mikulka 22.08.08, 14:04 Moja nastepna prosba,prosze o sprawdzony przepis na lazanie,pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Lazanie 22.08.08, 16:20 ten przepis jest ok fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83395376.html Ja osobiscie nie robie sosu beszamelowego bo dzieci nie lubiaZamiast tego na patelnie po sosie wlewam smietane i rozbeltane jajko Bardzo dobre jest tez lasagne ze szpinakiem i serem bialym albo moj wynalazek "ruskie lasagne"Tylko do tego trzeba platy obgotowac,przekladac farszem jak do ruskich i zalac smietana. Odpowiedz Link
julsza Re: Lazanie 22.08.08, 18:45 ja robie cos a la strogonow z kurczaka i pieczarek i to cos swietnie nadaje sie do przelozenia platow lasagne. mnie bardziej smakuje z platow makaronowych swiezo zrobionych, ale osobiscie nie praktykowalam - zajadam sie taka lasagne u mojego Wlocha Odpowiedz Link
shameeka Re: Lazanie 29.08.08, 09:28 kupic paczke makaronu do lazanii. 1 kg miesa mielonego. duzy sloik gotowego sosu. cebula czosnek ser zolty ( ile kto luubi ok 20 gram) parmezan pol kostki masla 2 lyzki maki i pol litra mleka galka muszkatolowa na patelni przyrumienic cebulke dodac mieso doprawic mieso- solem i pieprzem. jak miesko sie zrobi dodac sos ( ja mieo smaze na patelni- a potem przekladam do garnka i podlewam woda troche - niech sie pogotuje. potem dodaje sosu) czekam az sie zagotuje i doprawiam do smaku. koniecznie cząber, ostra papryka, ziola prowansalskie, bazylia, oregano. itp. kupuje zawsze jakas mieszanke wloskich ziol/przypraw koniecznie duzo czosnku dodaje. sos beszamelowy - 1/3 kostki masla daje , 2 lyzki maki i mleka do oczekiwanje gęstosci.ddaje galki muszkatolowej. potem sos beszamelowy dodaje do miesa z sosem czekam az sie zagotuje ser sscieram nan tarce. blache smarue maselkiem. ukladam platy makaronu potem na to mieso z sosem i beszamelem. tak aby platy byly calkowicie przykyte i szedzie bylo miesko. potem sypie parmezamem potem starty ser zolty.( co 2 warstwe klade ser zolty) potem na to kolejne platy - delikatnie przyciskam aby nasiakly i tak wkolko robie ok 5-6 warstw na samym koncu klade plat i na to troche sosu z miesem( jak ktos nie miesza miesa z beszamelem- to moze sam beszamel dac) i posypuje parmezamem tylko.. najlepej niech to dostoi kilka godzin. mi sie zdarza ze juz po godzinie zapiekam. nastawima piekarnik na 160 stopni i pieke ok 45 minut. lazanie przykrywam folia aluminiowa i tak zapiekam. Smacznego!!! czasami robie ze szpianakiem i zmiesem. szpinak kupuje mrozony doprawiam duza iloscia czosnku itwarożkiem. i przekladam warstwa miesa i warstwa szpinaku Odpowiedz Link
jan.kran Re: Lazanie 25.09.08, 02:52 Genialne i ielokrotnie wprobowane forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25794&w=71884814&wv.x=1&a=77699740 Odpowiedz Link
jan.kran Re: Lazanie 25.09.08, 02:56 Przepis prosty jak budowa cepa. > Kilo szpinaku podduszasz w malej ilości wody, sól , pieprz , galka muszkatołowa > > Jak ostygnie wrzucasz pół kilo ricottty i mieszasz. Ucierasz 100 gram parmezanu > do tego szpinaku - ricotty i mieszasz raz jeszcze. > Sos beszamelowy: cztery łyżki masła rozpuścić w rondelku , podsypać mąką na oko > ze dwie - trzy łyżaki , sos musi być gęsty. Jednym sprawnym ruchem wlewasz > dwie szklanki ciepłego mleka i mieszasz energicznie. Jak powstaną grudki > dodajesz troche ciepłej wody i mieszasz dalej. Oczywiście energicznie. > Dno formy do zapiekania polewasz cienką warstwę beszamelu , na to płaty > lasagnie , surowe , można łamać żeby dopasować do formy. Na lasagne polać troch > ę > beszamelu , na niego mieszaninę szpinak - ricotta , położyć lasagne , beszamel > , > szpinak etc. > Ostania warstwa lasagne polane beszamelem. Zapiekać z pół godziny , zależy od > pieca. Pod koniec folia aluminiowa. > Smacznego! > Kran Odpowiedz Link
lisiczka_bez_kitki Re: Lazanie 24.09.08, 20:42 coochnia.blogspot.com/2008/08/przytulnie-ciepo-mio.html Odpowiedz Link
kraabik Re: Lazanie 01.10.08, 20:21 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75974559,75974559,0,2.html?v=2 ja polecam ten przepis. Robię bez mięsa i jest najsmaczniejsze danie, którym delektuję się raz na jakiś czas. Odpowiedz Link