15.11.11, 21:31
używacie smalcu?? Ja jeszcze nie, ale zamierzam wink
Dostalam dzisiaj przepis na fajna kapustę czerwoną, własnie ze smalcem, ale nie chce uzyć swinskiego tylko z gęsi. Nie wiem, czy kupię gdzies nadający się, czy powinnam wytapiać sama? wink
Obserwuj wątek
    • jacek1f masz ges, to najlepiej, samemu naj naj 15.11.11, 21:43
      ale jak masz okazje to kup gotowy i z gowy.

Kaczka tezjest oki.
      • buka007 Re: masz ges, to najlepiej, samemu naj naj 15.11.11, 22:01
        aha, dziekuje,
        a powiedz mi Jacku, do czego jeszcze go uzywac ?? Masz jakies przepisy ze smalcem?
        wydaje mi sie, że kiedys faworki smażono na smalcu...?
        • jacek1f to chyba jednak swinski na faworki, bo bardzo 15.11.11, 22:44
          duzo go idzie...

ale gesi i kaczy to ziemniaki smazone i pieczone
          i zapiekanki w kazdej postaci...
          • czekolada72 Re: to chyba jednak swinski na faworki, bo bardzo 16.11.11, 08:12
            Ha, wytopiony smalec!
            Rozdzielam w sumie na 3 czesci: skwarki, sam do smazenia, sam z cebulka, jabluszkiem, papryka, grzybkiem, sliweczka i co tam mi jeszcze wpadnie w rece + przyprawy i z chlebkiem - niebo w pysku smile)
            • daxter Re: to chyba jednak swinski na faworki, bo bardzo 16.11.11, 12:01
              Popieram swojski najlepszy smile
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/Paotdtbv5zDFvdiqbB.jpg
              a tu jeszcze goracesmile
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/NqzCD8qLYfdvJBjNUB.jpg
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,118388235,118388235.html
        • fettinia Re: masz ges, to najlepiej, samemu naj naj 16.11.11, 20:03
          BukussmileNormalnie to kaloryczne i fogle fujbig_grinDD ale...taki gulasz wegierski na smalcu to zupelnie inksza inkszosc niz "normalny"-powiedziala Fetti co miesa nie jadabig_grin-ale rodzina i owszemsmile
    • qubraq Re: Smalec 16.11.11, 15:54
      Czasem robie sobie smalec z podgardla wędzonego; gęsiego ani kaczego jeszcze nie uświadczyłem ale taki gęsi do chleba i do tego z cebulką to bym kupil ale - Jacku - gdzie można takowy kupić w W-wie? smile
      • momas Re: Smalec 16.11.11, 17:09
        ja nie Jacek, ale ja kupuje gesi smalec kolo Hali Marymonckiej. Jest taki gootowy, albo tluszcz do samodzielnego stopienia. W zasadzie, na jesieni i w zimie w ciaglej sprzedazy.... troche daleko od Ciebie sadAle jakby co, metro pod same budki podjezdza smile
        • jacek1f ja pod Hala M tez jakby co, albo na bazarku, ale 16.11.11, 18:30
          w necie Ci przysla - polecam Delokatesy Orientalnesmile) to smieszne nawet, ze Orient sprzedaje sloiki gesiego smalcu za 10-11 zl - polskiego! smalcu z polskich gesi!
          smile
          • kocila Re: ja pod Hala M tez jakby co, albo na bazarku, 19.11.11, 23:51
            Gęsi smalec pojawił się w sklepach w dużych ilościach. Widziałam już w kilku "mięsnych", w różnych miastach. Cena około 6 zł za kubeczek, trochę drogo, ale dobry.
        • qubraq Re: Smalec 20.11.11, 09:36
          momas napisała:

> ja nie Jacek, ale ja kupuje gesi smalec kolo Hali Marymonckiej. Jest taki gootowy, albo
          > tluszcz do samodzielnego stopienia. W zasadzie, na jesieni i w zimie w
          > ciaglej sprzedazy.... troche daleko od Ciebie sadAle jakby co, metro pod same budki
          > podjezdza smile

Dzieki wszystkim za podpowiedź! Rzeczywiscie metrem bedzie najlepiej bo do "Wilanowskiej"
          mam prosciutenko spod domu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka