Dodaj do ulubionych

Skąd przychodzi najwięcej spamu

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.05, 17:26
Ech szkoda ze w naszym badziejolandzie nie mozna dochodzic swoich praw,
chociazby dotyczacych sprawy tak malo waznej jak spam.
Obserwuj wątek
    • boleron można pozwać też i w Polsce 03.01.05, 17:41
      • Gość: . reklama telewizyjna jest spamem, wiele gorsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:48
        można się wściec, i nikt nie protestuje reklamę telewizyjną
        protestuje się przeciw mailom które można łatwo pokasować !!
        HIPOKRYZJA !!!!!!!!
        • Gość: sceptyk reklama w tv jest oznaczona specjalnym sygnałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:21
          możesz wtedy nie oglądać tv.
          spam udaje że nie jest spamem. reklama w tv tego nie robi (albo baardzo rzadko)

wypełnianie gazet ulotkami to też spam.
          umieszczanie billobardów gdzie się da, to też spam.

ale taki prawdzimy spam, mailowy, to sytuacja w której dziennie dostajesz 3 emaile od znajomych i 300 od spamerów....
          wtedy nie jest łatwo ... to tak jakby czas reklamy w tv zamienić z czasem w którym jest film... ciężko byłoby wtedy obejrzeć taki film.
          • Gość: lodowiec Re: reklama w tv jest oznaczona specjalnym sygnał IP: *.teleton.pl 04.01.05, 00:40
            Ja jestem w takiej sytuacji, zapewne wielu użytkowników w co najmniej podobnej.
            Na szczęście ja nie jestem tępy i mogę sobie z tym poradzić. Co prawda musiałem
            uczyć moje oprogramowanie jak odróżniać wiadomości przez kilka miesięcy, ale
            teraz jestem bardzo zadowolony i sortowanie wiadomości - jeżeli w ogóle
            konieczne, jest czynnością jednorazową i prostą, a przede wszystkim szybką, do
            wykonania.
        • Gość: Mati raklama tv nie jest spamem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 01:26
          Mas zbardzo nikla wiedze o swiecie :(

Reklama tv podlega w Polsce kontroli, a za przekroczenie ustalonych limitow
          nadawcy placa kary. Ale to w sumie szczegol. Bo jesli rzeczywiscie nie znosisz
          reklam to:

A) Nie oglądaj telewizji
          B) Wykup sobie płatne kanały (C+, HBO), gdzie reklamy sa sporadycznie i nigdy w
          trakcie filmow

Reklama w tv to Twoja forma opłaty za usługę. Oglądasz film nie płacąc za to,
          bo koszty Twojego seansu ponosi reklamodawca. Psioczenie na reklame w tv jest
          absurdalne.

Spam to calkiem co innego. Spamerom niczego nie zawdzieczamy, nie oplacaja nam
          przeciez dostepu do internetu, a wrecz przeciwnie - osobom na modemach
          podbijaja rachunki zmuszajac do sciagania dodatkowych kilobajtow.
          • Gość: widztv Re: raklama tv nie jest spamem IP: 217.79.147.* 04.01.05, 06:50
            Z ta reklama w tv to nie jest calkiem tak jak lodowiec napisal. Moim zdaniem
            to place za abonament (mam na mysli 3 programy tv publicznej) i w zamian za to
            musze ogladac reklame. Jako uzasadnienie podaje mi sie brak pieniedzy.Ale
            pytanie : na co brakuje pieniedzy? Co tam jest takiego kosztownego? Na pewno
            biuro i Prezesi (placa 1 prezesa na pewno umozliwi zatrudnienie z 80 innych
            pracowników ale to tajemnica). Kosztowni sa bo nie ogladamy mimo oplat i reklam
            atrakcyjnych programow. Wiec co moze byc kosztownego. Produkcja? Tak bo robia
            chlam a ciekawych emisji jest b. malo. Jednak nikt mimo braku tych pieniedzy
            nie ogranicza ilosci godzin emisji, ilosci programów (z 3 np do 2 lub jednego)
            wiec chyba to sie oplaca...!!! Czy te programiki z gadającymi "politykami"
            politykierami? pseudoposłancami? nic nie mówiącymi super specami? itd.itp
            kosztuja za wiele? Albo seriale ... odc. 897 ... byle czego. Brazylia niedlugo
            bedzie zdystansowana i zostanie w tyle. To wszystko jest , odnosze takie
            wrazenie , tylko po to by wyemitowac reklamy za żywe pieniadze a widz jest
            potrzebny by zapewnil oglądalność. Bo bez niej nie będzie K A S Y. Więc jest to
            spam czy nie? Chcę oglądać reklamy ? Nie . Emitowane są bez mojej woli i
            potrzeby - tak. Tak jak e-mail spam. Ale to u nas i wolno a nie w USA. Tam sa
            kary a u nas nie. U nas lepiej. Nie mówić...
            • Gość: Mati Re: raklama tv nie jest spamem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 10:51
              Tv publiczna ma znacznie większe obostrzenia w sprawie reklam niż tv prywatne.
              Dlatego nie przerywają programów reklamami - ustawa im nie pozwala. Mogło by
              oczywiście wcale nie być reklam w tv publicznej, ale wiązałoby się to ze
              zmniejszeniem budżetu tej instytucji, co jest chyba dosyć logiczne?
          • Gość: widztv Re: raklama tv nie jest spamem IP: 217.79.147.* 04.01.05, 06:56
            Z ta reklama w tv to nie jest calkiem tak jak lodowiec napisal. Moim zdaniem
            to place za abonament (mam na mysli 3 programy tv publicznej) i w zamian za to
            musze ogladac reklame. Jako uzasadnienie podaje mi sie brak pieniedzy.Ale
            pytanie : na co brakuje pieniedzy? Co tam jest takiego kosztownego? Na pewno
            biuro i Prezesi (placa 1 prezesa na pewno umozliwi zatrudnienie z 80 innych
            pracowników ale to tajemnica). Kosztowni sa bo nie ogladamy mimo oplat i reklam
            atrakcyjnych programow. Wiec co moze byc kosztownego. Produkcja? Tak bo robia
            chlam a ciekawych emisji jest b. malo. Jednak nikt mimo braku tych pieniedzy
            nie ogranicza ilosci godzin emisji, ilosci programów (z 3 np do 2 lub jednego)
            wiec chyba to sie oplaca...!!! Czy te programiki z gadającymi "politykami"
            politykierami? pseudoposłancami? nic nie mówiącymi super specami? itd.itp
            kosztuja za wiele? Albo seriale ... odc. 897 ... byle czego. Brazylia niedlugo
            bedzie zdystansowana i zostanie w tyle. To wszystko jest , odnosze takie
            wrazenie , tylko po to by wyemitowac reklamy za żywe pieniadze a widz jest
            potrzebny by zapewnil oglądalność. Bo bez niej nie będzie K A S Y. Więc jest to
            spam czy nie? Chcę oglądać reklamy ? Nie . Emitowane są bez mojej woli i
            potrzeby - tak. Tak jak e-mail spam. Ale to u nas i wolno a nie w USA. Tam sa
            kary a u nas nie. U nas lepiej. Nie mówić...
            Aby zakonczyć czymś "konstruktywnym": spróbujmy zrezygnować z oglądania TV na
            np. tydzien (to tylko 7 dni) albo np. nie oglądać w czwartek TV czy inny staly
            dzień a posłuchac radia (o! jakie sa tam przyjemne niektóre audycje na
            niektórych kanałach) i zobaczcie co powiedzą nam media TV o tzw oglądalności w
            ten dzień, tydzień. Założę sie ,że nic nie zmieni sie ilości widzów... Jakie
            to wszystko jest smutne...
    • Gość: mfs phishing? IP: *.arcor-ip.net 03.01.05, 17:51
      "Ale to niejedyny problem - spam można bowiem wykorzystać do kradzieży danych
      osobowych"

Czy to tak jak z nozem do chleba, ktorym mozna zabic meza?

Spam fajny nie jest, ale taka argumentacja rowniez...
      • Gość: sceptyk Re: phishing? - chodzi o podszywanie się pod kogoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:28
        chodzi o podszywanie się pod kogoś innego. np. list zawierający grafikę strony logowania banku z prośbą o potwierdzenia hasła, czy list z aukcji eBay z prośbą o potwierdzenie nr karty kredytowej.
        ludzie się na to nabierają, a złodzieje korzystają.

to tak jakby ktoś wysłał Ci skrzynkę piwa znanej firmy z listem o treści: Zostałeś Wybrany do testowania naszego nowego piwa. A w butelkach zamiast piwa był kwas.
        • Gość: mfs Re: phishing? - ale co to ma do spamu? IP: *.arcor-ip.net 03.01.05, 23:19
          Sceptyku, nie chodzi o to ze nie wiem co to jest phishing, czepnalem sie tylko
          argumentu, ze "spam mozna wykorzystac do phishingu".

Rownie dobrze mozna napisac ze problemem jest internet - nie ma online identity
          theft jesli nie ma "online" :-). Ale jaki jest bezposredni zwiazek spamu i
          phishingu, to ja nie mam zielonego pojecia... Albo autor jest super-hiper-guru,
          a ze mnie d. ze nie rozumiem oczywistego zwiazku, albo ktos na sile wymysla
          argumenty. Stad moje wczesniejsze porownanie.

Zeby z tym kwasem wyszlo, musieliby wiedziec z ktorej strony zaczne skrzynke ;-)
    • Gość: TROJAN SPAM MOŻE NIEŚĆ TAKŻE WIRUSY IP: *.devs.futuro.pl 03.01.05, 19:09
      Trzeba wiedzieć, że oprócz spamu, w sieci grasują też wirusy. Sam kiedyś po
      ataku trojana, otwarłem list w skrzynce, a na drugi dzień miałem z komputerem
      wprost horror. Haker na hakerze, pseudowirusy. Przed tem wszedłem na Wirtualną
      Polskę. Komputer mi wtedy zgłupiał totalnie(a było to 11 listopada) i trzeba
      było formatować wszystkie dyski i wzmocnić zabezpieczenia.
      • Gość: Bernard Re: SPAM MOŻE NIEŚĆ TAKŻE WIRUSY IP: *.uni.wroc.pl 04.01.05, 08:59
        Odnośnie wirusów to problem ten jest mi nieznany od ponad 7 lat jak Linuksa używam. Od czasu do czasu FreeBSD mam i też wirusów tam nie doświadczam.
        Trzeba jasno powiedzieć: obecne wirusy komputerowe to w istocie wirusy Windowsowe i wcale nie dlatego, że jest to system najbardziej popularny, lecz
        dlatego, że najbardziej badziewny.
    • Gość: kami Najwiekszymi propagatorami spamu sa... IP: 217.116.101.* 03.01.05, 20:32
      ...administratorzy serwerow mail'owych. Z racji wykonywanej pracy codziennie
      niemal spotykam sie z, za przeproszeniem, postmasterami ktorzy nie wiedza jak
      dziala protokol SMTP!
      Walka ze spamem jest dosc klopotliwa ale jak najbardziej mozliwa.
      Najskuteczniejsze sa blacklist'y, nastepnie odpowiednie filtry antyspamowe.
      Juz same blacklist'y daja skutecznosc na poziomie nie nizszym niz 50%.

Blacklist'y jednak musza byc 'renomowane' bo sa takie ktore sa absolutnie
      niewiarygodne.
      Filtry to nie prostackie mechanizmy ktore szukaja slowa np. 'wirus' i kasuja
      mail (to niesamowite ale takie wlasnie 'filtry' stosuja w wiekszosci
      administratorzy poczty!) ale studiuja date, zawartosc html'u w mail'u, czas,
      wystepujace linki... to wszystko w przewazajacej wiekszosci zawiera typowy spam.

Coraz to postaja nowe 'genialne' pomysly jak walczyc ze spamem ale ich nie
      potrzeba wymyslac bo juz sa. Np. stosowanie PTR. Niestety gro serwerow nie
      posiada nawet wpisow w DNS!.

Bardzo duzo istnieje tez serwerow 'relay' w sieci (tez brak wiedzy jest
      przyczyna).

Spam jest wynikem tragicznie niskiej wiedzy administratorow nie zas spamerow-
      geniuszy.
    • Gość: letsirk Re: Skąd przychodzi najwięcej spamu IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 03.01.05, 21:13
      AU nas zostaliby uniewinnieni ze wzgledu na niewielka szkode jaka wyrzadzili.
      Niestety :/.
      • chomskybornagain1 dns 04.01.05, 09:00
        ja musialem zrezygnowac z wysylania poczty z SMTP serwisu gdzie mam witryne bo
        wiele serwerow pocztowych, jak np WP traktuje mnie zawsze jako span z powodu
        blednych wspisow w DNS-ie mojego dostawcy. Apel do dostawcy ktoremu place nic
        nie daje - a to nie jest mala firemka. teraz firmowe maile musze wysylac z
        bezplatnego maila - no i wychodze na idiote.

Jarek
        • Gość: kami Re: dns IP: 62.29.248.* 04.01.05, 09:56
          I slusznie. Choc takich serwerow jest tak wiele ze to walka z wiatrakami.
          Gdyby akceptowac przesylki tylko od tych poprawnie skonfigurowanych to okolo
          50% mail'i nigdy by nie dotarlo do odbiorcy.
          Jednak trzeba naciskac na administratorow-amatorow by respektowali normy.

Ale gdyby administratorzy znali swoja prace to jest to prosty sposob na uciecie
          spamu.
          Niemniej jednak WP tez ma czesto blednie skonfigurowane serwery SMTP (jak widac
          zdarza sie to, wydawaloby sie, duzym powaznym firmom).
        • Gość: kami i jeszcze jedno... IP: 62.29.248.* 04.01.05, 09:59
          'zabezpieczenie' twojego adresu mail'owego w tresci postu to kolejny przyklad
          amatorszczyzny i podanie go na tacy 'genialnym' spamerom.
          No bo co to za mechanizm ktory robi z adresu 'ktos@domenaNOSPAM.pl'. Nawet
          dziecko napisze program ktory odfiltruje wlasciwe adresy.
    • nadworny_blazen Proponuję zbroje oswobodzenie Ameryki od spamu 04.01.05, 01:41
      Przecież karzdy ma prawo do samoobrony, nie?
      A wojna uprzedzająca jest akceptowana przez Amerykanow, nie?
    • Gość: KR E tam IP: 62.233.138.* 04.01.05, 04:35
      Dostaję dużo spamu więcej niż korespondencji i wcale nie narzekam. Czasem
      przeglądam i spotykam nawet z fajnymi pomysłami. Każdy może sobie zorganizować
      jakiś programik antyspamowy, pouczyć go trochę i nie trzeba oglądać spamu.
      Gorszym problemem są dziury, błędy w systemach operacyjnych i oprogramowaniu, a
      w jeszcze gorszej sytuacji jest klient indywidualny, który nie ma żadnych praw,
      a za byle jaki piracki program wykorzystywany w celu edukacyjnym może iść do
      paki. Jestem za tym by zniknęło piractwo to chociaż padnie kilku potentatów
      oprogramowania, bo nikt nie będzie korzystał z np. "Photshopa". Problemów jest
      więcej i więcej ....
    • Gość: doCENT Zawsze uważalem,że Amerykanie to IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 04.01.05, 06:36
      glupi naród...
    • toja3003 proponuję znaczki elektroniczne 04.01.05, 09:21
      Istnieje prosty sposób na spam znany z poczyt papierowej: znaczki.
      Wystarczyłoby wprowdzić minimalną opłatę za wysłanie
      Poczy elektronicznje a spam zmalaąby do zera.

Przykład:znaczek elektroniczny za 1 grosz od e-maila
      to tylko 50 groszy za pół setki e-maili wysłanych np. w ciągu miesiąca.
      To są rzeczywiście i dosłownie grosze dla internauty.
      A spamowicz wysłający 100 tysięcy e-maili miesięcznie
      musiałby wybulić 1000 złotych i to już jest okrągła sumka
      a przecież automatycznie można wysyłać i miliony spajli...
      • Gość: Haggis Re: proponuję znaczki elektroniczne IP: *.camk.edu.pl 04.01.05, 10:03
        To stary pomysł, niestety zupełnie nieskuteczny. Nawet jeśli wprowadzisz opłatę
        od e-maili w Europie i USA, to nadawcy spamu przeniosą się do Ekwadoru albo do
        Mikronezji i stamtąd będą sobie nadawać.
      • Gość: Bartek super pomysl - moj numer konta to ... IP: 195.190.143.* 04.01.05, 13:05
        > Istnieje prosty sposób na spam znany z poczyt papierowej: znaczki.
        > Wystarczyłoby wprowdzić minimalną opłatę za wysłanie
        > Poczy elektronicznje a spam zmalaąby do zera.

skoro ktos ma brac dodatkowe pieniadze za nic,
        to dlaczego nie ja :D
    • Gość: DOKTOR MUREK Re: Skąd przychodzi najwięcej spamu IP: 195.205.132.* 04.01.05, 10:35
    • Gość: MPO e-śmiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 10:38
      Nie widzę problemu: ja ten śmieć poprostu wyrzucam bez otwierania, a w tv
      wyłączam fonię.
      • Gość: Bartej nie ma problemu? - propozycja dla odwaznego IP: 195.190.143.* 04.01.05, 13:07
        Skoro nie ma problemu, to proponuje podac swoj adres e-mail na kilku grupach
        dyskusyjnych raz na tydzien. Gwarantuje, ze problem zaistnieje szybko i bedzie
        palacy.

• Gość: Joter Re: Skąd przychodzi najwięcej spamu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 10:51
      Niech ktoś spróbuje podać swój adres gdzieś w Rosji. Raz podałem swoją uwagę
      kilka lat temu i od tego czasu zalewa mnie stamtąd ulewa spamowej poczty, z
      której programy a-spamowe wychwytują ledwie 60-70%. I wszystko przychodzi z co
      rusz innych adresów...
    • Gość: Hm Re: Skąd przychodzi najwięcej spamu IP: *.chello.pl 04.01.05, 12:19

A Żydzi siedzą w Ameryce przed komputerami i wysyłaja spamy !!!
    • kerednelo Z GW też przychodzi go całkiem sporo 04.01.05, 13:21
      W zamówionych newsach otrzymuje tą samą informację czasem i 5 razy dziennie, a
      kolejnego dnia jeszcze jako news. Jest to naprawdę denerwujące. Newsy nie
      powinny się powtarzać - to czyste zaśmiecanie.
      • Gość: spamer Re: Z GW też przychodzi go całkiem sporo IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 04.01.05, 22:10
        choc troche trzeba wysilku mozna odfiltrowac spam i wirusy u pojeynczych
        uzytkownikow jak i na serwerach , ale mnie wkurza tylko jedno RUCH SIECIOWY
        GENEROWANY PRZEZ SPAM - to jest najwieksze zagrozenie , i na tym traca wszyscy,
        czas na zmiany w protokolach pocztowych , czyli na nowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka