Dodaj do ulubionych

Multibank jednak gora.

01.03.08, 18:29
Nie do pomyslenia jeszcze kilka lat temu wydaje sie obecna walka "na
noze" pomiedzy bankami grupy BRE. mBank proponuje nam promocje LD,
za to Multi zaskoczyl po raz kolejny. Marza ponizej 1% w CHF na
pewno jest godna polecenia. By nie psuc dobrej opinii o ofercie w
PLN nie wspominamsmile

Promocja wiosenna:
Dotyczy wniosków złożonych - zarejestrowanych od dnia 29 lutego do
31 marca (włącznie) 2008r,

1. ustala się oprocentowanie kredytu mieszkaniowego celowego:

w CHF na poziomie Libor 3M + Marża 0,9 % - bez względu na poziom LTV
w PLN na poziomie Wibor 3M + Marża 1,2% - bez względu na poziom LTV

2. klienci przystąpią do ubezpieczenia PBS - Pakiet Bezpieczna
Spłata
3. karta Kredytowa obowiązkowa
4. oferta nie dotyczy produktu WWJ
5. PROWIZJA: zgodna z aktualnymi kompetencjami nawet do 0%
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Multibank jednak gora. 01.03.08, 18:45
      Gdyby była tylko możliwość powrotu do promocji na warunkach sprzed
      mniej więcej roku - czyli 1%, ale bez kiepskiego i drogawego PBS.
    • lakyluki Re: Multibank jednak gora. 03.03.08, 23:03
      mam rozpatrzony wniosek zlożony 25.02
      w CHF na poziomie Libor 3M + Marża 1,2 % oraz prowizja 1%
      czy powinienem negocjować lepsze warunki czy jest jeszcze jakaś szansa/
      proszę o podpowiedz
    • daskore Re: Multibank jednak gora. 21.01.09, 12:24
      Ja stanowczo odradzam Multibank. Mam u nich kredyt w CHF na starych zasadach.
      Oferta na pierwszy rzut oka wygladala super ale jak juz wdepnalem z umowa to
      zaczeli mi podnosic oprocentowanie kredytu. Poki rosl libor mozna to bylo
      tlumaczyc ale w tej chwili libor jest w granicach 0.6 a ja mam oprocentowanie
      kredytu 4.30 %. Wynika z tego ze bank ciagnie dla siebie marze w granicach 3.70.
      Takich warunkow nie ma w zadnym innym banku, no moze w mbanku bo tam ludzie tez
      ostro jada na blogu ale to praktycznie ten sam bank. Na infolinii Pani mi
      powiedziala ze decyzje o ewentualnej obnizce podejmie zarzad. Tylko ze ten
      zarzad zbiera sie raz na kwartal i tez nie wiadomo czy zechce obizyc. Ludzie
      trzymajcie sie jak najdalej od tego banku. DObra rada bo jak w depniecie to
      bedziecie bulic jak ja.
      • jasonx85 Re: Multibank jednak gora. 21.01.09, 19:03
        no cóż, trzeba samemu myśleć.
        Zarząd nie obniży marż przez najbliższe lata, zapewniam Cie. Po cholere brałeś
        kredyt ze zmnienną marżą? Zawsze możesz taki kredyt zrefinansować przecież w
        innym banku.
        Od dłuższego czasu Multibank ma stałe marże. Przykro mi szefie smile
        • tremolit Re: Multibank jednak gora. 05.02.09, 08:54
          Tak jasonie z gwiezdnego dowództwa, jak były kredyty (przed 2006) ze zmiennym
          oprocentowaniem to nie było w ofercie stała marża + libor. U mnie jeszcze lepiej
          zrobili bo mam już 5,1 % (oczywiście w Multi) wczoraj dostałem pismo że można
          zmienić umowę na stała marża + 3M libor, ciekawe jaka to będzie marża, 3 - 4
          %??? Przy najbliższej okazji, jak się poprawią warunki, zabieram się od nich z
          kredytem, refinansuję i nie chce mieć więcej do czynienia z ich pazernym
          zarządem. Mam nadzieję, że więcej ludzi zrobi to samo.
          • tremolit Re: Multibank jednak gora. 16.02.09, 13:50
            Niewiele się pomyliłem, zaproponowano mi: obecne oprocentowanie - libor 3M,
            czyli 5,1 % - 0,52 = 4,58 % (marża banku). Podobno banki teraz pożyczają franki
            od jakiś instytucji finansowych, które dodatkowo biorą marżę na poziomie 2%,
            czyli dochodzi do tego jeszcze libor 3M (0,52%)i mamy w sumie 2,5 - 3 % na jaki
            banki pożyczają CHF od tych bliżej nieokreślonych instytucji. Czyli do
            niektórych klientów z niską marżą "biedny bank" musi dopłacać. Czy jest jakaś
            wróżka bądź wróż na forum, który doradzi czy zmienić umowę na stałą marżę 4,5 %
            + libor 3M? Czy poczekać na decyzję sądu w sprawie BRE (która prawdopodobnie
            będzie sie odwlekać) i pewnie nic z tego nie wyniknie. Libor już raczej nie
            spadnie, więc % może mi tylko rosnąć.
            • jasonx85 Re: Multibank jednak gora. 17.02.09, 04:33
              ojjj, tak to jest jak klienci zaczynają mędrkować i snuć swoje teorie
              "ekonomiczno - finansowe".
              Po pierwsze: miałeś możliwość przejścia na stałą marżę jeszcze we wrześniu, nie
              zrobiłeś tego z głupoty (bo nie przewidziałeś konsekwencji) i z pazerności (bo
              wtedy Twoja marża była niższa niż Libor + stała marża)
              Po drugie: marża konstruowana na zasadzie Libor+stała część to zabezpieczenie
              banku, na wypadek gdyby nie miał skąd wziąść depozytów. Nie jest tak, że każda
              złotówka pożyczona pochodzi z obcych źródeł (większość, ale nie wszystkie).
              Myślisz że po co banki prowadzą kampanie depozytowe?
              Po trzecie: chyba normalne, że jeżeli bank zwiększa marże, to nie zmniejszy
              marży Wam, tylko dlatego że się burzycie, spróbujcie sobie taki kredyt
              zrefinansować, ciekawe jakie marże Was czekają i tak się ciesz, że Multi i Mbank
              nie pobierają opłaty za spłatę.
              Po czwarte: sprawy nie wygracie, widzieliście co podpisywaliście, nie ma bata,
              aby jakikolwiek sąd w cywilizowanym państwie zakwestionował te umowy.
              Po piąte: rozumiem Twoje zdenerwowanie, jasna sprawa, też bym był wkurzony, ale
              chyba najbardziej na siebie. Oczywiście zarząd Multi też nie jest bez wad, nie
              będe nikogo wybielał... proszę o troche obiektywizmu...
              • tremolit Re: Multibank jednak gora. 17.02.09, 07:48
                Oj tak mędrcu, Ty oczywiście przewidziałeś kurs CHF euro i dolara już rok temu,
                po drugie pismo o możliwości zmiany umowy dostałem tydzień temu a co do
                pazerności to się nie wypowiadaj bo mnie nie znasz "doradco".
                • jasonx85 Re: Multibank jednak gora. 18.02.09, 18:39
                  przecież w całym problemie nie chodzi o kurs CHF czy USD, więc nie odwracaj kota
                  ogonem.
                  To że czegoś nie wiedziałeś, nie zwalnia Cię z obowiązku dopytania, przecież to
                  Twoje pieniądze, Twój kredyt, powinieneś się nim interesować. Zrobiłeś to jak
                  już jest za późno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka