misia72 11.03.10, 18:20 przy kurczaku z piekarnika. Wszystko mam przygotowane, piekarnik wlasnie dochodzi do odpowiedniej temperatury, wino otwarte a z cytryna nie mam odwagi. Bez powodu ??? Co daje ta cytryna ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Boje sie tej cytryny :-) 11.03.10, 18:24 Alez nie boj sieZawsze do marynaty do kurczaka daje sok z cytryny rowniezNie bedzie kwasne,za to kruche Sauerbraten robilas?W kwasnym occie lezy przecie dlugo i jest dobre Odpowiedz Link
misia72 Re: Boje sie tej cytryny :-) 11.03.10, 18:30 zaraz sie bede musiala zdecydowac, bo wszystko gotowe. 1..2...3.. robie Odpowiedz Link
misia72 Re: Boje sie tej cytryny :-) 11.03.10, 18:45 jakbym jeszcze te zdjecia umiala wstawiac, to ACH ))) juz zaczelo pachniec !!! Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Boje sie tej cytryny :-) 11.03.10, 19:03 a ta cytryna to sie polewa czy obklada? bo jak obklada to wpadam na obiad do ciebie;D uwielbiam pieczona cytryne.. Odpowiedz Link
diegosia Re: Boje sie tej cytryny :-) 11.03.10, 19:43 Za pozno na rady? Ja tej cytryny duzo nie daje, czasem wlasnie pare plasterkow ukroje i wkladam pod / na kurczaka (czasem skorke sama pod skore kurczaka upchne) albo cwiartki ze 4 na blache / pod kawalki kurczaka wrzuce. No mam nadzieje, ze smakowalo! Odpowiedz Link
misia72 CUDOWNE !!! 11.03.10, 20:52 mialam od wczoraj polowke cytryny ( ale dosyc duza ), zrobilam z niej cwiartki i powkladalam miedzy mieso i warzywa. Poezja ! Pachnialo w calym domu anielsko, zmietlismy wszystko do ostatniej okruszynki. Nawet moj maz ktory za kurczakiem innym niz piers raczej nie przepada byl w niebowziety. Cala czworka stwierdzila chorem, ze bylo za MALO )))) Na nastepny raz dam wiecej warzyw, bo byly pyszne. Sam czosnek to niebo w gebie Dzieki bardzo wszystkim ktorzy mnie zainspirowali. Cytryny tez musza byc na 10000 % Odpowiedz Link
izabelski Re: CUDOWNE !!! 12.03.10, 11:05 kucharz tu kurczkowi cytryne do pupy wkladal cala Odpowiedz Link
groszek-5 Re: Boje sie tej cytryny :-) 12.03.10, 11:24 Przyzna szczerze,ze jestem stara gospocha,ale nigdy cytryny nie uzywalam. Po tylu zachwalaniach musze tez zrobic.Ale male pytanko:czy ta cytryne uzywac ze skorka czy bez? Czlowiek sie uczy cale zycie i glupi umiera. Odpowiedz Link
jacek1f cytryny uzywa sie ze skorka, calej, po wyszorowani 12.03.10, 11:31 u i sparzeniu wrzatkiem najlepiej. Cytryna podbija smak, i zastepuje czesto sol, dlatego na poludniu tak czesto do mies, do ryb, do makaronow, do owocow morza, do warzyw piecznych, do sosow - slynny sos do wszytskiego i jako baza avgolemono, czyli sok z cytryny z zoltkami na emulsje zrobiony... - uzywa sie do wszystkiego. Podbija i uwypukla smak kazdy oprocz gorzkiego, jakos tak dziala z kubkami naszymi. Od 20 lat, czyli od czsu pierwszej kulinarnej Krety uzywam cytryn do wszystkiego codziennie A do mies - drobiu szcegolnie pasuja, wlasnie najlepiej zaczynac przygode drobiowa z kurczakiem w cytrynach. Moze jednak uzywalas, tylko nie kojarzysz - w Polsce od zawsze towarzyszyla pstrągom na przyklad i rybom z grilla... Mozna stosowac sam sok jako kolejna przyprawe do sosow, marynta itp. Mozna wzmocnic i dodac startej skorki - samo zolte. No i turbo cytrynowe, smaczne ale ostroznie, to zastosowanie i soku, i startej skorki i cwiartek, np w pieczeniu. Kiszone, zasolone cytryny, sa wspaniala przekaska i podstawa smakowo wielu dan z północnej afryki, tez polecam sobie zrobic. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: cytryny uzywa sie ze skorka, calej, po wyszor 12.03.10, 11:49 OJ!Dzieki za taki za tak wyczerpujacy wyklad.Przyznam ci sie szczerze,ze do ryb to uzywam cytryn,ale do kurczaka naprawde nigdy.Moze dlatego,ze moja mama tego nie stosowala? Sami wiecie,ze sporo nawykow wynosimy z domu. A moze mi jeszcze podpowiesz taka rzecz-czy poledwice wolowa tez skropic cytryna?Planuje to jutro na obiad i moze cos zmienie smakowo. Dzieki za podpowiedz. Odpowiedz Link
kreola Re: Boje sie tej cytryny :-) 12.03.10, 12:00 Misia, rzuc jakims linkiem do tego kurczaka, bo u mnie wszyscy pieczonego kurczaka lubia Moglabym zrobic cos nowego dla odmiany. Odpowiedz Link
fettinia Kreola-tu:) 12.03.10, 12:05 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,108495172,108495172,Wszystko_w_jednym_.html Odpowiedz Link
diegosia kurczak i cytryny 12.03.10, 12:23 zapomnialam napisac, ze kiedys robilam kurczaka w sosie cytrynowym i byl dla mnie zdecydowanie za kwasny, ale wlasnie taki aromatyzowany cytryna jest cudowny. Calego kurczaka tez mozna tak zrobic - napchac do srodka tymianku, jedna cytryne w calosci ponakluwac szpilka (coby pieknie soki z niej sie wydostaly) i tak zapchac kurczaka. Mozna tez natrzec jeszcze tymiankiem, otarta skorka z cytryny, sola, pieprzem i oliwa i tez wyjdzie pyszny obiad. Mozna go jeszcze po wypchaniu cytryna oblepic gruboziarnista sola zmieszana z przyprawami (koper wloski, tymianek, cytryna)... Odpowiedz Link
jacek1f do pledwicy wolowej IMHO szkoda, tzn :-) 12.03.10, 12:45 nie cytryny, ale poledwicy, choc na steki wolowe z grilla daje siecytryne z maslem. Mozna smazone befsztyki skropic tez delikatnie... ale polecam jednak eksperyment lemonowo-kurczakowy, np grecki, czyli czesci kurczaka, lub same 4-6 podudzia, lub udka (piersi odpadaja.) obsmazone lub nie, do naczyia zaro, z zabkami czosnku, waarzywami dowolnymi lub bez. (najlepsze korzeniowe), i male ziemniaki lub wieksze w cwiartkach. 2 cytryny, polowy jednej skorke, z jednej sok, restza w cwiartki, oregano i szklanka bialego wina. Wszytsko w jednym i do pieca albo na 180 st na 1-1,5 g, albo w 200-220 na 45-60 minut. Te ziemnikai mmmm i tak sa najlepsze wlasnie Mieso powinno odpadac od kostek. Najlepiej z pieczywm do robienia skarpetty, czyli wycierania, wylizyawnia sosu z talerza i naczyn Odpowiedz Link
kreola Re: Boje sie tej cytryny :-) 12.03.10, 15:19 Swietne pomysly. Kurczaka czesto pieke wlasnie razem z czosnkiem, ziemniaczkami i cebulka, ale cytryny nigdy nie dodawalam. To juz mam pomysl na prosty weekendowy obiadek, co mnie cieszy, bo chora jestem, slaba i nie mam specjalnie sily na wyszukane, pracochlonne dania. Odpowiedz Link
misia72 Re: Boje sie tej cytryny :-) 12.03.10, 19:10 Kreolciu, polecam z calego serca. U mnie wszyscy byli zachwyceni i jestem pewna, ze bedziemy czesto robic to danie ! koniecznie z cytryna. Odpowiedz Link