llukiz 11.02.05, 14:21 Czy ktoś wie o co chodzi z tym Feng shui. Czy to jest chiński odpowiednik europejskiej ergonomii. A może ktoś wie o jakich energiach mówią spece od feng shui? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaya_lunaris Re: Feng Shui 11.02.05, 14:34 Dużo na ten temat czytam, ale właściwie mało umiem o tym powiedzieć, ale wiem, że polega to na ustawianiu różnych budynków przedmiotów mebli i ich wibracji kształtów. Coś na przykład powinno wychodzić w kierunku południowym, a nie północnym, albo jakieś pomieszczenie należy w budowie domu usytułować w okreslonym miejscu, aby zyskać powodzenie. Dokładniej z tego co mam pod ręką przykład: Północ - kariera zawodowa, Południe - szacunek i uznanie, Wschód - zdrowie, relacje rodzinne, Zachód - szczęście dzieci, Północny-wschód - zdobywanie wiedzy, Północny-zachód - przyjaciele i doradcy, Południowy-wschód - pomyślność i dobrobyt, Południowy-zachód - związki partnerskie i szczęście w miłości, Naturalnie tak ogólnikowo. Pozdrawiam, Tamaya Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Feng Shui 11.02.05, 15:39 Czyli nie ma to nic wspólnego z racjonalną sztuką urządzania sobie miszkania tak żeby było wygodnie? Same czary, czy może ma to racjonalne podstawy. Bo np. astrologowie tak fromuują horoskopy by zawsze się trochę sprawdziło. Podchodzą do człowieka psychologiczne. Czy feng shui też coś takie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: Feng Shui 11.02.05, 20:47 Spece od feng-shui posługują się ochoczo pojęciem energii,które niestety nie ma nic wspólnego z pojęciem używanym przez fizyków. Czym owa energia przedmiotów jest, nikt nie wie, ale każdy o tym mówi. To jakiś zboczony animizm. > Czyli nie ma to nic wspólnego z racjonalną sztuką urządzania sobie miszkania żeby było wygodnie? Spece podkreślają, żeby konfigurować rzeczy, zgodnie z tzw. intuicją, co miałoby gwarantować taki układ geometryczno-kolorystyczy, w którym będzie Ci miło, ergo będziesz bardziej zrelaksowany i zdrowszy. Ale nie trzeba chyba konsultować się ze specami od FS, żeby wiedzieć, że człowiek żyjący w ciemnej piwnicznej izbie, której nienawidzi, szybko się rozchoruje i zejdzie.. Nawet jeśli zrobiłeś wszystko, zgodnie z intuicją i jest ci miło, spec powie, że musi zbadać wahadełkiem czy czasem nieprawidłowe położenie Twojego łóżka nie wywoła jakiejś podstępnej choroby. Nawet jeśli jest ci "intuicyjnie" wygodnie, może być tak, że spec wie lepiej. Bo człowiek współczesny odszedł od natury w kierunku kultury i może mieć intuicję zwichniętą (podświadomość płata figle). Nie trzeba tu chyba dodawać, że w tym momencie pojęcie intuicji staje się bezużyteczne i szkodliwe. W każdym razie trzeba zaufać specowi i mu oddać należną gratyfikację finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Feng Shui 11.02.05, 21:23 DZiąki za odpowiedź. > W każdym razie trzeba zaufać specowi i mu oddać należną gratyfikację finansową. Ja pozostane jednak przy własnych gustach. bo jak ktoś mówi mi o energiach w moim domu to robię się sceptyczny i wyczuwam naciągacza. Prędzej zatrudnię projektanta wnętrz, ale to dopiero gdy będę już obrzydliwie bogaty Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: Feng Shui 11.02.05, 21:41 To, że cokolwiek "trzeba" napisałam z przekąsem. Nie lubię polskich speców z Chin, ani paranormalnym Świtezianek (i Świtezianów), którzy "wyją do księżyca" (w fazie pełni). Generalnie wszystkim pocieszycielom ze sfery tego, co niewidzialne, zalecam powtarzanie wieczorem 9-sylabowej mantry: Ra-Chu-Nek-Praw-Do-Po-Do-Bień-Stwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaya_lunaris Re: Feng Shui 12.02.05, 13:23 Nie próbowałam, więc nie wiem. Jednak prawdą jest, że trafiają się też tacy co chętnie na tym zarobią. Chociaż powiem, że niektóre ich teorie się sprawdzają tzn do niektórych przedmiotów, albo gdzie podświadomie zauważyłam, że lepiej mi się dana rzecz wykonuje i chętnie ją tam wolę robić. Jesli kupić sobie własny pewny podręcznik i spróbować może coś wyjść lepiej, chociaż domu nie przebudujesz jak się nagle okaże, że masz zły rozkład pokoi. Dla mnie po prostu było to zawsze zbyt zawiłe te wszystkie stosy instrukcji. Pozdrawiam, Tamaya Odpowiedz Link Zgłoś
jasno-ciemno Re: Feng Shui 15.04.13, 12:39 Tak na prawdę, to najlepiej iść na kurs. Poświęcisz 2 dni, a przynajmniej dowiesz się nie tylko, gdzie powinny być drzwi do łazienki. astrovita.pl/wyklady/nasi-wykladowcy/mistrz-feng-shui-jacek-kryg/kurs-feng-shui-i-go-stopnia/ Kurs prowadzi Mistrz Feng Shui Jacek Kryg Cena 400 zł AstroVita Kraków, ul. Zacisze 14 Odpowiedz Link Zgłoś