Dodaj do ulubionych

Spread w Fortis

09.10.08, 23:52
Czy zauważył ktoś jak w tym tygodniu zmienił się spread CHF w tym banku. Tak zachwalany niski spread skoczył do 13 gr. Dla mnie to trochę dziwne, porównałem dziś i okazuje się, ze w polbanku mają obecnie korzystniejsze kursy walut. Wiem, że kredytobiorcy maja konto walutowe (ja mam), ale czy o to chodzi zebym co miesiąc biegał z frankami do banku i stał w kolejce do kasy ?? Bo obecnie na to sie zanosi, pobiezne kalkulacje wskazują ze mozna przyoszczędzic 50 zł, ale polityka banku żalosna. Moze Grupa fortisu potrzebuje naszych pieniędzy i zaczeli po cichu zbierac ??
Obserwuj wątek
    • serendepity Re: Spread w Fortis 10.10.08, 12:40
      Szczerze mowiac nie zwrocilam na to uwagi. Zwykle czekam na korzystny kurs i
      robie przewalutowanie.
      Ale za to zaskoczyl mnie kurs CHF w Fortis dzisiaj. W tej chwli 2.43zl.
      • w29533 Re: Spread w Fortis 27.10.08, 19:39
        No a dzisiaj to mamy "jazdę", kupno: 2,5898 sprzedaż:2,7500!!!!!Ponad 16 gr
        różnicy. Czy ktoś wie o co chodzi? Czy po prostu bank "skubie" klientów?
    • fortis_hipoteka Re: Spread w Fortis 12.10.08, 18:19
      Nie radziłbym porównywać kursów i snuć pewnych teorii na podstawie tabeli z
      jednego dnia. W chwili obecnej sytuacja na rynkach walutowych jest bardzo
      niestabilna, kurs zakupu walut przez banki, a szczególnie franka stale rośnie,
      dlatego rosną też kursy i nie jest to jedynie bolączką Fortis Banku - idzie to w
      górę równo we wszystkich bankach. Jeśli chodzi o spread, to wcale nie trzeba
      biegać co miesiąc do kasy - wystarczy przewalutować franki w trakcie trwania
      miesiąca gdy trafią się korzystne kursy, a system sam pobierze środki z subkonta
      w CHF 5. dnia danego miesiąca. Osobiście przewalutowuję zazwyczaj około 25-28
      dnia miesiąca, chyba, że w trakcie jego trwania kursu akurat spadają - wtedy
      robię to cza wyczucie wcześniej smile

Fortis obecnie ma już nowego właściciela, który jest największą instytucją
      finansową w Europie i 4 na świecie, także w tej chwili kapitału mu nie brakuje.
      • mgodom Re: Spread w Fortis 14.10.08, 10:42
        W jaki sposób przeprowadzić to przewalutowanie?
    • mgodom Re: Spread w Fortis 15.10.08, 08:02
      Już wiem,że przewalutowanie mogę zrobić za pomocą Planet. Ale skąd
      wiadomo, że kurs franka z 25 dnia miesiąca będzie lepszy (czyli
      niższy) niż 5 dnia miesiąca. Czy ktoś prześledził historię kursu
      walut w Fortisie i to się sprawdza w 100%? Czy faktycznie bank
      podnosi kurs około 5 dnia miesiąca?
      Zależy mi bardzo na odpowiedzi przedstawiciela banku Fortis, który
      się już tutaj wypowiadał. Z góry bardzo dziękuję.
      • serendepity Re: Spread w Fortis 15.10.08, 12:09
        Moim zdaniem nie ma zadnej reguly, ze w konkretnym okresie kurs jest wyzszy lub
        nizszy. A teraz to jest w ogole wolna amerykanka w zwiazku z sytuacja na rynkach
        na swiecie.
      • fortis_hipoteka Re: Spread w Fortis 28.10.08, 21:32
        "Ale skąd wiadomo, że kurs franka z 25 dnia miesiąca będzie lepszy (czyli
        niższy) niż 5 dnia miesiąca."

Gdyby ktoś to wiedział, to byłby milionerem smile
        Nie ma żadnej gwarancji, że tak będzie. Można tylko prześledzić statystycznie
        historyczne kursy i przewalutowywać w dniu, w którym jest to najkorzystniejsze
        po uwzględnieniu średniej z ostatnich kilku miesięcy czy nawet lat. W Bankach
        gdzie nie ma możliwości spłaty w walucie, standardem jest wyższy spread o ok.
        30% do nawet 70% w stosunku do pozostałego okresu miesiąca i tam nie ma na to
        rady. W FB jest, ponieważ można kupić franki dowolnego dnia. Ja osobiście
        najczęściej przewalutowuje między 25-30 danego miesiąca i przeważnie jest
        korzystniej niż 5. W tym miesiącu pewnie stracę, bo przez nadmiar pracy
        zapomniałem o przewalutowaniu i zrobiłem to w nieciekawym momencie big_grin
        Każdy może sobie samemu prześledzić kursy historyczne i wyciągnąć wnioski
        samemu. Tabela jest dostępna na stronie www banku.

Co do wyższych spreadów w ostatnim czasie, to nie jest to tylko domena FB. Nie
        wynika to z chęci "zarobienia". Kurs po jakim bank kupuje walutę zmienia się co
        15 minut, i musi zakładać nieco większe widełki, jeśli w danym dniu przedstawia
        zaledwie 3-5 tabel kursowych.
    • ja7777ja Re: Spread w Fortis 16.10.08, 13:10
      mam kredyt w CHF i chciałabym zmienić konto na dewizowe. Chciałabym
      troche zaoszczędzić smile Czy ktoś mógły mi wyjaśnić jak obsługuje się
      takie konto i czy bank nie robi problemów przy zmianie? Czy stracę
      coś przy zmianie konta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka