jan.kran 20.05.12, 12:56 Kupilam ale nie wiem jak uzyc... W gre wchodza przepisy wege. Myslalam zeby ugotowac na sypko ( jak ? ) i do tego smazone tofu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 13:18 mhmmm... kasza gryczana Ja gotuje jak ryz, dodaje smazonych warzyw - cukinia, pieczarka, cebulka i posypuje parmezanem. albo zrob kaszotto, na GP powinno byc troche przepisow. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 13:33 Zrobie jutro z warzywami Jak ryz mowisz. Czy mozna ugotowac w ryzowaze ? Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 14:09 Ja odmierzam powiedzmy jeden kubek kaszy i wrzucam do sredniej wielkosci garnka ale takiego glebszego. I rozgrzewam. Mieszajac ,aby nie spalic. Kiedy juz sie rozchodzi zapach i kasza jest podprazona ,wrzucam w nia pokrojona cebule i lodyge selera i wlewam dwa kubki wrzatku. Wszystko to kipi jak gejzer ,przez moment. Co bardzo mi sie podoba i zastepuje mi gotowanie w plomieniach ,ktorego nie praktykuje i nie potrafie Przykrywam,ogien na minimum ,20 minut. Sol, pieprz w/g uznania. Zwykle kropie maggi lun sosem sojowym. Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 19:17 do żeliwniaka? ale ty chyba nieprażoną kupujesz? Jak Kran ma prażoną to nie musi juz prażyc dodatkowo.. kanuk napisał: > Ja odmierzam powiedzmy jeden kubek kaszy i wrzucam do sredniej wielkosci garnka > ale takiego glebszego. Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 20:30 buka007 napisała: > do żeliwniaka? > ale ty chyba nieprażoną kupujesz? Jak Kran ma prażoną to nie musi juz prażyc do > datkowo.. > > > kanuk napisał: > > > Ja odmierzam powiedzmy jeden kubek kaszy i wrzucam do sredniej wielkosci > garnka > > ale takiego glebszego. ----- to chyba nie do mnie bylo tamto pytanie ? w kazdym razie moj garnek jest stalowy ,z grubym dnem i srednica odpowiada mniejszemu elementowi kuchenki elektrycznej. kasza jest pelnoziarnista i wychodzi sypka. po to sie ja prazy Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 21:17 do Ciebie byöo , bo u mnie na przyklad jst tak jak u Matyi, że prażoną kaszę kupuję w ruskich sklepach, a taką zwykłą, zieloną w Bioladen, tam też ja mielą na miejscu na mąkę na nalesniki o, taką zieloną nieprażoną: www.klopfermuehle.de/images/buchweizen.jpg dlatego się zdziwiłam, że prażoną prażysz. Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 22:04 buka007 napisała: > do Ciebie byöo , bo u mnie na przyklad jst tak jak u Matyi, że prażoną kaszę > kupuję w ruskich sklepach, a taką zwykłą, zieloną w Bioladen, tam też ja mielą > na miejscu na mąkę na nalesniki > o, taką zieloną nieprażoną: > www.klopfermuehle.de/images/buchweizen.jpg > dlatego się zdziwiłam, że prażoną prażysz. a, no tak. palonou kasze czy prazonou... w kazdym razie grzeje te kasze w garnku coby jej sie pic wiecej chcialo. kasza jest czesto polska lub "ruska" .czyli ukrainska. ale najlepsza jest od takiego starszego producenta z usa. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 14:37 Najprostsza ugotowana z lisciem laurowym i zielem angielskim. Dobrze jest do niej dodać smażonej (a najlepiej skarmelizowanej na ciemny brąz) cebuli - nie jest taka sucha i nie potrzebuje wtedy żadnego sosu. To jest podstawa. Można podać taką, można posunąć się dalej Jeśli tofu, to ja bym dała raczej wędzone - hreczka świetnie pasuje do dymnych smaków (więc sos pomidorowy z czarnym kardamonem i jakimiśtam warzywami np również jak najbardziej, albo cokolwiek na wędzonej soli czy z wędzoną papryką, ale czarny kardamon imho najłatwiej kupić). Poza tym druga łatwa wersja - kaszotto gryczane na bogato - z pieczonymi warzywami i natką plus np orzechy włoskie, oliwki i oliwa albo po polsku - z drobno krojonymi ogórkami kiszonymi i oscypkiem (w tej wersji kasza gotowana w bulionie grzybowym). Albo po prostu samą ze smażoną cebulą i twarogiem, obowiązkowo z natką (cały obiad w mniej niż pięc minut - no, w 10 jeśli zechce ci się jeszcze robić surówkę). Jeśli lubisz fusion, mozesz dodać tłuczone ziarna kolendry (zimą, latem lepsza świeża mięta). Z mniej-więcej tego samego możesz zrobić nadzienie do naleśników albo pierogów. Bardziej zaawansowane i pracochłonne rzeczy to wysmienita babka z kaszy (gotowana kasza, ziemniaki, cebulka zmieszane z surowym jajkiem i zapieczone w formie - znakomita na zimno, ciepło, a zwłaszcza odsmażana) albo hreczniaki - w wersji wsiowej z białym serem i cebulką, w wersji ą-ę również z dodatkiem mielonych orzechów. Itd itd, bo kasza świetnie też idzie z grzybami, z burakami pieczonymi, z czekoladą i rodzynkami, pieczonym czosnkiem, rozmarynem. Odpowiedz Link
turzyca Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 18:44 Ryz gotuje zawsze podsmazajac i zalewajac woda, ale w przypadku kaszy stwierdzilam, ze jednak wole wrzucac ja do wiekszej ilosci osolonego wrzatku, ziarenka sa wtedy bardziej zamkniete w sobie, nie takie rozciapciane. Kasza gryczana, smazona cebulka, feta, suszone pomidory, tymianek, ew. orzechy, ew. cos chrupiacego np. seler naciowy albo mokrego np. niesuszone pomidory - pudeleczko i do pracy. Ja poza tym pasjami zajadam sie kombinacja kasza gryczana i brazowa soczewica. Monotonne kolorystycznie, ale kocham. Z odrobina masla. A, momencik. A Ty te gryczana to prazona czy jasna kupilas? Odpowiedz Link
matya Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 20:32 a propos prazona vs. jasna: jasna u mnie wystepuje powszechnie w zwyklych sklepach i sie rozgotowuje na ciape. prazona kupuje polska lub ukrainska (we wloskim sklepie, he he). gotuje na sypko w ryzowarze w takich proporcjach: 1 miarka kaszy na 2.5 do 3 miarek wody Odpowiedz Link
siyriuzs Re: Kasza gryczana. 20.05.12, 20:52 Kasza gryczana w czołówce na liście moich przysmaków jest. Nie odmierzam. Zalewam wrzątkiem na oko. Gdy kasza wchłonie wodę odstawiam z paleniska i zostawiam przykrytą na krótki czas. Zawsze gotuję z jakąś mieszanką suszu warzywnego. Są chrupkie, pikantne, (w każdej mieszance jest rozdrobnione chili) i danie jest kolorowe. Ostatnio wrzuciłem żurawinę suszoną. Kasza wyszła wspaniała. Podaję zawsze z sosem kurkowym. Aha. Wrzucam do kaszy bogato masła i przyprawiam po ugotowaniu. Prawie wszystko przyprawiam po ugotowaniu z wyjątkiem szparagów i młodej kapusty. Czerwonej, oczywiście też oraz tych potraw, do których dodaję czosnek. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Kasza gryczana. 21.05.12, 09:40 A u nas najpyszniejsza jest najprostsza - 1 porcje kaszy zalewan 2 porcjami wody, lekko sole, doprowadzam do zagotowania sie wody, zakrecam palnik, przykrywam pokrywka i zostawiam az wchlonie cala wode. I z kefirkiem/zsiadlym mlekiem, jogurtem nat - NAJPYSZNIEJSZA!! ) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kasza gryczana. 21.05.12, 12:33 Ale mnie zasypaliscie ta kasza , super , dziekuje !!! Chyba prazona , ide poczytac co tam bukwami napisane. Mmm, z kefirkiem tez brzmi dobrze... Mam juz kilka pomyslow jak spozytkowac , z tofu wlasnie myslalam o takim lekko wedzonym... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Kasza gryczana. 23.01.13, 13:39 A ja dzis, dla pulku wojska jakby, produkuje TE pierogi www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pierogi-z-kasza-gryczana-i-serem-bialym/# Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana. 23.05.12, 19:46 matya napisała: > a propos prazona vs. jasna: > jasna u mnie wystepuje powszechnie w zwyklych sklepach i sie rozgotowuje na cia > pe. prazona kupuje polska lub ukrainska (we wloskim sklepie, he he). > gotuje na sypko w ryzowarze w takich proporcjach: 1 miarka kaszy na 2.5 do 3 mi > arek wody ziarko do ziarka. sprobuje Matyu Twojego sposobu chociaz moja kasza tez wychodzi na sypko. Bedzie okazja uzyc ryzokuka. Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 13.07.12, 18:49 kupiłam ostatnio w PL kasze gryczaną i nie byla zbyt dobrej jakosci, czy moze ktos mogłby mi podpowiedziec, jaka jest godna polecenia? czy kupowac w supermarketach, czy w sklepach zez drową zywnoscią? Odpowiedz Link
daxter Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 14.07.12, 13:11 Kupowac nie w woreczkach tylko w op kg u mnie najprosciej z cebulka usmazona boczkiem i do tego kefir lub wersja ligh ugotowaba kasza polana jogurtem greckim i posolona . Robie tez wegetarianska kaszanka z pieczarkami na GP przepis . Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 14.07.12, 13:38 ale ja nie kupuje w woreczkach, kupilam w op. Odpowiedz Link
ranka Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 22.02.13, 23:27 a może pasztet z kaszy gryczanej z porem? Ostatnio odkryłam, jak dla mnie pyszny, no i wegetariański Odpowiedz Link
roseanne Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 23.02.13, 00:55 pasztet powiadasz? chetna jestem na przepis Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 23.02.13, 08:59 A mnie taki pomysl przyszedl do glowy... Na piergi sie nie pisze , podchodzilam kilka razy. Ale jakby to nadzienie do pierogow uzyc do lasagne ? Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 23.02.13, 21:27 Bo ja wiem? Skrobia przekładana skrobią? Tzn to może być dobre, ale trzebaby tam dodać coś jeszcze, co by podkręcało smak - pieczoną paprykę, podsmażoną cebulę, ostry ser, albo najlepiej wszystko naraz plus kiszony ogórek Jeśli nie pierogi, to możesz zrobić naleśniki z kaszą. Klasyczne z kaszą, cebulą i serem białym (zimą plus natka, latem - mięta i natka) oraz niespodziankami w postaci sera szopskiego albo fety, grzybów czy czego tam. Odpowiedz Link
ranka Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 24.02.13, 12:06 Przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" Katarzyny Rozmysłowicz. Potrzebujemy: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 duży por, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 1/4 szklanki oliwy, 1/2 szklanki tartej bułki, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz. Kaszę ugotuję w lekko osolonej wodzie. Por kroję na krążki i podsmażam 5 minut na połowie oliwy. Kaszę przekładam do miski. Dodaję posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st (ostatnie 10 minut zmniejszam temp. do 180), wierzch powinien się zrumienić. Smacznego! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 24.02.13, 13:24 Bene , pomysl z nalesnikami wykorzystam , bardziej mi sie podoba niz lasagne. Pasztet super. wykorzystam !!! Ja robie czesto z bulgur , brokulami i soczewica . Zmiana siie przyda) Mam forme silikonowa . ksztalt taki jak do keksa , pasztet bez smarowania wyskakuje sam)) Odpowiedz Link
ranka Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 24.02.13, 21:01 To teraz ja poproszę o przepis Brzmi smakowicie. A gdzie kupujesz bulgur? Dopiero raz na nią trafiłam Odpowiedz Link
jan.kran Re: Pasztet 24.02.13, 23:59 250 g brokulow 200g soczewicy zielonej lub czerwonej cebula czerwona sos sojowy , olej , sok z cytryny 200g ugotowanego bulgur dwa jajka Ugotowac brokuly. Ja uzywam mrozonych , podzielonych na rozyczki. Ugotowac soczewice. Zalewam goraca woda po przeplukaniu gotuje z 15 minut , powinna byc al dente a nie rozgotowana. Pokroic cebule w kostke i podsmazyc. Brokuly i soczewice zmiksowac przy pomocy blendera. Dodac cebule , sos sojowy jedna lyzke i sok z cytryny oraz bulgur. Oraz dwa ,trzy jajka wymieszac. Wrzucic do formy , ja uzywam silikonowej . Wtedy niczym nie smaruje pasztet studzi sie chwile i potem ostroznie wyjmuje. Piec w termoobiegu 30 mnut. Odpowiedz Link
jan.kran Re:Bulgur. 25.02.13, 00:02 Uzywam stosunkowo od niedawna , latami jedlismy couscous. Moze do pasztetu mozna dodac grubsze couscous zamiast bulgur. Ten ostatni kupuje w Oslo w sklepie nazywanym czule u brudnego Turka na rogu bo jest bajzel ale zaopatrzenie i obsuga super Odpowiedz Link
qubraq Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 25.02.13, 11:13 Podziwiam Was, jesteście genialne... Ja jestem chamskim leniem i po prostu kupuje kasze gryczana w woreczkach gotuje porcję ok 22 minut odsączam i wywalam na patelnie z podsmazoną na maśle cebulką (dla mnie "cebula" to jest taka jaką sie kupuje w sklepie a "cebulka" to jest taka podsmażona na patelni, przepraszam jesli to kogos razi...) i popijam kwasnym mlekiem proste smaczne a czy zdrowe to nie potrafię ocenić; i tak musze sie bać wszystkiego: promieniowania kosmicznego, wiatru slonecznego, toksyn w kupnej żywnosci, a najbardziej jak jest ślisko zeby sie nie wywalic bo mi sie moje sztuczne stawy biodrowe mogą rozwalić i dopiero bedzie kłopot... Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 25.02.13, 19:27 Bardzo fajny przepis, też skorzystam. Czy myślisz, ze byłoby sensowne wymienić majeranek na natkę? Zbliżają się anemiczne przednówkowe czasy, kasza gryczana z natką byłaby bombą z żelazem. I rodzynki jakby dodać (niedużo), czy to byłby zbytek łaski? Odpowiedz Link
ranka Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 25.02.13, 19:42 Myślę, że posiekana natka jak najbardziej by tu pasowała. Jeśli chodzi o rodzynki, to nie wiem, ja nie lubię mieszania smaków, musisz sama poeksperymentować. Smak majeranku jest mało wyczuwalny, wiec myślę że można dać i natkę i majeranek. Pasztet jest pyszny i co najważniejsze jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Ja lubię go podawać z pieczarkami z sosem sojowym. Też z przepisu pani Kasi Rozmysłowicz. Pychotka! Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 25.02.13, 20:39 bene, spróbuj ze śliwką suszoną. Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 06.05.21, 04:57 Stare dobre czasy ( przepisy) Odpowiedz Link
roseanne Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 06.05.21, 19:34 hej, dzieki za podciagniecie wlasnie wczoraj uzupelnilam niedobory w spizarnii sie pyrkoli, bedzie zbigosikiem ze slodkiej kapusty Odpowiedz Link
kanuk Re: Kasza gryczana - gdzie kupowac i jaka firma? 07.05.21, 05:51 Strach pomyslec ,widzac posty z 2013 roku, ile to juz lat sie nie znamy Kiedy juz otworza restauracje , zamierzam nawiedzic pewna arabska. A tymczasem wariacje kaszowe sa bardzo smaczne. Kapusta na x sposobow tez. Smacznego. Odpowiedz Link
buka007 Re: Kasza gryczana. 07.05.21, 08:13 mnie w tej chwili najbardziej smakuje gryczanka z serem kozim albo owczym i burakami, troche miodu, może być posypka z orzechów, nie ma nic lepszego na długie zimowe wieczory. A w normalnej wersji to oczywiscie ze zrazami wołowymi i ogórek kiszony do tego Odpowiedz Link