gonia225 31.08.09, 09:36 Mąż przywiózł z działki. Co oprócz powideł, kompotu i ciasta można by jeszcze zrobić? Śliwki są duże, fioletowobordowe, w zasadzie nie wiem jaka to odmiana Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koniczynka777 Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 09:50 Zrob nutellę 2,5 kg śliwek węgierek (bez pestek) 1 kg cukru/ja wole mniej/ 150g g kakao 2 cukry waniliowe Śliwki zmielić w maszynce do mielenia Smażyć z cukrem przez 2 godz. Następnie dodać kakao i cukry waniliowe , nadal smażyć az osiagniemy odpowiednia gestosc/jak krem czekoaldowy/ Odpowiedz Link
gonia225 Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 09:58 fajny pomysł, ale maszynki do mielenia nie posiadam Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 10:03 mzoesz drobno pociac lub blenderem sprobowac Odpowiedz Link
fettinia Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 10:10 a moze wino? www.old.wino.org.pl/frames/sliwki.html Odpowiedz Link
momas Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 10:31 a twarde są i pestki z łatwością odłażą??? jezeli tak - to śliwki w occie. no i może czatnej (tek, wiem - nudna jestem, ale jestem maniaczką tych przetworów ) np: CHUTNEY HINDUSKI (DO RYBY) - 6 porcji 75 dag pomidorów, 2 kwaśne jabłka, 25 dag śliwek węgierek, kilka malych cebulek (dymek), garść rodzynków, 3 łyzki cukru, 1/3 szkl. octu winnego, 1 cm korzenia imbiru, po szczypcie ostrej papryki i gorczycy, sól Pomidory sparzyć, zdjąć skórke, pokroić. Jabłka obrać, usunąć gniazda, poszatkować. Śliwki wydrylować. Dymkę pokroić drobno razem ze szczypiorkiem. Pomidory, jabłka, sliwki i cebulę zalać octem, posolić, dodać cukier, dusić na małym ogniu, często mieszając. W połowie duszenia dodać posiekany imbir, rodzynki, paprykę i gorczycę. Gdy powstanie jednolita masa odstawić na kilka godzin do lodówki. [rybę kroi się na kawałki, soli, umieszcza podgrzanym chutney'u i dusi na małym ogniu ok. 20 min.] ten czatnej do mięsa też pasuje... mozna zrobic coś ala chiński sos śliwkowy.... taki dodatek do mięsa, a zwłaszcza kaczki po pekińsku. jeszcze kompot przychopdzi mi na myśl Odpowiedz Link
momas Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 10:33 śliwowicy to raczej bez aparatury nie zrobisz chyba, ze nalewkę sliwkowa! Tą owszem --- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji. Odpowiedz Link
gonia225 Re: 20 kg śliwek :) 31.08.09, 20:46 Dziękuję za wszyskie propozycje, na pewno trochę zamrożę, ale nie za wiele, bo mam mało miesca, chyba zrobię nalewkę i może jeszcze nutellę i chutneya, zobaczymy na ile dziecię mi pozwoli , no ale w środę przybywa odsiecz w postaci mojej mamy więc jakoś damy radę Odpowiedz Link
fettinia Gonia?:) 01.09.09, 09:11 No chyba przeoczylismy,ze jestes szczesliwa mamaWlasnie polatalam po wyszukiwarce i wiem,ze Twoja Zosia to juz duza 7 miesieczna panna Gratulacje serdeczne Odpowiedz Link
gonia225 Re: Gonia?:) 01.09.09, 10:09 Dzięki , bywam na forum z doskoku zależy od humorków mojej córy Odpowiedz Link