misia72 17.12.08, 10:44 bede gotowala dzis po przyjsciu do pracy. Napiszcie, jak wy to robicie. Moze uda mi sie bigos idealny ))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: BIGOS :-) 17.12.08, 10:48 zajrzyj tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=87637014&a=87637014 Ciekawe jak Momas ten bigos wyszedl Odpowiedz Link
momas Re: BIGOS :-) 17.12.08, 10:57 Bigos wyszedł pyszny.... w czasie gotowania próbowałam, i próbowałam.... w efekcie wyszło go mniej niż sie spodziewałam dodałam pomidoró, słodkiej kapusty oraz wiśni alkoholizowanych (ale nie za duzo bo nie miałam) opuszek palca juz sie prawie zagoił... Odpowiedz Link
mrockata Re: BIGOS inaczej 17.12.08, 11:02 ja gotowalam w ubiegly weekend bigos bardziej dietetyczny ;o)) kiszona kapusta piers z kurczaka przecier pomidorowy i to na tyle:o)) choc byl lekko kwaskawa, jesli byloby troche bialej kapusty nadalaby delikatniejszego smaku, ale i tyk bym przepyszny! w de kapusta jest jakas taka miekka i nie wymaga dlugiego gotowania. Mozna taki bigos nawet na szybko na obiad zrobic. tyle co podsmazenie kurczaka i podduczenie z pol godziny. Odpowiedz Link
misia72 no tak :-) 17.12.08, 11:18 ja to jak zwykle, zamiast poszukac , pac z nowym watkiem. ide czytac zeby sie zainspirowac Odpowiedz Link
fettinia Re: no tak :-) 17.12.08, 11:21 Nie szkodzi-przynajmniej Momas sie pochwalila ze dobre wyszlo Odpowiedz Link
momas Re: no tak :-) 17.12.08, 11:36 no miałam wcześniej.... ale ta moja pamięć..... naprawdę, ona działa niezależnie od mojej woli!!!! Odpowiedz Link
alinka_li Re: BIGOS :-) 17.12.08, 12:35 Polecam mój bigos, najmojszy i najlepsiejszy na świecie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71331149,71331149.html A tak serio- jedna potrawa a u każdego w domu inny smak... Odpowiedz Link
misia72 Re: BIGOS :-) 17.12.08, 12:45 a to musze powiedziec, ze gotuje prawie tak samo z tym ze mieso przysmazam najpierw na bardzo ostro i duszo odrobinke w swoim sosie. No i robie wszystko w jeden dzien Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: BIGOS :-) 17.12.08, 14:43 Wzielam sie wczoraj za gotowanie bigosu, ktory jest nieskomplikowany w przygotowaniu, bez zadnych kielbas, bo nie lubie, tylko czyste miesa ( karkowka wieprzowa, kawalek boczku surowego ze skora,kawalek wedzonych zeberek), z kapusty kiszonej ( wlasnej, tzn maminej) z dodatkiem slodkiej (mniej niz kiszonej-ale nie duzo mniej), kilka suszonych sliwek, tluszcz z pieczonej kaczki-lyzka no i oczywiscie grzyby suszone, ja lubie duzo. Przyprawy to jalowiec, ziele angielskie, listek laurowy, cukier, pieprz czarny ew.sol. Kapuste kiszona zalalam woda, dodalam przyprawy oprocz soli, pokruszone grzyby i wstawilam na palnik. Miesa pokroilam w kostke, jedne mniejsze drugie wieksze, podsmazylam mocno na patelni, zeberka podzielilam na mniejsze porcje i wrzucilam bezposrednio do kapusty. Po okolo 2 godz. gotowania kapusty wrzucilam obsmazone mieso i kapuste slodka poszatkowana.... to sie gotowalo jakies 5 godzin. Wystawialm na taras, ale mrozu nie bylo w nocy, troche szkoda, takie przemrozenie dobrze mu robi. Dzis znow pyrkocze powoli, oczywiscie co jakis czas dogladam, i probuje Moja tesciowa (rodowita niemka z dziada pradziada)nieznajaca bigosu, raz zjadla i pokochala mnie jako swoja synowa Odpowiedz Link
misia72 Re: BIGOS :-) 17.12.08, 14:46 sylwia1607 napisała: > Moja tesciowa (rodowita niemka z dziada pradziada)nieznajaca bigosu, > raz zjadla i pokochala mnie jako swoja synowa Co za piekna historia ja chce juz do domu, w koncu zaczac gotowac !!!!! )) Odpowiedz Link
fettinia Re: BIGOS :-) 17.12.08, 14:53 Faktycznie piekna historia Przez zoladek do serca tesciowej Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: BIGOS :-) 17.12.08, 15:12 ..tak mysle, ze mnie pokochala, bo sie dopomina o ten bigos Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: BIGOS :-) 17.12.08, 20:38 sylwia1607 napisała: > Wzielam sie wczoraj za gotowanie bigosu, ktory jest nieskomplikowany > w przygotowaniu, bez zadnych kielbas, bo nie lubie, tylko czyste > miesa ( karkowka wieprzowa, kawalek boczku surowego ze skora,kawalek > wedzonych zeberek), z kapusty kiszonej ( wlasnej, tzn maminej) z > dodatkiem slodkiej (mniej niz kiszonej-ale nie duzo mniej), kilka > suszonych sliwek, tluszcz z pieczonej kaczki-lyzka no i oczywiscie > grzyby suszone, ja lubie duzo. Przyprawy to jalowiec, ziele > angielskie, listek laurowy, cukier, pieprz czarny ew.sol. Kapuste > kiszona zalalam woda, dodalam przyprawy oprocz soli, pokruszone > grzyby i wstawilam na palnik. Miesa pokroilam w kostke, jedne > mniejsze drugie wieksze, podsmazylam mocno na patelni, zeberka > podzielilam na mniejsze porcje i wrzucilam bezposrednio do kapusty. > Po okolo 2 godz. gotowania kapusty wrzucilam obsmazone mieso i > kapuste slodka poszatkowana.... to sie gotowalo jakies 5 godzin. > Wystawialm na taras, ale mrozu nie bylo w nocy, troche szkoda, takie > przemrozenie dobrze mu robi. Dzis znow pyrkocze powoli, oczywiscie > co jakis czas dogladam, i probuje robię tak samo i zawsze pyszny jest Odpowiedz Link
julsza Re: BIGOS :-) 17.12.08, 20:48 no wlasnie- ja wrocilam po fryzjerze i tez nastawilam bigos. kapusta sie gotuje, grzyby namoczone od wczoraj, mieso i kielbasy przesmazone na patelni...w tym roku postanowilam kierowac sie ksiazka "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" (skad slynne pierniczki). ale nie bedzie ani wina, ani jablek, ani cebuli... moze powidla??? i przecier pomidorowy Odpowiedz Link
pucor Re: BIGOS :-) 17.12.08, 22:45 ale na bigos nas naszlo tez dzisiaj zrobilam z polskiej kiszonej kapuchy kupionej w ruskim sklepie i bialej do tego karkowa, boczek ruski i kielbasy rozne polsko ruskie, oczywiscie przecier pomidorowy i cebula i kurcze az mnie brzuch boli tak sie obzarlam Odpowiedz Link
misia72 moj tez sie wlasnie gotuje 17.12.08, 22:49 jeszcze tylko dosmakowac mi przyjdzie i wystawic na balkon. a jak pieknie w calym mieszkaniu pachnie ech Odpowiedz Link
julsza wlasnie mialam zapytac 18.12.08, 21:42 jak Wam idzie? ja dzisiaj dorzucam dodatki i chyba na noc wywale na balkon. ale zapach!!! Odpowiedz Link
misia72 Re: wlasnie mialam zapytac 20.12.08, 09:06 ja nie chce nic mowic, ale wczoraj sie na bigos rzucila cala rodzina + tesciowie i zostalo z bigosu prawie ze wspomnienie Odpowiedz Link
julsza Re: wlasnie mialam zapytac 20.12.08, 09:15 ja sama nie dam rady dwom garnkom, ale jutro musze szybko jeden wywiezc do rodzicow, bo ... nie wiem, czy cos bedzie na swieta Odpowiedz Link
alltid_ung Re: BIGOS :-) 18.12.08, 21:50 oj ale mnbie naszlo na bigos .... jutro galopkiem polece kupic kapuste Odpowiedz Link
fettinia Re: BIGOS :-) 18.12.08, 21:52 D ja chyba tez ale dziecko przybywajace zazyczylo sobie chinszczyzne hehe Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: BIGOS :-) 18.12.08, 23:12 Dzis byla degustacja, maz usmiechnal sie i zamruczal "mhmhmh". Odpowiedz Link
diegosia Re: BIGOS :-) 19.12.08, 16:52 Wiem, ze glupie pytanie, ale co tam, zapytam: Czy "slodka kapusta" to po prostu biala kapusta (surowa) czy jakas specjalnie marynowana? Za superszybka podpowiedz bede niezmiernie wdzieczna, bo jutro wybieram sie do polskiego sklepu po kiszona i ew. musialabym sie za "slodka" rozejrzec Odpowiedz Link
fettinia Re: BIGOS :-) 19.12.08, 17:08 to zwykla biala kapustaw odroznieniu od kiszonej nazywa sie ja slodka Odpowiedz Link
diegosia Re: BIGOS :-) 19.12.08, 19:10 Dzieki stokrotne Bedzie w tym roku premierowy bigos! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: BIGOS :-) 19.12.08, 18:54 Echh, zrobilabym bigosu, bo kapuste kiszona mam (puszkowa, import z niemiec) i nawet powidla sliwkowe wlasne, ale MD nie ruszy a Starszy tez ma dlugie zeby. Dla mnie samej nie ma sensu, bo co to za bigos z nalej puszki? Rozdac po znajomych nie bardzo, bo tubylcom akurat nie smakuje a nasz Wielce Szanowany Parzyjaciel jest z uwagi na swoj dostojny wiek na diecie i bigosu mu nie dam. Echhh Odpowiedz Link