Dodaj do ulubionych

Chcemy kupić pieska...Shih tzu :)))

06.08.09, 21:56
Witam Wszystkich serdecznie!!!
Sama nie wiem od czego zacząć:))
Od kilku tygodni poszujuję pieska wiadomej rasy...i mam problem..gdyż w okolicy Jeleniej Góry chyba jest nie wielu chodowców:( lub osób chcących sprzedać Te cudeńka:))
Jesli byłby ktoś tak uprzejmy bardzo, to prosze o jakieś namiary, chodzi nam o pieska czystej rasy..Oczywiście miejscowości w obrębie Dolnego Śląska wchodzą w grę:))
Pomóżcie Kochani!!!
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 07:32
      Jeśli chcesz psa CZYSTEJ RASY to skontaktuj się z Dolnośląskim oddziałem Związku Kynologicznego i zapyaj gdzie są hodowle i które aktualnie mają szczeniaki.
      A tak swoją drogą to po przyjaciela na wieel lat warto jechać choćby przez cała Polskę...
    • sati09 Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 14:58
      W poniedziałek jedziemy ogladać malutką...oczywiście z zamiarem za brania jej do domku:)) Piesek wyglada prześlicznie(czarnobiała kuleczka ha ha...:))
      Ponoc rodzice suni nie siegaja wagi 5 kg..i mam nadzieje, że ona wieksza nie urośnie..
      Oczywiscie boje się, że moze to być jakaś mieszanka wybuchowa..i , że wyrosnie z niej mały kundelek, ale przeciez i tak bedziemy ja kochać...
      To bedzie piesek bez rodowodu, do takiego wniosku doszliśmy z mężem...mam nadzieje, że sie nie zawiedziemy na osobie sprzedającej...a jesli maleńka nie wyrosnie na idealnego Shih tzu a pyszczek bedzie dłuższy, to przeciez nie bedzie jej wina:)))
      Nie mozemy sie doczekać poniedziałku:)))
      Pozdrawiam...
      • tenshii Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 15:39
        Zastanów się tylko czy warto płacić duże pieniądze za coś co może wyrosnąć na kundelka, a tym samym nabijać kasę i dalszą chęć na produkcję szczeniąt oszustowi ?
        • sati09 Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 16:12
          Oczywiście, że nie chcemy zostać oszukani i przepraowadzać transakcji z oszustem...czlowiek wydaje sie być uczciwym..i jest to suczka nie z chdowli "produkcji", a z domku ludzi którzy cenia Tę ras ę:))w miocie były tylko dwa..jestem dobrej nadzieji...przeciez nie każdy musi byc oszustem prawda???
          Ale dziekuje za rady...milo, że Ktos sie odezwał...:)))
          • tenshii Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 19:17
            Moje zdanie jest takie - jak ktoś kocha rasę - rejestruje hodowlę. To się nie musi wykluczać a raczej powinno iść w parze.
            I nikt nie chciał być oszukany w tym względzie, a jednak tysiące osób zostało w ten sposób potraktowanych.
            Dlaczego? Bo "hodoffcy" potrafią pisać taaaaaakie bajki - byle opchnąć towar.
            Mam pomysł - do poniedziałku jest trochę czasu.
            Wejdź na dogomanię i poczytaj ilu ludzi i w jaki perfidny sposób dało się nabrać. Odwiedź też parę innych stron o pseudohodowcach - i tak na zimno jeszcze raz przemyśl.
            • sati09 Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 19:37
              Ech..powoli mi już ręce opadaja, powiem szczerze...:(
              • aniaawf1 Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 19:46
                Ja oczywiście do niczego nie chce namawiać bo rozumiem przesłanki jakimi kieruje
                się tenshii. Ja posiadam pieska nie z hodowli.. nie ważne dlaczego tak wybrałam
                -tak po prostu jest. Jestem ogromnie zadowolona - piesek jest piękny na pewno
                nie jest mieszańcem i spokojnie już teraz moge stwierdzić, że nie zostałam
                oszukana. W mojej rodzinie piesek się bardzo spodobał - więc kuzyn również kupił
                pieska. Od zupełnie kogo innego , w innym mieście jednak podobnie jak ja - nie z
                hodowli. Tamten piesek choć uroczy i kochany z pewnością jest mieszańcem. Widać
                to dopiero jak już podrósł ale już na pierwszy rzut oka kiedy ktoś dobrze zna tą
                rasę. Poza tym bardzoooo wychodzą mu "włosy" a włosy jak wiadomo tak nie wychodzą.

To pokazuje tylko, że ktoś może mieć większe lub mniejsze szczęście. Ale zawsze
                szczęście :) bo pieski są urocze :)
              • tenshii Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 19:54
                Po prostu się zastanów. To decyzja na wiele lat.
                Jak kupisz na giełdzie zepsute auto opchniesz je komuś innemu.
                Z psem się nie godzi tak zrobić prawda? Na pewno nie miałabyś serca.
                Ja nie piszę tego ze złośliwości, raczej z dobrego serca.
                Wiem, że bardzo chcesz tego psa, ale pośpiech temu nie służy - uwierz mi.
                Nie znasz tego człowieka, a oni naprawdę potrafią być najmilsi na świecie i bardzo przekonuwyjący. Nie dość że możesz kupić psa zupełnie nie w typie shihtzu, to pies może być ciężko chory, np przez krzyżowanie w bliskim pokrewieństwie - nie jesteś w stanie wykluczyć tego, że rodzice są ze sobą blisko spokrewieni, bo nawet przejechanie z suką przez pół Polski do samca na pokrycie nie da pewności, że to nie wujek i ciocia czy rodzeństwo. Tego nie da się zweryfikować bez rodowodu.
                Mnie nie chodzi o to, że psy z rodowodem są lepsze.
                Jeśli jednak zależy nam na rasie - powinniśmy kupywać rasowe psy z pewnego źródła. Jeśli kochamy psy powinniśmy walczyć o ich prawa. Dopóki będą nabywcy na "rasowe bez rodowodu za paręset złotych" dopóty źlu ludzie będą psy masowo produkować szczeniaki w typie rasy żeby zarobić.
                Jesteś w stanie zweryfikować na 100% ile miotów po kolei za sobą ma ta suka? Wiesz, że suki w pseudohodowlach są zaszczeniane co cieczkę? Żaden pseudohodowca nie przyzna Ci się do tego. Dlaczego? Bo taki stan rzeczy prowadzi do pogorszenia zdrowia suki i szczeniąt.
                Myślisz, że przyzna Ci się, że któreś z rodziców ma alergię pokarmową? Kłopoty z oczami? Ze zgryzem?
                Nie jesteś w stanie tego zweryfikować.
                Będziesz z tym psem żyła następnych 12 - 15 lat, zastanów się więc czy miesiąc czekania na szczeniaka coś zmieni....
                A jak nie zalezy Ci na rasie, co wywnioskowałam z któregoś z Twoich postów - weź mieszańca shihtzu, z ogłoszenia "oddam w dobrę ręce" albo zwykłego kundelka - one też potrafią kochać...
                • sati09 Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 20:30
                  tenshii dziekuje Ci serdecznie za każde słowo..tego chyba mi bylo trzeba...Wiem, że nie zlosliwie, wiem:))
                  I to nie tak, że nie zalezy mi na rasie...Miedzy innymi dlatego sie znalazłam na tym forum...Hmm..mętlik w glowie straszny...czas na zimny prysznic...a artykuly faktycznie przygnebiajace..Nigdy nie patrzyłam na to z tej perspektywy..(może dlatego, że to ma byc nasz pierwszy piesek) tenshii, jeszcze raz dzieki..jak masz jeszcze jakieś rady..z checia poczytam...oczywiscie opini innych "tubylców "również..nie ukrywam, że posmutniałam:(((
                  • tenshii Re: Chcemy kupić pieska...Shih tzu :))) 07.08.09, 20:45
                    Nie ma co smutnieć!
