Dodaj do ulubionych

Frytki z batatów

19.12.14, 20:52
czy ktos ma moze doswiadczenie z batatami i wie jak zrobic z nich chrupiące frytki. Planuje je jako dotatek do (...yy..) polędwiczek. Obtoczyc w skrobii??
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Frytki z batatów 19.12.14, 20:57
      nie obtoczyc. conajwyzej troche naoliwic jesli juz a na koniec podryzlowac (..yyy...) syrope klonowym .
      • buka007 Re: Frytki z batatów 19.12.14, 21:01
        ale beda chrupiace? chce zrobic je w piekarniku. mozesz mi prosze doradzic, czym je doprawic?
      • buka007 Re: Frytki z batatów 19.12.14, 21:07
        a, ok, bo nie zrozumialam czy (..yy..) polędwiczki cz yy bataty potraktowac syropem. Swoją drogą to dziwne słowo, ten syrop.
    • roseanne Re: Frytki z batatów 20.12.14, 17:37
      robie chetnie i czesto
      nie obtaczam
      ale i nie mocze, jak w przypadku zwyklych ziemniakow

smaze w glebokim tluszczu, odsaczam na reczniku papierpwym i od razu przyprawiam sola i papryka slodka - takie lubie najbardziej
      • kanuk Re: Frytki z batatów 20.12.14, 23:44
        Dziekuje Roseanne !
        Buka wydawala sie raczej nieprzekonana.
        -J.Goodman
        • buka007 Re: Frytki z batatów 21.12.14, 07:14
          ojtam!
          zrobie bez obtaczania, i tak nie mam w czym obtoczyc, bardzo jestem ciekawa, co mi wyjdzie, bo jakos do tej pory nie było mi po drodze z batatami, wczoraj natomiast zrobiłam dynię pieczoną z przepisu Shachara (czy Rozi?) skropioną oliwą (z oliwek, yhyhyhy), pieprz, sól, jeju, jakie to pyszne.
          • jan.kran Re: Frytki z batatów 21.12.14, 09:21
            Ja odkrylam dynie i bataty dopiero w tym roku i jem na okraglo razem lub osobnosmile
          • roseanne Re: Frytki z batatów 21.12.14, 10:01
            pieczone "frytki" wymagaja ok 40 minut, znacznie dluzej niz smazone
            tez bez dodatkowej skrobii
            sol, papryka, odrobina pieprzu, oliwa, odrobina, ale naprawde odrobina cynamonu

zdaniem domownikow troche grubsze niz tradycyjne frytki sa smaczniejsze
            takie jak steak cut - mieszanina chrupkosci z mieciutkim slodkim srodkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka