mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 29.01.17, 20:32 U stolicy spokoj, jakies gory sie pala jak co roku ale nie ma bezposredniego zagrozenia, choc sucho, bardzo sucho jak nigdy nie bylo. Sytuacja tragiczna dalej od nas (BioBio, Maule) a w Araukanii pozary sa najpewniej sprokurowane przez Mapuchow. Jest zle. Wynajety drugi supertank z Rosji i chyba rzad zlozyl zamowienie na nowke zeby byl na przyszlosc. Mam nadzieje wreszcie wyniesc sie do Los Rios czy Los Lagos, tam bedziemy sie martwic nadmiarem wody. Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 01.02.17, 08:47 Dzieki za wiadomosci tez sie martwilem o Ciebie ale Jacek mnie uprzedzil Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 03.02.17, 06:17 Dzisiaj nami odrobinke potrzeslo... jakby pozarow bylo malo Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 17.02.17, 05:03 Supertankery (dwa byly wynajete) polecialy, pozary ugaszone, trwa sprzatnie i budowanie domow. W sumie wole zeby na to szly pieniadze z naszych podatkow niz na inne bzdurne pomysly. Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 17.02.17, 15:14 Mysiulku mily, jakis czas temu na kanale. TV Planete ogladalem film krajoznawczy Rolanda Theron o Chile; cudowny... Szczegolnie o czesci poludniowej kraju;pozdrawiam A Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Mysiulek! Melduj się... 17.02.17, 22:10 To ja w Dniu Kota dodam życzenia i dla Todki Daaaaawno jej nie widzieliśmy Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Mysiulek! Melduj się... 17.02.17, 22:11 Yodki! Yodki! Łapę mam na temblaku, nie zawze w punkt trafiam Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 25.04.17, 05:20 7.1 i owszem ale w Valparaiso, a to okolo 150km od nas wiec i owszem potrzeslo, podzwonilo szybami i nie tylko ale ogolnie ok. Od 19stej byla trzesawka raz mniejsza raz wieksza. Bardzo, bardzo dziwne uczucie gdy stoisz na ziemi a nie na podlodze w domu i trzesie. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 25.04.17, 05:21 Do czesci poludniowej Qubraku bedziemy sie przeprowadzac, na te chwile mamy juz dosyc pylu, suchosci i parzacego slonca. Odpowiedz Link
shachar Re: Mysiulek! Melduj się... 28.04.17, 03:56 Kiedyś miałaś w każdym wpisie odsyłacza do bloga, albo co najmniej kota. Co się z tym stało? A dodatkowo czuję się samotna, w tym Peru, kiedy myślę o Mysiulku. Jak tam można wyrobić? Po prostu być na 2- 3 lata, ale na stałe? Pytam z Nowego Jorku Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 28.04.17, 21:51 Ale ja nie mieszkam w Peru, tylko w Chile Wyrobic mozna bardzo dobrze, zyje sie tak samo jak gdzie indziej, tylko czasami wk...w bierze jak cos sobie wymyslisz i jest niedostepne. Mananizm jest calkiem w porzo i niskie podatki. Od czasu do czasu siadamy przy czilijskiem dzemie (czyli winie) i szukamy kraju, do ktorego bysmy sie chcieli przeniesc ale jakos zaden na razie Chile nie przebil Mialam, ale blog juz od dawna nie istnieje, galeria Kici.Yody obejmowala rok zycia a jest z nami 9 lat. I tak jakos nie brakuje mi sygnaturki Odpowiedz Link
kanuk Re: Mysiulek! Melduj się... 29.04.17, 17:36 Mysiulek ,wiesz ,ze jak by co i w razie czego, to ja sie tez bede chcial schronic w Urugwaju Tymczasem ,pamietaj ,ze popieram chilijskie wina i oliwy. Tak na wszelki wypadek Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 29.08.17, 17:00 Mysiulku kochany - zagapilem sie (ale wstyd ...) spoznione ale bardzo gorace zyczenia imieninowe Andrzej Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 15.08.18, 09:38 Mysiulku kochany, dzisiaj Twoje Święto wszystkiego najlepszego w ten zimowy poranek Andrzej Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 16.08.18, 05:33 Dziekuje Andrzeju za pamiec. Zimowy poranek nie jest taki zly w Patagoni, po wczorajszych deszczach piekny lazur nieba i slone, choc chlodno. Na poczatku marca zamknelismy drzwi w Santiago i jestemy na nowych, patagonskich smieciach. w tle wulkan Calbuco, teraz do fitzroyi mam duzo blizej Odpowiedz Link
daxter Re: Mysiulek! Melduj się... 19.08.18, 08:38 Spóznione życzenia wszystkiego naj Sto lat Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Mysiulek! Melduj się... 19.08.18, 11:10 Wszystkiego najlepszego Mysiulku Sto lat ! Odpowiedz Link
kanuk Re: Mysiulek! Melduj się... 19.08.18, 21:23 Dom ,piekny dom ,polozenie z widokiem na wulkan, ostatnia aktywnosc w r. 2015. Ciekawe, jak daleko Mysiulek mieszka od wulkanu ? Winszuje. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 20.08.18, 00:06 Na tyle daleko by sie erupcjami nie przejmowac. Sadzisz, ze mieszkajac w takim kraju, decydowalibysmy sie na zagrozenia? Sa mapy symulujace drogi lawy, kierunki wyrzutu i wedrowki popiolow, naprawde widok wulkanu z okna nie oznacza, ze erupcja zagrozi. I owszem, kilkadziesiat kilometrow dalej, gdzie do zbocza tego wulkanu jest 5km byly fajne.domy i parcele, ale tylko do kolejnego wybuchu. Poza.Calbuco jest tez wulkan Osorno, tez nam nie zagraza. Troche wiary Kanuku w nasz rozsadek😁 Odpowiedz Link
kanuk Re: Mysiulek! Melduj się... 20.08.18, 02:59 Alez mam do Mysiulka pelne zaufanie. Ostatnio przebywalem w poblizu zasniezonych wulkanow i nie przyszlo mi do glowy zadne zagrozenie. Wiekszym byl niedzwiedz , z ktorym sie omal nie zderzylem w poniedzialek Odpowiedz Link
roseanne Re: Mysiulek! Melduj się... 20.08.18, 15:08 spoznone ale nie mniej serdeczne piekny widok Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 21.08.18, 20:22 Mysiulku miły, jeszcze raz wszystkiego wszystkiego najlepszego nie wiedziałem nic o przenosinach do Patagonii, w pobliże fitzroi A Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 22.08.18, 01:34 Bylismy juz tak zmeczeni szukaniem domu na poludniu, ze jak kupilismy to co powyzej to nawet przeprowadzka sie dlugo ciagnela. Nie jest to co mialo byc i co chcielismy, ale bilet patagonski wykupiony Dom ma pewnien 'smaczek' poludnia: to czarne, to klepka z Chiloe, robiona z modrzewia, ale nikt nie wycina tych modrzewi, tylko jest robiona z naturalnie uschnietych drzew i na tym na szczescie koncza sie podobienstwa do lokalnego budownictwa Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 24.08.18, 20:02 Jakiś czas temu w naszej TV wyświetlane były filmy Rolanda Theron z serii "Moje podróże" i tam właśnie widziałem odcinek poświęcony Chiloe - cudowne domy ustawione na ogromnych palach ze względu na bardzo wielkie pływy oceanu - los palamitos ... no tak - Chiloe to juz dalekie poludnie... Mysiulku, za chwilę będzie u Ciebie wiosna buenas ...... A Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 25.08.18, 01:34 Palafitos, Andrzeju 😁 Tak, te domy robia wrazenie i wygladaja malowniczo, ale .... wszechobecna wilgoc (bliskosc oceanu, deszcze, deszcze), panoszacy sie grzyb, brak ocieplenia, kiepskie ogrzewanie, lokalna jakosc budownictwa i nieodlaczny zapach stechlizny - perfumy patagonskie, to jest wlasnie rzeczywistosc poludnia. Ostatnio odbieralismy kota z lecznicy, dluzsza chwile czekalismy i to co mielismy na sobie bylo do prania 😁wlasnie przez ten zapaszek wilgoci i stechlizny, choc budynek w.miare ok, centralnym ogrzewaniem. A Chiloe dojezdzamy w dwie godziny, po pyrki 😁 Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 06.09.18, 16:39 Mysiulku miły, to Wy teraz pewnie gdzieś w rejonie Valdivii Pozdrawiam A. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 07.09.18, 17:50 Duzo nizej Andrzeju, duzo nizej. Valdivia to region Los Rios, a my niemal na krancach ladowych Los Lagos. Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 15.09.18, 17:13 O mamunciu... Patagonia... Fitzroy, Cerro Tore... i zielone fitzroje... zazdroszczę Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Mysiulek! Melduj się... 15.09.18, 19:13 Patagonia jednego tylko w naszym planie nie wzielismy pod uwage, wiatrow i sztormow przy ogledzinach kolejnych domow byl spokoj, padalo, lalo ale nie wialo. A po finalizacji zakupu powyzszej chalupy, w druga noc pobytu chlopakow (bo ja zjechalam z kotami pare miesiecy pozniej) rozchulal sie taki sztorm, ze 10 w skali beauforta bylo malo. Zreszta trudno sie dziwic, z jednej strony ocean, z drugie potezne jezioro. I tak wpadlismy z 'deszczu pod rynne'. Wynieslismy sie z miejsca gdzie potwornie wialo zima do miejsca gdzie wieje czasami jeszcze bardziej. Taki to wietrzny kraj jak sie po latach okazalo I od dzisiaj zapowiadaja ponad tydzien sztormow, wiatrow, opadow i bogwieczego jeszcze. Ale jest dobrze, dom suchy, cieply, w miare szczelny i cichy Odpowiedz Link
qubraq Re: Mysiulek! Melduj się... 17.09.18, 16:38 O jejku... współczuję, uściski Andrzej Odpowiedz Link
buka007 Re: Mysiulek! Melduj się... 25.08.18, 08:51 Piękny dom z pięknym widokiem i dużo przestrzeni dookoła, gratuluję, Mysiulku i dołączam spóźnione życzenia z okazji Twojego święta Odpowiedz Link
shachar Re: Mysiulek! Melduj się... 10.09.18, 21:13 Super cool dom i widok z niego. Podziwiam Waszą przygodę życiową. Ja sama konserwatywnie byłam w stanie wystawić się tylko na wieżowce nowojorskie, zabezpieczone tatowymi śladami. Mam nadzieję że będzie Wam dobrze w nowym domu.Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link