03.08.07, 09:53
nie mieścimy się w naszym mieszkaniu , chciałabym rozpocząć budowe domu na
wsi ( jak dostanę kredytsmile), chcałabym żebysmy wkoncu miały pokoj do ćwiczeń.
czy ktoś się orientuje czy mogłabym liczyć na jakieś dofinansowania?
Obserwuj wątek
    • niinka Re: nowy dom 03.08.07, 11:37
      Dofinansowanie na likwidację barier architektonicznych na podstawie
      rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002r. w
      sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków
      Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 96, poz.
      861 ze zm.)przysługuje osobą, które mieszkają w budynku
      niedostosowanym,utrudniającym im poruszanie się i codzienna egzystencję.
      O dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych mogą ubiegać się osoby
      niepełnosprawne, które mają trudności w poruszaniu się.
      W Waszym przypadku nie ma możliwości na skorzystanie z tego dofinansowania, gdyż
      budujecie dom i powinniście sami zadbać o to by był on w pełni dostosowany dla
      osób niepełnosprawnych.
      Ważnej jest również, że jeśli zbudujecie dom i będzie on posiadał w swej
      architekturze bariery to jeśli będziecie je chcieli zlikwidować i skorzystać z
      dofinansowania to najprawdopodobniej spotkacie się z odmowną decyzją, bowiem w
      momencie budowy jeden z domowników był niepełnosprawną osobą, a nie zadbaliście
      o ich likwidację.
      • iwona.fa Re: do niinka 03.08.07, 16:04
        dzięki za odpowiedz, szkoda ,że nie moge liczyc na żadną pomoc. Nie wiem czy
        dam sobie radę , trudno.
        Przegladalam Waszą stronę , ta opowieść o Bogu ..., przesłałam zaraz mojej
        siostrze , też ma dziecko niepelnosprawne z bardzo żadko spotykaną chorobą .
        Moja coreczka ma trzy latka , leży tylko , ma padaczke , ktora bardzo ogranicza
        rehabilitację .
        pozdrawiam serdecznie
        • niinka Re: do niinka 03.08.07, 19:31
          My tez zastanawialiśmy sie nad budowa ale niestety fundusze mamy ograniczone.Jak
          na razie dale gnieździmy sie w kawalerce-a Igorek rośnie.
          pozdrawiam ciebie o twoja córeczkę, życzę dużo siły smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka