jola23061978 14.10.09, 21:05 czy to prawda ? www.niepelnosprawni.pl:80/ledge/x/52974 Jola Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memenka Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 17.10.09, 21:48 "Obecnie świadczenie pielęgnacyjne przysługuje wtedy, gdy dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 583 zł i gdy jedno z rodziców zrezygnuje z pracy zawodowej, aby stale opiekować się dzieckiem z niepełnosprawnością"-prawda. "Od 1 stycznia świadczenie to (520 zł) będzie przyznawane bez względu na wysokość rodzinnych dochodów i na takich samych zasadach jak zasiłek pielęgnacyjny, czyli na czas trwania orzeczenia o niepełnosprawności" - mam nadzieję ze tak bedzie. Odpowiedz Link
barbi71 Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 16.01.10, 19:01 Dziewczyny od 1 stycznie nie obowiązuje kryterium dochodowe do świadczenia pielęgnacyjnego!!!!!!Każdy rodzic,opiekun który rezygnuje z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym może starać się o świadczenie pielęgnacyjne w kwocie 520 zł miesiecznie.Kryterium nadal obowiazuje w przypadku rodzinnego ,zasiłku rehabilitacyjnego.Ja już złożyłam wniosek i nie jest to wielka kasa ,ale odprowadzane sie też składki zdrowotne i emerytalne!!!! Odpowiedz Link
mama_oliwki1 Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 11.02.10, 21:25 szczęście to prawda Ja 4 stycznia złozyłam wniosek i do dziś im donosze papierki biurokracja straszna ale trudno zaciskam zęby i dowoże ( one same w opiece jeszcze nie wiedzą jakie papiery są potrzebne i co 2 tygodnie mam telefon o coś nowego) Odpowiedz Link
kasia1506 Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 18.01.10, 18:12 świadczenie pielęgnacyjne bez kryteriów dochodowych....tak zasiłek rodzinny i zasiłek pielęgnacyny -przyznanie jego nadal zależy od dochodów, Odpowiedz Link
nanadomi Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 06.02.10, 08:05 >zasiłek pielęgnacyny -przyznanie jego nadal zależy od dochod > ów, Witam,tu się nie zgodzę. Zasiłek pielęgnacyjny jest przyznawany każdemu bez względu na dochód. Odpowiedz Link
guderianka Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 06.02.10, 10:28 > Witam,tu się nie zgodzę. Zasiłek pielęgnacyjny jest przyznawany każdemu bez > względu na dochód dokladnie Odpowiedz Link
nanadomi Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 08.02.10, 10:03 Witam,dzisiaj byłam w opiece i faktycznie zniesiony został próg dochodowy dla świadczenia pielęgnacyjnego. Jeśli wiec możecie to składajcie wnioski(ja właśnie napisałam odwołanie do punktu 7 w orzeczenie).Pozdrawiam Odpowiedz Link
memenka Re: świadczenie pieleg bez kryterium dochodowego 12.02.10, 20:34 ja złożyłam papiery na początku stycznia i 20 juz miałam kase na koncie - decyzja przysala później. faktem jest ,ze panie w ops/mops nie bardzo wiedzą co wymagać hehhe jak zwykle. Generalnie potrzebne jest (to co do zasiłku pielęgnacyjnego) orzeczenie o niepełnosprawnosci, akt urodzenia dziecka, wypełniony wniosek i u nas wymagają zaświadczenie z urzędu pracy, ze nie figuruję w ich spisach bezrobotnych, wszystkie dotychczasowe świadectwa pracy, jesli takowe są i tyle- łaski nie robią- przyznać muszą. Odpowiedz Link