buka007 05.03.22, 13:46 proponuje jako kolejny eksperyment na marzec. Knysze, banice, börki, spanakopity, albo galicyjskie strudle twarogowe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 05.03.22, 15:38 Podobno wystarczy pociac filo na odpowiednie paski ,naciac ,przewinac i upiec. I na szybko sie ma fav-orki. ? Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Strudel, Yufka, Filo; 05.03.22, 16:37 nie do końca 😀 filo to cieniutkie jak papier płaty ciasta robione z wody, maki z dodatkiem oleju i jako takie na samodzielne ciastka sie nie nadaje, owszem, można z tego zrobić fajne 'chrupacze' cos ala czipsy ale nie kruche faworki jak bardzo chcesz faworki to lepiej z francuskiego Odpowiedz Link
roseanne Re: Strudel, Yufka, Filo; 05.03.22, 17:02 knysze moge sporobowac filo raczej nie dla mnie Odpowiedz Link
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 05.03.22, 17:42 Aha, filo jest wszedzie ,a francuskiego nie widze w tej mrozonej postaci. Zycie mi umyka, a ja stoje na peronie z tulipanami. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 11:38 Najblizej mi do strudla i knyszy. Tyle, ze strudel robi sie tradycyjnie na Swieta, a zagniatania ciasta na jakiekolwiek pierogi - unikam jak mogę ) Greckie ciasto ze szpinakiem uwielbiam, ale... nabywam regularnie w Lidlu. Zobaczymy.... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 17:18 za pierogami nie przepadam, ale jak sie raz w roku zabiore to ciasto wyrabia robot 😝 wy tak naprawde wszystko recznie ????? Odpowiedz Link
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 18:24 Wczoraj uczestniczylem w prezentacji elektronicznego kucharza znanego pod nazwa Thermomix ( ? ) Wszystko zrobi, podpowie. Smaczne rzeczy gotuje. Zastepuje myslenie, co moze byc pomocne w czasach ,gdy mozgi tylu ludzi sa zlasowane na amen. Maszyna jest fajna. Ale ...ja dalej szukam recznego mlynka do kawy, jaki miala moja babcia. Gdy rozum spi ,a pradu w gniazdku niama, mozna zrobic kawe i fasolke ugotowac na gazie. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 19:45 akurat thermomix mnie kompletnie nie kreci bo lubie i umiem gotowac 😊 ponoc kawa z recznego mlynka jest lepsza, bo nie przepalona przez gorace noze w mlynku elekr do gotowania uzywam gazu, do indukcji nie potrafie sie przekonac a co do meritum 😉 sprzety kuchenne sa do pomagania i odciazenia, nie zabraniam nikomu recznie scierac kg pyrow, wyrabiac ciasta na pierogi czy makaron, ba, nawet naczynia niech sobie myje recznie i pierze tez 🤣 tylko dziwic mi sie wolno, no nie ? 😘 Odpowiedz Link
roseanne Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 20:15 do thermomixu mam podobne podejscie mlynek reczny tez bym chciala co do medium do gotowania - nie ma wyboru, wiekszosc istalacji gazowych jest tylko do kominka/ boilera Gaz tylko w drogich rezydencjach albo poza miastem, z duza butla zewnetrzna czesto uzywam sprzetow pomocnych, nie mam wlasciwych przystawek by wszystkie szatkowanie zrobic wg moich widzimisie Odpowiedz Link
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 21:16 Tez uzywam gazu do gotowania. Noz widelec ,lyzka. Pare drobnych urzadzen pomocniczych. Wystarczy. Samemu ucierac kg ziemniakow nie mam zamiaru. Takoz gniesc i gniesc i gniesc ciasta. A wczoraj ten chef od ciast na wloskim programie o gotowaniu rozbijal 2 jaja uderzajac je o siebie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 08:12 mysiulek08 napisała: > za pierogami nie przepadam, ale jak sie raz w roku zabiore to ciasto wyrabia ro > bot 😝 > > wy tak naprawde wszystko recznie ????? > My tak nie wszystko ręcznie,np kawę parzy ekspres, a wszelkie papki blenduje blender. Mikser robi masę, a w kredensie czeka makaxer, maszynka i maszynka do lodów. I tarka. Taka zwykła tarka do ziemniaków, bo utarcie jarzyn dla dwóch osób zajmuje mniej czasu niż wyciągnięcie, złożenie, zchlastanie jarzyn, rozmontowanie,woskowanie do zmywarki, wypakowania , spakowanie do pudła i wpakowanie do kredensu. Co więcej, ja np często zamiast po odkurzacz - sięgam po miotłę. I to nie tylko do latania! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 19:11 "Taka zwykła tarka do ziemniaków, bo utarcie jarzyn dla dwóch osób zajmuje mniej czasu niż wyciągnięcie, złożenie, zchlastanie jarzyn, rozmontowanie,woskowanie do zmywarki, wypakowania , spakowanie do pudła i wpakowanie do kredensu. Co więcej, ja np często zamiast po odkurzacz - sięgam po miotłę. I to nie tylko do latania!" O to to!!! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 21:22 nie, no, jedna marchewke do surowki tez zetre recznie, ale juz warzywa do zupy robotem 😋 moze to tez wynika z tego, ze mam duza kuchnie i sprzety sobie stoja na blacie, dostepne od reki, a zmywarka dwa razy (albo i trzy) jest odpalana w domu 3 dorosle osoby i banda kotow 🤣 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Strudel, Yufka, Filo; 08.03.22, 07:55 Mam średnia kuchnię i zrezygnowałam z wystawki na blatach, bo miałam dość wycierania kurzu. Jarzyny do zupy u nas to jednak nadal nie kilkadziesiąt kilogramów , więc też wolę tarką. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 22:14 a gdzie modna oszczednosc energii ? Wystarczylo by kilka machniec lapka Odpowiedz Link
roseanne Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 22:42 czesto, czesto w uzyciu tzw ZPT w szkole podstawowej, biszkopt trzeba bylo zrobic tylko z uzyciem takiej trzepaczki, lyzki i prodiza Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 23:04 e, tam, energie mam z wiatraków 😋 i lubię moje sprzety Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 22:20 Moje ulubione to filo, ogolnie dostepne. Robilam apple strudel , i kilka razy spanacopita rozki . A wakacyjnie - greckie i tureckie tradycyjne . Odpowiedz Link
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 06.03.22, 23:22 filowalem filo nadzieniem kapusciano -cebulowo -grzybowym a to w foremce do muffinow , a to w wiekszych zawijasach. przyrumienione w piekarniku zawsze smakuja wybornie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 15:56 apple strudel na cieplo z lodami czy bita smietana - palce lizac z netu albo spanakopita rozki ( w srodku feta, szpinak,troche miety ) zdj.z netu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 16:04 Albo baklava sweets .... kichri.co.uk/products/assorted-baklava-hand-made-500gms?variant=35100238479405&gclid=Cj0KCQiA95aRBhCsARIsAC2xvfyrya_9CV5iTCukA9Mn6U-cxgMUSRIjmOK6GUEtXwnC_DyYQVu81yIaAi46EALw_wcB Odpowiedz Link
kanuk Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 16:12 Tylko 6 funciakow za 500g ? Tu ze dwa razy drozej ,co najmniej. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Strudel, Yufka, Filo; 07.03.22, 19:09 well, zalezy gdzie kupujesz . Kazdy przyzwoity turecki czy libanski ,perski ma swoje ceny , ale przystepne .Duzo tego nie da sie zjesc Odpowiedz Link