milenamuha
19.04.11, 09:11
Witam! Jestem nowa na tym forum, shih mamy od dwóch tygodni, jest wspaniałą, wesołą sunią, fajnie się u nas zaaklimatyzowała, my też bardzo ją już pokochaliśmy(przyłapałam nawet męża na mówieniu do niej córuś:P).
A pytanka moje dotyczą:
1. załatwiania potrzeb - wiem,że nie da rady psa z dnia na dzień nauczyc czystości,ale frustruje mnie fakt,że jesteśmy np.2 godziny na trawce,wracamy do domu,a Shila leci się do kąta wysikac (czasem zdaży jej się na gazetkę, tak co 5 raz, za co jest chwalona, kupę jednak zawsze robi gdzieś na środku parkietu)Zdażyło jej się może ze trzy razy wysikac na dworze za co była bardzo pochwalona, dostała smakołyk po powrocie do domu...)Nie mam już siły do tych kałużek na każdym kroku. Jak nauczyłyście psa czystości?
2.jedzonka - Shila ma 3 miesiące prawie, waży 1,5kg, więc jest malutka,ale jadłaby ile wlezie, nigdy nie zostaje nic w misce...Wczoraj poszłyśmy z nią do mojej mamy, która ma dużego psa i akurat była pełna miska "dorosłej" karmy-wpierdzieliła wszystko zanim się zorientowaliśmy (jakąś dziesięciokrotnośc tego co dostaje, a dostaje 3 razy dziennie dwie łyżki stołowe karmy). Nie wiem jak ona to zrobiła, myślałam,że nam padnie, miała rozdęty ogrooomny twardy brzuch,napędziła nam stracha, ale na szczeście do wieczora się rozruszała i jest ok. Jak karmicie takie maluchy, ile zjadają. Nie chciałabym jej rozepchac żołądka,ale mam wrażenie,że ona się nie najada...