wzięcia dodatkowo kwoty na remont w ramach
                    kredytu mieszkaniowego. Jeśli wezmę np. 10tys to ta kwota jest przelewana na
                    moje konto i potem się z niej rozliczam? W jaki sposób, w jakim czasookresie?
                    Czy jest to inaczej realizowane?
                    • kajka777 Re: mPlan Hipoteczny 12.02.06, 19:42
                      profesorekzsl napisał:

> Jeśli wezmę np. 10tys to ta kwota jest przelewana na
                      > moje konto i potem się z niej rozliczam?

tak

W jaki sposób, w jakim czasookresie?

to już zależy od indywidualnej umowy. Sam deklarujesz w jakim czasie wykonasz
                      ten kredyt od uruchomienia srodków na niego (na pewno jest jakiś max czasu, ale
                      nie wiem jaki) i potem musisz się rozliczyć.
                      Możesz okazać faktury, a możesz "roczliczyć się" dokumentacją zdjeciową, którą
                      wykonuje pracownik banku. Wybór nalezy do ciebie

• zbooycerz Re: mPlan Hipoteczny 13.02.06, 08:17
                  jest dokladnie tak jak piszesz: tzn teoretycznie gdybys np zgasil caly kredyt
                  jakimis oszczednosciami i potem korzystal z nich, to tyle ile wykorzystasz to od
                  takiej kwoty jaka wykorzystasz placisz odsetki wg % kredytu hipotecznego

stany posrednie oczywiscie dzialaja tak samo smile

i dlatego bierz na ratach rownych na jak najdluzej (oczywiscie mowa o PLN)

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka