18.10.11, 09:54
Był kiedys watek nt
forum.gazeta.pl/forum/w,48129,105571456,105571456,Buraki.html
ale zarchiwizował się, a ja jestem teraz posiadaczka paru kilogramów buraków i serwuję rozmaitosci, co by mi domownicy nieprotestowali wink
forum.gazeta.pl/forum/w,48129,92928449,129865093,Re_niebanalna_salatka_buraki.html
Napój (ponoć odchudzający)
Miksujemy w sokowirówce (obrane) 2 buraki, 1 mały seler korzeniowy, 1 kwasne jabłko; mieszamy ze 150 ml kefiru lub maslanki, schładzamy, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub mietą i kostkami lodu

Kolorowy blok
1/2 kg szpinakui 1 ząbek czosnku dusimy na maśle i studzimy, mieszamy ze 150 ml śmietany oraz z ż żelatyną (1,5 łyzki rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody wg przepisu). Wylać do formy wyłożonej folią.
1 burak obrać, zmiksować z puszką pomidorów, przyprawić solą, bazylią i pieprzem, wymieszać z taka samą porcja żelatyny jw. Wylać na zieloną masę. Odstawić do zastygnięcia.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Buraki 18.10.11, 13:19
      u nas buraki chetnie jadane sa w barszczu, ogolnojarzynowym

pijane w postaci kwasu buraczanego

pieczone, starte i zasmazone z jablkiem , smietana

oieczone/ gotowane starte z sokiem cytr . i sola

jako pieczonka z jarzyn korzeniowych - ziemniaki i zwykle i slodkie, buraki, marchewka, moze byc pasternak, seler, +cebula, czosnek, sol, tymianek

raz jadlam w postaci salatki sledziowej z burakami i kiszonym ogorkiem w roli glownej , ale nikt z domownikow sie nie zachwycil
      • wedrowiec2 Re: Buraki 18.10.11, 22:00
        Od czasu, gdy pojawiły się woreczki do gotowania na parze JanaNiebędnego, często robię buraczki jako dodatek do kolacji. Pokrojone w spore kawałki lekko solę, polewam oliwą, posypuję przyprawą prowansalską, zamykam w woreczku i wstawiam na 10 minut do kuchenki mikrofalowej. Są genialne w smakusmile
    • 0yotte Re: Buraki 19.10.11, 12:54
      buraki upieczone/ugotowane, obrać, pokroić w słupki/kostkę/plastry i doprawić sosem z oliwy, balsamico, soli, pieprzu i (koniecznie!!!) mielonego kminku,
      można tez szczyptę cukru dać lub kapkę miodu
      uwielbiam taką sałatkę i na ciepło i na zimno, już nie wiem, skąd wytrzasnęłam ten pomysł z kminkiem do buraków, ale sprawdza się smile
      • czekolada72 Re: Buraki 19.10.11, 16:22
        No u nas generalnie buraki sa tak scisle zwiazane z kminkiem, ze dodajemy do kazdego przepisu, nawet jak w zasadniczym kminku nie ma, a podajac komus przepis, nie wpycham kminku na sile, bo wiem, ze mnostwo ludzi go nie cierpi smile
        • 0yotte Re: Buraki 19.10.11, 19:54
          ja też nie wpycham tego kminku na siłę, po prostu uważam i to jest moje zdanie, że on do buraków bardzo pasuje, odkryłam ten fakt stosunkowo niedawno i to co podałam powyżej to jest jakiś tam "mój" przepis, w którym kminek być musi smile

a jak ktoś kminku nie lubi, to nie korzysta z tego przepisu, albo modyfikuje go po swojemu...

nie wiem, ale chyba nie do końca rozumiem, zarzucasz mi lansowanie kminku, czy co? suspicious
          • czekolada72 Re: Buraki 20.10.11, 09:01
            A moze bys tak przeczytała to co powyzej napisałam??
            Bo chyba staralam sie dosc wyraznie napisac, ze u nas w domu kminek dodaje sie do kazdej potrawy buraczanej i jest to z automatu, natomiast staram sie podawac przepisy oryginalne - tam gdzie z zalozenia kminek jest pisze o nim, tam gdzie z zalozenia nie ma, a my dodajemy i tak - nie pisze o nim.

O matko, a myslalam, ze potrafie pisac wyraznie <ściana>
            • 0yotte Re: Buraki 20.10.11, 09:05
              czekolada72 napisała:

> A moze bys tak przeczytała to co powyzej napisałam??

no właśnie przeczytałam i się ciut zacukałam, o co chodzi... wink
              ale już wiem, jest ok, dzięki smile
              • czekolada72 Re: Buraki 21.10.11, 11:36
                Wiesz co - sorry, ale wczoraj mialam koszmarny dzien, i chyba na Tobie TEŻ sie on odbił sad
                • 0yotte Re: Buraki 21.10.11, 14:31
                  eee tam, nic się nie stało, małe nieporozumienie, oby tylko takie były smile

i oby dzisiejszy dzień był lepszy! smile
    • shachar Re: Buraki 20.10.11, 06:10
      sałatka z buraków i pomarańczy bardzo mi smakowala, o taka:
      www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/beets-with-orange-vinaigrette-recipe/index.html
      • shachar Re: Buraki 20.10.11, 06:14
        yyyyyy, widzę ze już o niej wspominałam w pierwszym wątku buraczanym, sorismile
    • coralin Re: Buraki 21.10.11, 15:14
      Lubie buraki, ale w sałatce jadam jako dodatek do dania (np. do królika sałatka z buraków i papryki). Jako sałatkę do jedzenia solo polecam uwielbianą zimą podobną do tej z przepisu z linka:

buraki upieczone lub ugotowane, pokrojone drobno lub starte grubo
      ogórki kiszone
      cebula
      jabłko
      sos śmietanowo-musztardowy
    • czekolada72 Re: Buraki 27.10.11, 15:49
      Jarzynka
      buraki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę, ścieramy na tarce, przekładamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, i podsmażamy dodajac sol, ocet winny, cukier, lyzke maki (i kminek) i podsmażamy chwilę.

Sałatka z orzechami
      Ugotowane i obrane buraki kroimy w polplasterki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, zmiazdzony zabek czosnku, pokrojona cebule i jabłko (i kminek). Polewamy sosem : ocet winny, sol, cukier, oliwa, podawac schlodzona na lisciach sałaty.
      • czekolada72 Re: Buraki 15.10.12, 08:13
        up
    • czekolada72 Re: Buraki 15.10.12, 09:00
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,119604087,,Buraczki_ach_buraczki_.html?v=2
    • qubraq Re: Buraki 15.10.12, 11:25
      Buraczków nie lubię, zbyt wiele musiałem ich jeść jeszcze we Lwowie u ciotki więc juz teraz za nimi nie przepadam natomiast ciagle robie zakwas buraczany i regularnie nim popijam jedzenie... smile
      • czekolada72 Re: Buraki 21.11.12, 11:34
        dla Buki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka