Dodaj do ulubionych

mille lub multibank

03.03.08, 19:25
Który z banków korzystniej wyliczy zdolność kredytowa: Multibank czy Millenium? Biorę kredyt mieszkaniowy (236 220) zarobki netto ok 2900 zł, 28 lat, lekarz. Multibank na 30 lat wyliczył zupełnie inna (korzystniejsza) zdolność w PLN niż Millenium (w Millenium ledwo co łapię sie na 45 lat!!! albo mam beznadziejnego doradce, który cały czas coś kręci). Dodatkowo mam niestety 300 zł kredytu studenckiego ,i z tym chyba jest najwięcej problemów, znacznie obniża zdolność, mimo że pozostało raptem 4200 zł do spłacenia. Czy ten kredyt (te nieszczęsne 300 zł) można jakoś obejść, np. sfinansować (wrzucić do) kredytem mieszkaniowy (czy to podwyższy zdolność?) - tak zaproponował przedstawiciel Multibanku... Generalnie Mutli twierdzi, że mogę liczyć na szybką decyzję, w ciągu 7 dni. No i prowizja 0%, darmowe przewalutowanie później. Generalnie Multibank chyba do przodu....

Proszę o opinię na temat Multibanku...
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: mille lub multibank 03.03.08, 19:44
      Mam wrazenie, ze obydwaj sa do niczego. Tylko, ze jeden perfidnie
      wmawia Ci nieprawde i mowi co chcesz uslyszec, a drugi nie potrafi
      poslugiwac sie kalkulatorem.
      Mille: jesli jestes spoza Warszawy, to masz zdolnosc na 30 lat,
      nawet z zalozeniem kredytu studenckiego. Zakladam, ze jestes sam i
      nie masz innych zobowiazan. Jesli jestes z Warszawy, to potrzeba 32
      lat na zdolnosc.
      Co Multi: jesli w procedurach ostatnio sie nic nie zmienilo (Daniel
      mnie za chwile poprawi), to nie mozna kredytem hipotecznym splacic
      kredytu konsumpcyjnego. Mozesz co prawda dostac kredyt na 110%
      wartosci inwestycji, ale ta nadwyzka moze byc przeznaczona jedynie
      na oplaty okolokredytowe a nie na splate innego kredytu.
      Chyba, ze proponuje Ci WWJ, ale to juz troche inne zasady.
      Nie napisales czy masz jakis wklad wlasny. Moja opinia opiera sie na
      zalozeniu, ze nie.
      • fortis_hipoteka Re: mille lub multibank 04.03.08, 00:04
        Ziut, a nie wystarczy nieco wyższa wycena rzeczoznawcy niż cena
        zakupu, aby spłacić ten kredyt studencki?
        U mnie by to przeszło (nawet do 25% wkoty zakupu), nie wierzę, że w
        Multi czy Mille się nie da ?
        • ziut19 Re: mille lub multibank 04.03.08, 15:27
          W Mille byc moze tak. W Multi "niedasie".
          • www.finance4u.com.pl Re: mille lub multibank 04.03.08, 15:58
            Krzyś te dodatkowe 10% w multi może iść na dowolny cel - nie tylko na opłaty
            okołokredytowe. Bank w ogóle nie sprawdza na co to idzie po prostu dostajesz
            pieniądze na konto. Nie wiem, czy można zrobić z tego konsolidację, ale wydaje
            mi się, że tak. Sęk w tym, żeby bank nie policzył raty studenckiego do
            zdolności. Jeśli tboj masz skąd na okres przejścowy pożyczyć te 4k i spłacić
            studencki, to potem możesz je dostać w ramach tych 10% w Multi. Nawiązując do
            pierwszej wypowiedzi wydaje mi się, że doradca w Multi od razu liczył zdolność
            bez raty studenckiego. Co do konsolidacji w mille to jeśli wycena będzie na to
            pozwalać, to mille skonsoliduje ten kredyt (zakup i konsolidacja - pozwoliłem
            sobie zadzwonić do koordynatora, więc raczej potwierdzona inf.)
            • ziut19 Re: mille lub multibank 04.03.08, 16:01
              Wlasnie o to mi chodzilo. Ze nie ma mozliwosci nie wliczania tej
              raty do zdolnosci. Na tym polega caly problem.
              Ujales to ladniej w slowa niz jasmile
              • oracki Re: mille lub multibank 05.03.08, 01:57
                Witam serdecznie wink))

Po pierwsze : nie ma możliwości, aby raty kredytu studenckiego nie wliczać do
                obliczania zdolności kredytowej.

Po drugie : nie może Pan spłacić kredytu studenckiego kredytem celowym, z uwagi
                na inny rodzaj kredytu.

Po trzecie ( do Ziut19 ) - 10 procent na koszty około kredytowe może zostać
                wykorzystane tak, jak tylko sobie Klient zażyczy. Jeżeli kwota na koszty około
                kredytowe nie przekracza 50-70 tyś zł, Multibank w ogóle nie wnika, na co Klient
                ją wydał.

Serdecznie pozdrawiam,
                Daniel
                MultiBank wink
                • tboj Re: mille lub multibank 05.03.08, 12:46
                  Zdecydowalem o ekspresowej splacie tego kredytu studenckiego,
                  jeszcze dzis. Poprawiony wniosek (na ktorym naniesione zostala
                  korekta o splacie kredytu) trafi do Multibanku i czy teraz musze
                  jeszcze doniesc potwierdzenie z PKP BP, czy sami sobie to sprawdza w
                  BIKu ( a moze nie zdaza z akyualizacja BIKu do czasu procedowania
                  wniosku w Multibanku?)
                  Mam nadzieje, ze teraz juz bez klopotu moge oczekiwac decyzji na
                  kwote 239000 (na 30 lat, bez wkladu wlasnego) przy 2970 (pensja
                  zasadnicza szpitalan + dyzury lekarskie) netto
                  • www.finance4u.com.pl Re: mille lub multibank 05.03.08, 14:12
                    Dobry pomysł z tym kontem i limitem, bo multi przy liczeniu zdolności nie bierze
                    pod uwagę kart i limitów, które są u nich. Co do spłaty i biku, to domagaj się
                    od PKO BP zaświadczenia, że spłaciłeś, ponieważ takie aktualizacje najczęściej
                    robione są z dużym opóźnienie (nawet 3 miesiące i dłużej).
            • tboj Re: mille lub multibank 04.03.08, 22:06
              doradca w multibanku poradzil otworzyc rachunek na ok 5000 na nowo powstalym
              koncie w multibanku i w ten sposob "wyzerowal" kredyt studencki. btw mam
              pieniadze na calkowita splate kredytu studenckiego, ale oddzial pkp bp, ktory
              prowadzi moj kredyt studencki jest w trakcie restrukturyzacji (przenoszony do
              innego oddzialu) i generalnie maja duze problemy organizacyjne i nikt nic nie wie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka