fettinia 06.02.09, 12:59 Wiem,ze w necie tego pelno,ale wolalabym jakies sprawdzone przez WasPodrzuccie jakies fajne przepisy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: Ciecierzyca,soczewica-salatki:) 06.02.09, 14:12 z ciecierzyca i chrupiacymi warzywami: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1209182,3,8,21012.html Z soczewica, awokado i jajkiem, mozesz pominac kurczaka: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1646583,2,9.html Z soczewica, pieczarkami i kozim serem (mozesz uzyc fety): fotoforum.gazeta.pl/3,0,1516255,2,89.html Tutaj pyszna soczewica uzyta jako dodatek do kurczaka, moze zrobic taka salatke, tylko daj wiecej szalotek i burakow: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1523444,2,87.html Pewnie robilam wiecej, ale nie pamietam teraz. Odpowiedz Link
fettinia Re: Ciecierzyca,soczewica-salatki:) 06.02.09, 14:37 dziekicos mi GP dzisiaj nawala-pozniej zajrze Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Ciecierzyca,soczewica-salatki:) 06.02.09, 14:30 ja nie lubie kaszy gryczanej, wiec dla mnei ten przepis odpada.. ale moja mam, miala faze jedzenia tej salatki przez tydzien non stop;D w dodatku brala ja sobie do pracy. generalnie to jest taka hmm, z tego co akurat pod reka.. ale generalnie, kasza gryczana, soczewica, duuzo natki pitruszki, feta, pieprz sol, oliwa. to jest podstawa, do tego imho fajne moga byc pomidory, ogroki i wszelkie inne cuda;D no i cebulka.. ale moja mama cebulki nie jada, a zwlaszcza w pracy ciecierzyce natomiast, najbardziej lubie jesc jak chipsy, czyli w misce pod reka czasami ja mam. gdzies na gp fajny pomysl byl, na ciecierzyce pieczona/smazona w przyprawach,taka tez wlasnie do przegryzania.. aaa, ale to mialy byc salatki sie rozpedzilam. Odpowiedz Link
fettinia Re: Ciecierzyca,soczewica-salatki:) 06.02.09, 14:38 Bardzo lubie gryczana-sprobuje-dzieki Odpowiedz Link
diegosia z ciecierzyca 06.02.09, 19:27 Przytargany z Genui przepis na salatke z ciecierzyca i sztokfiszem - moj ulubiony sposob na obie rzeczy. Podaje na oko, bo czesto zmieniam proporcje... - 200 g suchej ciecierzycy - wrzucic so miski, zalac woda i odstawic najlepiej na noc, a jak sie uda i na 24 godziny - 250 g sztokfisza - rowniez wrzucic do wody na cala dobe (male kawalki, nie potrzebuja az tyle czasu) - do tego potrzebna jeszcze bedzie natka pietruszki, cytryna, sol i pieprz Nastepnego dnia: odlac wode z ciecierzycy, wrzucic ja do garnka, zalac swieza woda i gotowac na malym ogniu, az bedzie miekka (czasem trwa to godzine, czasem i dwie... ale mozna przygotowac wczesniej) Odlac wode z ryby. Zagotowac w innym garnku troche wody i wrzucic do niej rybe i troche ja podgotowac na malym ogniu - jakies 5 minut, wystarczy. Ew. pokruszyc na mniejsze kawalki (takie 3-4 cm) - sama sie kruszy... Ostudzona ciecierzyce + rybe wrzucic do ladnej misy, posypac posiekana pietruszka, doprawic sokiem z cytryny (u mnie na te ilosc ok. 50 ml), oliwa (jakies 2,3 lyzki) sola i pieprzem, wymieszac i podawac. Najlapiej z farinata (ale to juz inna bajka Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Ciecierzyca,soczewica-salatki:) 06.02.09, 14:30 ja nie lubie kaszy gryczanej, wiec dla mnei ten przepis odpada.. ale moja mam, miala faze jedzenia tej salatki przez tydzien non stop;D w dodatku brala ja sobie do pracy. generalnie to jest taka hmm, z tego co akurat pod reka.. ale generalnie, kasza gryczana, soczewica, duuzo natki pitruszki, feta, pieprz sol, oliwa. to jest podstawa, do tego imho fajne moga byc pomidory, ogroki i wszelkie inne cuda;D no i cebulka.. ale moja mama cebulki nie jada, a zwlaszcza w pracy ciecierzyce natomiast, najbardziej lubie jesc jak chipsy, czyli w misce pod reka czasami ja mam. gdzies na gp fajny pomysl byl, na ciecierzyce pieczona/smazona w przyprawach,taka tez wlasnie do przegryzania.. aaa, ale to mialy byc salatki sie rozpedzilam. Odpowiedz Link