                    Będziesz miała psa, po prostu być może nie w ten poniedziałek.
                    I tak musiałabyś co miesiąc wydawać pieniądze na karmienie i opiekę weterynaryjną szczeniaka. Poczekaj zatem trochę i tą kasę odkładaj na pieska naprawdę czysto rasowego.
                    Odrobinę cierpliwości wyjdzie wszystkim na dobre - Wam i pieskowi.
                    Pozdrawiam
    • tenshii Przeczytaj 07.08.09, 20:05
      www.psiaki.pl/forum/viewtopic.php?p=144080&sid=7ad6d1798878d511de18ab9f739f7796
      www.morusek.pl/ogloszenie/3780/Zaniedbany-shih-tzu-z-pseudohodowli-szuka-domu-/
      A to tylko przykłady...
      One bardzo często rodzą w stodołach, a przed umówionym terminem są "czyszczone i polerowane na błysk".... Tego nie ogarniesz...
      • wiola.7 Re: Przeczytaj 11.08.09, 01:20
        A ja nie do końca zgadzam się z tensji bo znam super hodowle choć nierodowodową
        mam z stamtąd pieska jest już dorosły i budzi zachwyt na ulicach, jest malutki
        wzorcowy. Wybierając szczeniaczka jeździłam po różnych hodowlach także
        rodowodowych i nigdzie nie spotkałam się z taką miłością do zwierząt jak w
        hodowli ,,Nanta" z resztą już pisałam na ten temat. .Jestem z hodowczynią w
        stałym kontakcie, zawsze mogę liczyć na jej fachową radę i każdemu z czystym
        sercem ją polecę.Mój psiak nie tylko reagował na imię ale też nauczony był
        czystości.Widać było ile poświęcono mu uwagi nie tylko aby opchnąć. Te pieski są
        przepiękne .Zresztą widziałam rodowody i po jakich przodkach pochodzą same
        czempiony .Tak ,że na pewno nie ma tam mowy o mieszance rasowej,z resztą
        dostałam to na piśmie. w ogóle dużo by opowiadać .Ta hodowla jest koło
        Wałbrzycha więc może podjedź i zobacz sama ,oni tam teraz mają szczeniaczki z
        tego co wiem.
        • tenshii Re: Przeczytaj 11.08.09, 10:09
          Ja wierzę w to, że są ludzie kochający psy bardzo mocno.... ale niestety w takich wypadkach ludzie kochają również mocno pieniądze....
          Przecież ZK nie robi krzywdy psom, do niczego strasznego i krzywdzącego nie zmusza, dlaczego więc nie zarejestrować hodowli?
          O przepraszam - zapomniałabym - przecież trzeba opłacać składki, wozić na wystawy itd itp - to za duże koszta, nic by się nie zarobiło, a czasami i dołożyć trzeba by było.
          Hodować znaczy ulepszać, nie robić biznesy...
          Dlatego nigdy przenigdy nie będę za takimi "hodofflami".
          Spójrz choćby na stronę hodowli Never Never Land'u.
          Spójrz na listę pytań z formularzu gloszeniowym o psa.
          Nie oddadzą psa byle komu. Jeżdżą, wystawiają, szkolą szczenięta klikerowo już u siebie w domu, już w wieku 5 tygodni. Zajmują się każdym z osobna. Prześwietlają przyszłych właścicieli na wylot.
          To są właśnie porządni, prawdziwi pasjonaci, hodowcy z najwyższej półki.
          Ktoś komu żal pieniędzy na dojazd na wystawę lub składki nie jest dla mnie hodowcą choćby szczeniaki własną piersią wykarmił.
          Dlaczego? Bo zawsze kryje się pod tym chęć zysku....
          I tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka