Gość: albert IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.05.04, 15:10 Czy do Rosji wolno wwozic ruble (np. zakupione w kantorze) ? A czy wolno wywozic ruble ? Jak wyglada kontrola celna pieniedzy ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciul Re: Ruble do/z Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 21:21 też masz chłopie problemy. do rosji bierze się dolary albo euro i wymienia na miejscu. jak bierzesz ruble, to chyba nie jakieś grube miliony, więc problemów mieć nie powinieneś. Odpowiedz Link
wysoki_adam Re: Ruble do/z Rosji 03.05.04, 00:36 Najlepiej wziąć kartę płatniczą i na miejscu pobrać sobie ruble z bankomatu, to najtaniej wychodzi. Odpowiedz Link
Gość: Kari Re: Ruble do/z Rosji IP: 217.8.186.* 04.05.04, 10:18 Na granicy (bez względu na rodzaj transportu) wypełniasz specjalny formularz, w którym m.in. wpisujesz ilość posiadanej gotówki. Można nie pisać prawdy w tym formularzu, lecz jeśli suma nie jest długa i odpowiednia do deklarowanej długości pobytu to nie ma problemów. Ja w każdym razie wpisywałam posiadaną kwotę. Najbardziej opłaca się kupić w Polsce euro lub $ i dopiero w Rosji wymienić na ruble. Nie polecam bankomatów, jeśli już musisz korzystać to wybieraj te znajdujące się np. w centrach handlowych. Odpowiedz Link
Gość: albert Re: Ruble do/z Rosji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.04, 20:33 Dziękuję za informację. Szczególnie za to, ze bardziej opłaca się wywieźć USD/EUR i tam wymienić pomimo, że jest to wymiana dwukrotna (PLN-USD/EUR i USD/EUR-RUB) czyli jest dwukrotna prowizja. Dalej jednak nikt nie odpowiedział na pytanie: czy wwóz rubli do Rosji (zakupionych w polskim kantorze) jest legalny. Wiem, ze mozna nic nie deklarować, ale chcę wiedzieć by miec spokój. Odpowiedz Link
loiterer Ruble do/z Rosji 04.05.04, 23:25 Z informacji dzis uzyskanych: do / z Rosji mozna (jako cudzoziemiec) wwiesc / wywiesc ruble o rownowartosci 50$ Reszte .. konfuskuja Wiecej w mailu Loiterer Odpowiedz Link
Gość: Kari Re: Ruble do/z Rosji IP: 217.17.46.* 06.05.04, 10:06 Cześć, ponieważ pojawia się sporo wątpliwości sprawdziłam i informuję, że - można wwieźć do Rosji do 3.000 USD/EUR, wpisać odpowiednią kwotę na deklaracji celnej i nikt nie będzie się czepiał. - można wywieźć z Rosji do 30 USD/EUR w rublach rosyjskich, podczas gdy wywóz USD/EUR nie jest limitowany (był taki przepis pod koniec zeszłego roku ale nie wiem czy nadal obowiązuje). Kurs EUR w Rosji jest korzystny, szczególnie gdy korzysta się z kantorów prywatnych a nie bankowych. Bankowe kantory mają zarówno większe prowizje oraz zdecydowanie gorsze kursy. Z podobnych powodów nie opłaca się korzystać z bankomatów – jest podobnie jak w bankach. Należy mieć gotówkę w niskich nominałach i sukcesywnie wymieniać. Nie należy płacić w EUR/USD - jest to nielegalne (według obowiązującego prawa) i często traci się na kursie. Pozdrawiam Kari Odpowiedz Link
clickkey Re: Ruble do/z Rosji 05.05.04, 11:04 Można wiedzieć, dlaczego nie polecasz bankomatów? Ja uważam, że jest to najkorzystniejsza wymiana gotowki na ruble. Poza tym bezpieczniej w podróży mieć kartę płatniczą niż gotówkę. Odpowiedz Link