Dodaj do ulubionych

Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejność!!

15.05.06, 18:52
POMÓŻCIE!
Chcę wziąc kredyt na 100% inwestycji, mieszkanie na rynku wtórny,
jelsi mieszkanie bedzie ksoztowalo 150 tys a ja wplace 10 tys zaliczki to czy
dostane kredyt na 150 czy 140?
Drugie pytanie:
Jaka jest tego kolejnosc, tych calych formalności...czy bank moze dac mniej,
niz chce sprzedajacy?
Czy wyglada to tak:
1. akceptacja oferty
2.umowa przedwstepna ( co to jest w ogole)
3.zaliczka
4.wniosek do baku
5przyznanie kredytu
6.przelew kwoty na konto
7. podpisane umowy u notariusza
Tak to bedzie wygladalo?
Obserwuj wątek
    • karolina_29 Re: Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejn 15.05.06, 20:46
      1. wizyta w banku albo u pośrednika kredytowego i zorientowanie się w swojej
      zdolności kredytowej oraz sporządzenie listy niezbędnych dokumentów
      2. negocjacja oferty
      3. podpisanie umowy przedwstępnej (przeszukaj google)i JEDNOCZEŚNIE wręczenie
      zadatku
      4. złożenie wniosku kredytowego w banku (wymagane jest dostarczenie umowy p-w)
      5. bank wydaje decyzję kredytową
      6. z decyzją idziesz do notariusza podpisać umowę kupna
      7. z umową kupna idziesz ew. ubezpieczyć mieszkanie i zrobić cesję praw z polis
      na bank
      8. z umową kupna i polisą idziesz do banku i składasz DYSPOZYCJę URUCHOMIENIA
      KREDYTU
      9. bank przelewa pieniądze na konto sprzedającego.

Jeżeli bierzesz kredyt na 100% (150 tys) i wpłacasz zadatek np. 10 tys., to we
      wniosku kredytowym wpisujesz "140 tys na zakup mieszkania i 10 tys na pokrycie
      poniesionych kosztów własnych". NIektóre banki umożliwiają również doliczenie do
      kwoty kredytu kosztów prowizji i innych tzw. opłat okołokredytowych - np. mBank.

Myślę, że jeśli jesteś aż taka "zielona", to koniecznie odwiedź Open Finance
      albo Expandera, tam Ci pomogą za darmo.
      • ziut19 Re: Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejn 16.05.06, 15:55
        Do notariusza idzie sie oczywiscie z umowa kredytowa a nie z decyzja. Wiec
        pomiedzy punkty 5 i 6 nalezy wstawic "podpisanie umowy kredytowej".
        • karolina_29 Re: Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejn 16.05.06, 18:54
          oops, jasne
      • nandii Re: Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejn 16.05.06, 19:01
        Karolino_29 możesz mi wyjaśnić dokładnie pkt 7 , też jestem zielona
        • ziut19 Re: Zaliczka, umowa przedwstępna, kredyt i kolejn 16.05.06, 20:54
          Kazda nieruchomosc (o ile nie jest to dzialka gruntu) nalezy ubezpieczyc od
          ognia i innych zdarzen losowych. Z polisy nalezy dokonac cesji na bank, by to
          wlasnie bank mogl decydowac jak wykorzystac odszkodowanie w wypadku ewentualnej
          szkody.
    • mama_zuzi5 Re: mam pytanie - ważne! 20.05.06, 17:02
      Witam,
      też jestem zielona. Mam podpisaną ze sprzedającymi umowę przedsprzedażną (bez
      notariusza), zaliczka dana. Wyobrażałam sobie, że najpierw podpisuję aktem
      notarialnym umowę o kupno-sprzedaż a potem idę po kredyt. Jaką mam gwarancję,
      że jak podpiszę umowę z bankiem to dojdzie do transakcji. Na razie żadnej.
      Banki nie wymagają (tam gdzie się orientowałam) umowy wstępnej w formie aktu
      notarialnego. Moi sprzedający mają się przecież prawo wycofać mimo wszystko -
      zwracając mi 2-krotność zaliczki?
      • karolina_29 trochę inaczej 20.05.06, 20:07
        Z umową przedwstępną i zaświadczeniem o zarobkach idziesz do banku po kredyt.
        Jeśli decyzja banku będzie pozytywna, to podpisujesz z bankiem umowę kredytową,
        w której bank zobowiązuje się udzielić Ci kredytu na to konkretne mieszkanie.
        Gdyby sprzedający się rozmyślił, to taka umowa z bankiem do niczego Cię nie
        zobowiązuje.
        Bez umowy kredytowej nie podpiszesz umowy kupna-sprzedaży, chyba że masz
        gotówkę. Z podpisaną umową kupna-sprzeaży idziesz do banku i po spełnieniu kilku
        dodatkowych formalności bank URUCHAMIA kredyt (czyli przelewa pieniądze na konto
        sprzedającego).

Gdybyś podpisała umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, to sprzedający w
        zasadzie nie mogliby się już wycofać - mogłabyś żądać zawarcia umowy mimo
        wszystko. Na tym polega przewaga tej formy umowy.

Jeżeli w umowie przedwstępnej jest słowo "zaliczka" zamiast "zadatek", to w
        razie odstąpienia od umowy przez sprzedających zwracają Ci tylko taką kwotę,
        jaką zapłaciłaś, nie dwukrotność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka