Dodaj do ulubionych

zdolność kredytowa

12.02.07, 22:29
pracuje od 15 lat w jednej firmie, odprowadzany mam zus od najniższej
krajowej brutto, czyli od 900 z groszami. Praktycznie zarabiam 650 zł
miesięcznie netto. czy mam szanse na kredyt? a może w dwójkę np. z bratem, on
ma stałą rente ok 500zł, doradzcie coś!! pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szele11 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 22:38
      W Pana przypadku chyba tylko pozostaje tzw. kredyt na oświadczenie (jeśli to
      jest jakieś wyjście) - pod warunkiem, że posiada Pan min. 30% wkładu własnego.
      Wg mnie, dochody brata nic nie polepszają sytuacji (po prostu nie ma Pan
      zdolności kredytowej). Pozdrawiam.
      • zetor20 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 22:54
        czym bank się kieruje podejmując decyzje kredytową?(mam na myśli kredyt na
        oświadczenie) czy muszę pokazac roczy pit czy wystarczy zaświadczenie z pracy,
        czy może wyciąg z ZUS?
        Zakładam tez, że taki kredyt jest droższy.
        • szele11 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 23:11
          Bank potwierdza tylko, czy jest Pan zatrudniony i czy osiąga Pan w ogóle dochody
          (których nie sprawdza). Pan wypełnia oświadczenie, że osiągane dochody są
          wystarczające do zaciągnięcia kredytu. Kredyt nie należy do najtańszych na
          rynku, ale jest wyjściem dla osób mało zarabiających (oficjalnie) lub z niezbyt
          dobrą sytuacją w BIK. Proszę się zastanowić czy na pewno będzie Pana stać na
          taki wydatek przy osiąganych dochodach.
          Dodam tylko, że max. wielkość kredytu to 300.000 w PLN i 150.000 w CHF i jest
          ograniczenie, co do wieku kredytobiorcy(max. 70 lat). No i oczywiście min. 30%
          wkładu własnego. Pozdrawiam.
          • zetor20 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 23:24
            Stać mnie na pewno będzie na spłatę kredytu, mam okolo 35 tyś własnych
            oszczędności mieszkanie chce kupić jak najtaniej , ale tak żebym się zmieścił w
            30% wkładzie własnym. Oczywiście każdy wie jakie są realia życia, oficjalnie
            650, nieoficjalnie 2500 netto. takie są moje dochody. Wiem że to oszustwo wobec
            Skarbu Państwa ale tak jest. miejsza z tym. Czy może mi pan podać jakie lub
            jaki bank udziela takich kredytów ? dziękuje za odpowiedzi
            • szele11 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 23:33
              Oczywiście, Santander Consumer Bank. W razie czego proszę pisać na maila Gazety.
              Pozdrawiam.
              • zetor20 Re: zdolność kredytowa 12.02.07, 23:36
                dzięki wielkie, a teraz idę sie z tym przespać. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka