Dodaj do ulubionych

Santander Duet

13.12.06, 12:07
Mam obecnie kredytowaną w 50% nieruchomość. Jednak nie chciałabym jej
sprzedawać, wolałabym sprzedać w ciągu roku tę, na którą zaciągnę kolejny
kredyt w programie duet. A czy mozna np nie dopełniwszy zobowiązania do
sprzedaży 1-ego mieszkania zacząć po prostu spłacać2 kredyty? Mam takie
możlwiości, bez najmniejszych kłopotów, choć realnie nie wykazuję takich
zarobków w momencie składania wniosku.
Obserwuj wątek
    • zbooycerz Re: Santander Duet 13.12.06, 12:27
      wyglada na to, ze moglabys przeskoczyc z duetu na procedure uproszczona

sprobuj maksymalnie dociazyc ta ktora masz kredytowana w 50% i skorzystaj z
      procedury uproszczonej i nie bedziesz miala zadnych zobowiazan do sprzedazy

trzeba rozmawiac jesli juz jestes w duecie smile
      • lynnl Re: Santander Duet 13.12.06, 13:20
        Może niejasno się wyraziłam, chodzi mi o to, że mam już kredyt w mille czyli
        musiałabym go refinansować, ale to wiąże się to ze stratami na spreadzie i
        prowizją za wczesniejsza spłatę, kredyt zaciągnięty w listopadzie b.r. ponadto
        kwestia ulgi odsetkowej.
        Czyli pozostaje procedura uproszczona, jednak mam pytanko: jeśli w bik-u
        zobaczą że miałam takie dochody w chwili zaciągania kredytu i niższe
        stanowisko, to czy uwierzą, że u tego samego pracodawcy mam inne stanowisko i
        większe dochody? W praktyce mam lepszą kasę od lutego, już jest umowa, ale
        skoro nie sprawdzają?
        Czy tak naprawde mozna sobie tam wszystko zadeklarować? Jak zadelkaruję np 3
        500 netto, a poprzednio było 1750 netto będzie ok? Oczywiście warunke 30%
        wkładu jest spełniony, dobra historia.
        Pyt. nr 2)
        W momencie składania wniosku rozpocznę najem mieszkania, umowa będzie
        obowiązywać 1-wszy miesiąc, ale będzie na czas nieokreslony. Przychód z tej
        umowy zniweluje ratę + 300 zł dochodu extra. Czy to poprawia sytuację?

• wieslaw.tomczyk Re: Santander Duet 13.12.06, 19:42
          lynnl napisała:

> Może niejasno się wyraziłam, chodzi mi o to, że mam już kredyt w mille czyli
          > musiałabym go refinansować, ale to wiąże się to ze stratami na spreadzie i
          > prowizją za wczesniejsza spłatę, kredyt zaciągnięty w listopadzie b.r.
          ponadto
          > kwestia ulgi odsetkowej.

- tracisz ulgę przy refinansowaniu

> Czyli pozostaje procedura uproszczona, jednak mam pytanko: jeśli w bik-u
          > zobaczą że miałam takie dochody w chwili zaciągania kredytu i niższe
          > stanowisko,

- nie zobaczą. BIK przedstawia historię kredytową klienta, bez podawania
          szczegółów dot. nazwy banku itp. Podawane są jedynie wysokości kredytów,
          aktualnie spłacane raty lub limity kart i debetów no i oczywiście ewentualne
          opóźnienia jeżeli takie wystąpiły.

> Czy tak naprawde mozna sobie tam wszystko zadeklarować?
          - w granicach rozsądku. Wiadomo że różnie jest zarobkami w różnych częściach
          Polski i tak samo jest ze stanowiskami pracy.
        • arfer Re: Santander Duet 13.12.06, 23:13
          > Może niejasno się wyraziłam, chodzi mi o to, że mam już kredyt w mille czyli
          > musiałabym go refinansować, ale to wiąże się to ze stratami na spreadzie i
          > prowizją za wczesniejsza spłatę, kredyt zaciągnięty w listopadzie b.r. ponadto
          > kwestia ulgi odsetkowej.

Tak, stracisz ulgę w momencie refinansowania

> jednak mam pytanko: jeśli w bik-u
          > zobaczą że miałam takie dochody w chwili zaciągania kredytu i niższe
          > stanowisko, to czy uwierzą, że u tego samego pracodawcy mam inne stanowisko i
          > większe dochody?

W BIK nie ma informacji o Twoich dochodach. Santander w żaden sposób nie ma
          możliwości dowiedzenia się od poprzedniego banku, jakie dokumenty finansowe
          składałaś do tamtego wniosku.

> Czy tak naprawde mozna sobie tam wszystko zadeklarować? Jak zadelkaruję np 3
          > 500 netto, a poprzednio było 1750 netto będzie ok? Oczywiście warunke 30%
          > wkładu jest spełniony, dobra historia.

Tak. Problem może być kiedy np. (dla rażącego przykładu) jako sprzedawca w
          sklepie osiedlowym oświadczas, że Twoje dochody to 7000 PLN, bo to nierealne,
          ale jeśli zachowasz odrobinę rozsądku - nie ma problemu.

> W momencie składania wniosku rozpocznę najem mieszkania, umowa będzie
          > obowiązywać 1-wszy miesiąc, ale będzie na czas nieokreslony. Przychód z tej
          > umowy zniweluje ratę + 300 zł dochodu extra. Czy to poprawia sytuację?

Nie, standardowo kredyt hipoteczny nie będzie uwzględniał przyszłego dochodu z
          najmu bądź dochodu uzyskiwanego przez krótki okres czasu. W tej sytuacji
          ewentualnie PKO BP i (nie dla wszystkich) Metrobank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka