neptus 24.12.07, 01:55 Życzę wszystkim radowania się nowym Słońcem, wydłużającym się dniem i wspaniałych, wesołych, magicznych, starosłowiańskich Godów! czy te wszystkie wspaniałe prezenty zmieszczą się pod choinką?... ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iokepine Re: świątecznie 27.12.07, 18:51 Dzięki :) Moje sie zmieściły :) A Gody trwają tradycyjnie od przesilenia następne 2 tygodnie, wiesz? :) Czyli od soboty rano 22 grudnia do 5 stycznia, dobrze liczę? :) W tym roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: świątecznie 27.12.07, 23:24 Coś około tego ale czasem dłużej. Nie wiem, od czego to zalezy, pewnie od Księzyca. To protoplasta karnawału. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: świątecznie 27.12.07, 23:28 Nie wiem, czy wiesz, że w języku śląskim, który jest głównie starym językiem słowiańskim, zachowała się do dziś nazwa Gody i jest wciąż używana. Winšuja Jym radosnych Godůw i coby śe Jym jak nojlepi dźoúo na Bezrok. :) Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: świątecznie 28.12.07, 00:45 neptus napisała: > Nie wiem, czy wiesz, że w języku śląskim, który jest głównie starym > językiem słowiańskim, zachowała się do dziś nazwa Gody i jest wciąż > używana. > > Winšuja Jym radosnych Godůw i coby śe Jym jak nojlepi dźoúo na > Bezrok. :) Tak, znam tę nazwę :) Jest piękna :) Ludzie życzą sobie zGody :) Dzięki za życzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
agrentowy4321 Re: świątecznie 06.03.23, 04:41 Sporo jest dotyczących tego rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś