senq 14.08.04, 22:39 Drodzy podróźnicy czy możecie mi wskazać jakieś dobre praktyczne rady co do "bycia" w Mińsku/Białorusi. Wybieram sie na tydzien. W zamian za porady bardzo dziękuje! Pozdrawiam SENQ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aleks Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 07:59 Ja też wybieram się do Mińska 27 sierpnia, a że jadę na Białorus po raz pierwszy, chętnie poczytam, co inni maja do powiedzenia... Odpowiedz Link
Gość: justa Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.kryn.biz / *.beltele.net 17.08.04, 10:40 jestem wlasnie w Minsku od miesiaca! bede jeszcze przez kolejny miesiac minimum. chetnie pomoge! najlepiej napisz maila z pytaniami, w tym momencie nie wiem za bardzo o czym pisac... juuusta@wp.pl Odpowiedz Link
Gość: senq Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 09:26 No wize już mam w paszporcie wiec trza za pare dni wsiasc dopociagu Odpowiedz Link
Gość: Pete Wiza do BEL IP: *.daminet.pl 20.08.04, 11:44 witma jak teraz najlepiej zalatwic wize ? i ile to kosztuje i trwa ? od 5 lat jezdzilem do Minska na wakacje w lipcu i teraz namieszali AB juz nie da rady coprawda mam tak troche znajomych ale moze to za duzo zachodu i da rade jakos tu na mijescu przez jakiegos posrednika zalatwic (tak jak rozyjskie wizy) dzieki za odpowiedz pozdrawiam ! Odpowiedz Link
senq Re: Wiza do BEL 20.08.04, 15:40 Czesc Wiza kosztuje 6 USD. Jest najtanszym wariantem bo to wiza turystyczna i czas jej waznosci to 30 dni. Czas wyrobienia w Ambasadzie (bo tam wyrabialem) to termin 3 dni. Mysle ze tak najtaniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
blood_free Re: Wiza do BEL 20.08.04, 17:35 Idziesz do ambasady badz konsulatu (Warszawa, Biala Podlaska, Bialystok), wypelniasz kwestionariusz, doklejasz zdjecie, uiszczasz oplate w banku i to wszystko. Najszybciej uzyskasz wize turystyczna, nalezy jedynie okreslic terminy i miejsca pobytu i to wszystko. Jesli nie jestes w jakis sposob podpadniety KGB lub milicji bialoruskiej, dostaniesz wize bez problemu. Na posrednikow szkoda kasy. Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Wiza do BEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 23:34 Konsulat jest także w Gdańsku. Kwestionariusz można wydrukować sobie ze stronki ambasady: belembassy.org/poland/bel/index.php?p=embassy&f=info -dziś mam jakieś problemy z połączniem W Gdańsku w konsulacie można bezpośrednio zapłacić za wizę przy składaniu, nie trzeba płacić w banku. Odpowiedz Link
blood_free Re: Wiza do BEL 21.08.04, 09:41 Srodkiem platniczym w RP jest PLN wzglednie EUR, wiec chyba bedziesz juz wiedzial. Odpowiedz Link
Gość: Aleksandra Re: Wiza do BEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 14:55 blood_free napisał: > Srodkiem platniczym w RP jest PLN wzglednie EUR, wiec chyba bedziesz juz > wiedzial Tak, ale przy okienku w ambasadzie w Warszawie na Wiertniczej wisi karteczka, że opłata TYLKO i WYŁĄCZNIE w dolarach amerykańskich. I adres najbliższego kantoru. W PLN ani EUR nie zapłacisz. Odpowiedz Link
blood_free Re: Wiza do BEL 22.08.04, 00:10 Oznacza to, ze Bielorusy rozmyslnie lamia przepisy obowiazujacego prawa w tym kraju. Gość portalu: Aleksandra napisał(a): > blood_free napisał: > > > Srodkiem platniczym w RP jest PLN wzglednie EUR, wiec chyba bedziesz juz > > wiedzial > > Tak, ale przy okienku w ambasadzie w Warszawie na Wiertniczej wisi karteczka, > że opłata TYLKO i WYŁĄCZNIE w dolarach amerykańskich. I adres najbliższego > kantoru. W PLN ani EUR nie zapłacisz. Odpowiedz Link
Gość: podróżnik Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.cpb.pl 24.08.04, 10:36 w Minsku jest ok, bylem w zeszlym roku, bardzo fajne miasto, sa Mcdonaldy, normalne sklepy i samochody, glowna ulica prospekt Skaryny wyglada podobnie do Marszałkowskiej w Warszawie (a pozostala zabudowa jak Plac Konstytucji). Ani razu mnie nikt nie sprawdzał, zaden milicjant. Jest bezpiecznie i naprawde w miare czysto (z wyjatkiem publicznych toalet - lekki szok) Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 21:36 A czego się spodziewałeś? że ludzie będa bryczkami jeżdzić??że tam białe niedzwiedzie po ulicach biegają?? Naprawdę rozbawiła mnie Twoja wypowiedź... Pewnie jak ktoś przyjedzie do Polski z zachodu to też zdaje relacje, że fajnie tam jest są normalne sklep i samochody.... Odpowiedz Link
Gość: degi Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: 213.76.135.* 25.08.04, 10:55 Wybieram się służbowo na Białoruś (( podobno jedyną korzyścią w tym koszmarnym kraju są tanie paierosy i alkohol, ile kosztują marlboro? Odpowiedz Link
Gość: podróżnik Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.cpb.pl 26.08.04, 09:53 nikt Cie nie prosił o kąsliwy i beznadziejny komentarz. Od razu widać ze jesteś stamtad i uciekłaś od ,,raju Łukaszenki'' albo z jakiejs prowincji białoruskiej, która miejscami wygląda tak, jakby czas się zatrzymał w XIX w. Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 18:06 Jak się juz nie ma żadnego argumentu to należy obrazić oponenta... Czyli chamstwo pełną gębą. I niestety rozczaruje cie nie jestem stamtąd, i z zadnej prowincji nie uciekłam i nawet korzeni nie mam wschodnich.Ale jestem w stanie docenic pękno naszych byłych kresów wschodnich. A forum po to jest żeby wpisywać swoje komentarze, nawet jeśli nie podobaja się one osobom Twojego pokroju. a tak w ogole to EOT. A zeby było na temat Europy Wschodniej to ja polecam Białoruś szczególnie Grodno,Mir i Nieśwież-jest parę ciekawych rzeczy do zobaczenia. slonko Odpowiedz Link
Gość: podróżnik Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. IP: *.cpb.pl 30.08.04, 08:57 przykro mi, ale jeśli już do tego sprowadzasz ton dyskusji, to niestety ale prawdziwym chamstem i drobnomieszczaństwem wykazałaś się Ty bezsadnie wysmiewająć czyjś komentarz, bo Forum jest rzeczywiście zeby wymieniac poglady o Wschodzie, a nie popisywać się prostackimi uwagami do innych komentarzy. Niestety widać ze tego nie rozumiesz. Zal mi Ciebie Odpowiedz Link
Gość: MIESZKALEM W MINSK Szczesliwej drogi juz czas... TROCH INFO O MINSKU IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 02:24 nie wiem czy moj post sie na cos przyda ale jesli komus sa potzrebne informacje to prosze: Do Minska mozna dotrzec pociagiem lub samolotem tyle tylko, ze tak dworzec autobusowy jaki lotnisko nie leza "w centrum" miasta. Njlepiej "dac sie zabrac" przez kogos znajomego. Z taksowkami jes roznie. Zolte wolgi sa panstwowe i zdarza sie ze jezdza na taksometr. Z prywatnymi jest tak ze mozna je sobie zamowic i przyjada na zadanie. Dobrze jesli sie wie ile przejazd moze kosztowac wtedy mozna "pohandlowac". Ostroznie z taksowkami ktore stoja w okolicach znanych restauracji za te trzeba z regoly placic podwojnie. Za wyjatkiem godzin szczytu mozna po Minsku poruszac sie relatywnie szybko i swobodnie. Minsk posiada dwie linie metra. To jest najskuteczniejszy sposob poruszania sie. Co do innych srodkow komunikacji miejskiej to trzeba sie liczyc z podeptanymi butami i oberwanymi guzikami. Autobusy i trolejbus jezdza z regoly przepelnione. Co do rozkladow jazdy trzeba ich szukac wysoko "na latarni" i mocno wierzyc w to ze tak jak napisane tak jezdza - np w interwale 20 minutowym od godz 9 do 20. Ze wzgledu na stan techniczny jest to niemalze niemozliwe. Zima dochodza do tego jeszcze warunki pogodowe. Bilety przynajmniej na metro mozna kupic np na miesiac czy 10 dni. No i oczywiscie na pojedynczy przejazd. Dostaje sie wtedy zeton albo bilet. Bilety na autobus, trolejbus, czy tramwaj sa rozne i mozna je kupic albo w kioskal "Belsojuzdruk" albo w kioskach zakladow komunikacyjnych. Zatony na metro mozna kupic tylko na stacji metra. Metro jezdzi bodajze od 5 rano do 1 w nocy i w tych godzinach otwarte sa kasy. Ostroznie z jazda metrem "na gazie" - obsluga moze grzecznie i stanowczo uniemozliwic wejscie do metra. Na kazdej stacji mozna spotkac policjanta i jesli obsluga ma jakies problemy to nie trzeba na nich dlugo czekac! Minsk zostal w czasie II wojny niemal calkowicie zniszczony i dlatego orientacja "na nosa" jest bardzo trudna. Stare Miasto faktycznie nie istnieje a to co Minszczanie nazywaja starym miastem to pare domkow na Swislocza. A i one tak naprawde nie sa stare - tylko odbudowane. Minsk ma pare parkow. W Parku im. Gorkiego "kreci sie" mlynskie kolo za jak pamietam 3 lub 4 tys Bialoruskich rubli. Mozna sie zorientowac jak duze jest to miasto. Monet na Bialorusi nie ma! Najmniejszym nominalem jest banknot dziesieci rublowy (tutaj moge sie mylic). Tak naprawde jednak Bialorusi wszystko przeliczaja w UE (umowne jedynice - jesli dobrze pamietam) albo w jezyku potocznym $ (Dolary USA). Bialorusini nie maja nic przeciwko Euro ale zielone (baksy) im bardzie odpowiadaja. W Minsku mozna znalezc sporo bankomatow. Jesli sie ma karte kredytow czy Maestro to nie problem wyplacic pieniazki. Bankomaty z BELARUSBANK sa o ile pamietam z opisem w jezyku angielskim i niemieckim. Zdaje sie ze na dworcu widzialem bankomat ktory pytal nawet o kwote ktora sie chce wyplacic w $. Co do map i przewodnikow to wiem ze sa po rosyjsku i bialorusku. Widzialem tez po niemiecku i angielsku. Przewodnikow warto poszukac w ksiegarniach w kioskach sie ich raczej nie znajdzie. WAZNE! WAZNE! WAZNE! - jesli sie nie korzysta z hotelu trzeba sie koniecznie zarejestrowac w ciagu TRZECH DNI KALENDARZOWYCH OD DATY PRZEKROCZENIA GRANICY!!!!!!!!!!!!!!! Inaczej kosztuje ta przyjemnosc 9 tys BLR Do rejestracji jest potrzebne ubezpieczenie na wypadek choroby. Bialorusi "lubia" swoje ubezpieczalnie i innych nie uznaja! No i oczywiscie oplaty skarbowe. Mysle, ze nie zanudzilem. Polecam pare stron w necie o Minsku i zycze przyjemnego pobytu. PS W Minsku spedzilem 6 miesiecy od wrzesnia 2002 do kwietnia 2003 roku. Pod koniec czerwca tego roku bylem odwiedzic znajomych i popatrzec na Minsk latem. O tej porze roku warto przejsc sie do ogrodu botanicznego! Odpowiedz Link
qwasyx Szczesliwej drogi juz czas... WIECEJ INFO e-MAILEM 02.09.04, 18:57 Hallo globtroterzy i wszyscy ktorzy chca cos wiedziec o Minsku i nie tylko. Tak sie sklada, ze tak dlugie opisy nie wszystkich interesuja co wiecej z wlasnago doawiadczenia wiem jak trudno o info o Minsku. Z tego powodu postanowilem sie "zarejestrowc" to ulatwi kontakt ze mna! Jesli potrzebujecie informacji postaram sie w miare swej wiedzy i czasu odpowiedziec na kazdego e- maila Pzdr od dzisiaj Qwasyx (wczoraj MIESZKALEM W MINSKU) PS Tutaj moj adres: qwasyx@gazeta.pl Odpowiedz Link
senq Wrocilem :) 04.09.04, 19:58 Witajcie dzis wrocilem z tygodniowego wypadu do Minska i okolic. Bardzo serdecznie wam polecam! Takie szybkie dane: 1. Wiza Turystyczna 6 USD (~ 26PLN) 2. PKP Wawa - Terespol 23/50 PLN (pośpiech) 3. PKP Terespol - Brześć 1 EURO (4,49 PLN) 4a. BY Brześć - Mińsk 22.000 RUB BY (1 PLN ~ 600 RUB) = 34 zł (Kupe) 4b. BY Brześć - Mińsk 12.000 RUB BY (Plackarta) 5. Cena za dobe w wynajmowanym mieszkaniu ~5 USD (18 PLN) 6. Komunikacja 300 RUB = 0,50 PLN (ja brykałem za 50% tj. 0,25 PLN ) 7. Ceny żywności niestety są wieksze niź w Warszawie. 8. Rejestracja ~10 USD ale ja sie nie rejestrowałem w OWiRze 9. BY Brześć - Terespol 4,500 RUB BY + 1 USD w paszport. W Brześciu lepiej sie nie zgadzać na przewóz cigaretów i wódki (za free). Ogolnie polecam Minsk !!! Odpowiedz Link
qwasyx Re: Wrocilem :) 05.09.04, 16:24 ciekaw jest co widziales! Napisz pare szczegolow. Pzdr Odpowiedz Link
Gość: senq@o2.pl Re: Wrocilem :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 16:36 Nie ma sprawy! W Minsku zwiedzilem w zasadzie to co jest godne zobaczenia (oprowadzal mnie znajomy Minszczanin ) 1. Główną cerkiew Białorusi 2. Budynki rządowe (najwiecej ich w centrum centrum) 3. Stare Miasto przy Swisłoczy - Wyspa Łez (tam gdzie pomnik zolnierzy ktorzy zgineli w Afganistanie) - Ogolnie cała Swisłocz i rejony metra Niemiga (tam gdzie zgineli Ci młodzi ludzie w maju 1999 r. ) 4. Piękny kościół Katolicki Simona i Heleny (na przeci budowy na placu kolo Rady Miasta i Rady Panstwa (tam wielki pomnik Lenina) 5. Rejony parku Janka Kupały (pięknie!) 6. Plac Zwyciestwa 7. Budynek Akademi Nauk 8. Mińskie Metro 9. Mińskie Morze 10. Dworzec Mińsk Pass 11. I wiele wiele innych POLECAM! Odpowiedz Link
qwasyx z tego co slyszalem to wlasnie w ten weekend warto 11.09.04, 23:27 odwiedzic Minsk! 11 i 12 wrzesnia miasto Minsk obchodzi swoje swieto! > W Minsku zwiedzilem w zasadzie to co jest godne > zobaczenia (oprowadzal mnie znajomy Minszczanin ) Dobrze jest miec Przewodnikawtedy mozna sie naprawde sporo dowiedziec - w przewodnikach nie wszystko jest opisane. > 1. Główną cerkiew Białorusi Cerkiew naprawde jest imponujaca! Szczegolnie, ze zadbano o jej otoczenie. Od kiedy jest przed nia gedzie usiasc tomozna podziwic Prospekt Maszerowa i Swislocz. > 2. Budynki rządowe (najwiecej ich w centrum centrum) O tak szczegolnie dobrze pilnowana siedziba Prezydenta z super przystrzyzonym trawnikiem. > 3. Stare Miasto przy Swisłoczy Lodka po Swisloczy plywales? To interesujace spojrzec na Miasto z innej strony! > - Wyspa Łez (tam gdzie pomnik zolnierzy ktorzy zgineli w Afganistanie) Tak tam warto zadumac sie nad sensem wojen. (*) (*) (*) Dla Bialorusinow to trudny temat. > - Ogolnie cała Swisłocz i rejony metra Niemiga (tam gdzie zgineli > Ci młodzi ludzie w maju 1999 r.) (*) (*) (*) To naprawde tragiczny historia. > 4. Piękny kościół Katolicki Simona i Heleny (na przeci budowy na placu > kolo Rady Miasta i Rady Panstwa (tam wielki pomnik Lenina) W tym kosciele za dawnych czasow miescilo sie archiwum. Nie wiem czy to jedyne miejsce ale wlasnie tam mozna sie nauczyc polskiego. z tego co wiem ksieza i siostry mowia po polsku. > 5. Rejony parku Janka Kupały (pięknie!) Tez tak uwazam. To jest fascynujace jak duzo zieleni jest w centum (w szerokim tego slowa znaczeniu) miasta. > 6. Plac Zwyciestwa Tez trzeba zobaczyc. Niedaleko jest sklep w ktorym mozna kupic pieczywo i wyroby cukiernicze jeszcze "po staremu" to znaczy trzeba na stoisku powiedziec co sie chce - pojsc do kasy zaplacic i wrocic na stoisko. cala trudnosc polega na tym ze trzeba znac ceny i wiedziec co i jak sie nazywa Niedaleko od Placu Zwyciestw jest Uniwersytet Lingwistyczny.Pisze o tym dlatego, ze w okolicach (jesli sie wie) mozna tani cos przekasic. > 7. Budynek Akademi Nauk Wyglada imponujaco. > 8. Mińskie Metro I jak Ci sie podobalo. Minszczanie mowia, ze niewiele rozni sie od tych w innych miastach Rosji (jesli chodzi o wagoniki). Jedno co trzeba powiedziec to jest naprawde "regularny" srodek lokomocji. Szczegolnie jak temperatury spadaja grubo ponizej zera. > 9. Mińskie Morze Tu musze zapytac co to takiego nazwa obila mi sie o uszy ale z niczym mi sie nie kojarzy wiec nie widzialem. > 10. Dworzec Mińsk Pass O tak na Dworcu w Minsku jest wszystko! Jak kupowalem bilet powrotny to mialem przyjemnosc zbaczyc stary dworzec. Wyglada super - odremonotwany. Panienki w okineku zyczliwe innostrancom i bardzo uprzejme. Nie wiem tylko dlaczego trzeba paszport do biletu pokazywac - ale tak to juz jest inny kraj inne obyczaje. Mnie to troch zmartwilo bo planujemy z Minska w przyszlosci wycieczki do innych miast i mozemy miec z tym problem. > 11. I wiele wiele innych Byles na zakupach na Kamarowce? To robi wrazenie jak sie patrzy na to mrowie ludu robiacego zakupy. Jak na pare dni to naprawde sporo widziales chyle czola. Ja choc mialem troch wiecej czasu tez nie wszystko pewnie zobaczylem. Jedno wiem, ze warto bylo i ze pojade jeszcze popartzec na Minsk np z hotelu Bialorus! To ten ktorego widac po prawej stronie patrzac od cerkwi w strone Prospektu Maszerowa. Pzdr Qwasyx - MIESZKALEM W MINSKU Odpowiedz Link
Gość: senq@o2.pl Re: z tego co slyszalem to wlasnie w ten weekend IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 00:36 > 11. I wiele wiele innych >Byles na zakupach na Kamarowce? To robi wrazenie jak sie patrzy na to mrowie >ludu robiacego zakupy. Oczywiscie! Nawet zrobiłem pare ciekawych fotografii. A co do tego sklepu gdzie mozna kupic "po staremu" to kupiłem lody stoliczne (te same co kasztany) no rewelacja! W Polsce nie ma takich ! Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: Pete Re: z tego co slyszalem to wlasnie w ten weekend IP: *.daminet.pl 17.09.04, 17:11 witam w odpowiedzi na to morze mińskie, jes tto po prostu jezioro (calkiem spore) na obrzezach minska.jakoze Bialorus nie ma ani gor ani morza postanowili tak sobie nazwac jezioro jeszcze kilka lat temu sie w nim kąpalem ale w 2003 to juz wszyscy odradzali i dalem sie zniechecic, ponoc w ciagu 2 miesiecy utonęlo tam ( mam na mysli jedno miejsce-kapielisko, elektriczka z dworca glwnego ok 15 min.) 50 osob, a zeby bylo smieszniej to nie wszystkich udalo sie wylowic,a do tego spora warstwa pobitych butelek po wódce zalega na dnie....mimo tego ladne miejsce i warte odwiedzenia Pete Odpowiedz Link
Gość: Pikor Re: Wrocilem :) IP: *.crowley.pl 14.10.04, 00:58 JAk szukać kwatery (poza oczywiście hotelem)? Czy można np: - zapytać w parafii rzymsko-katolickiej, - czy stoją ludzie na dworcach i oferują kwartiry, - czy są polskie organizacje, które mogę pomóc (jeżeli tak to gdzie ich szukać) Bardzo dziękuję za informacje. Wybieramy się w przyszłym tygodniu i mnie to bardzo interesuje (oczywięcie i tak sobie jakoś poradzę ) Odpowiedz Link
Gość: senq@o2.pl Re: Wrocilem :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.04, 20:28 Znow ten A.Łachudra wygrał Odpowiedz Link
Gość: senq Re: Szczesliwej drogi juz czas... TROCH INFO O MI IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 23:05 Ja byłem dwa razy więcej jak tydzień i sie nie rejestrowałem. Na granicy dałem 1 USD/w paszport/ i po kłopocie >WAZNE! WAZNE! WAZNE! - jesli sie nie korzysta z hotelu trzeba sie koniecznie >zarejestrowac w ciagu TRZECH DNI KALENDARZOWYCH OD DATY PRZEKROCZENIA >GRANICY!!!!!!!!!!!!!!! Inaczej kosztuje ta przyjemnosc 9 tys BLR Odpowiedz Link
morselis Re: Szczesliwej drogi juz czas... TROCH INFO O MI 17.03.05, 01:58 Ja byłem cały pazdziernik w Rosji i pozniej jeszcze raz na Nowy Rok 2 tygodnie. W pazdzierniku mialem rejestracje dzieki rodzinie u której mieszkałem. Natomiast w styczniu wynajalem mieszkanie i kolega mial mnie zarejestrowac. Jednak juz w OWIRze okazalo sie ze nic z tego nie bedzie bo sam jest zameldowany w akademiku. Tak wiec nie byłem zarejestrowany i bardzo balem sie tego co bedzie na granicy. Ale niczego nie bylo, zadnych problemow, w ogole nic sie mnie o nic nie pytal. Tylko elnik popatrzyl w paszport i koniec. Gość portalu: senq napisał(a): > Ja byłem dwa razy więcej jak tydzień i sie nie rejestrowałem. > Na granicy dałem 1 USD/w paszport/ i po kłopocie > > >WAZNE! WAZNE! WAZNE! - jesli sie nie korzysta z hotelu trzeba sie konieczn > ie > >zarejestrowac w ciagu TRZECH DNI KALENDARZOWYCH OD DATY PRZEKROCZENIA > >GRANICY!!!!!!!!!!!!!!! Inaczej kosztuje ta przyjemnosc 9 tys BLR Odpowiedz Link
loiterer Re: Wybieram się do Mińska. Proszę o rady. 15.03.05, 21:49 Podciagam watek do gory... Ci, ktorzy planowali wyjazd juz wrocili. Prosze wiec o rade: w ktorym hotelu najlepiej mieszkac w Mińsku? Ktore z hoteli dostepnych w sieci leza w centrum? Gdzie mieszkaliscie? Jak bylo? Loiterer ---------------------------- „Kobiety, a o co im chodzi?” Z. Freud ---------------------------- Odpowiedz Link
Gość: senq Rady. IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 23:01 Ja mieszkałem w mieszkaniu prywatnym, załatwione przez kolege. Za drugim razem już u kolegi dlatego w kwestii hotelowej niestety nic nie wiem ;\ Ale postaram się dowiedzieć czegoś. Byłeś już kiedyś w Białorusi? Odpowiedz Link
loiterer Re: Rady. 16.03.05, 12:50 Nie, nie bylam nigdy. Bylam w Rosji. Czy bedac w mieszkaniu prywatnym musiales sie zameldowac? Czy przwiazuje sie do tego wage? Czy mozesz mi polecic kogos w Minsku? Szukam jakiejs prywatnej osoby, ktora przewiezie mnie z Minska do Mira i Njasvizha i spowrotem. Wycieczke te chcemy zrobic w jeden dzien, a transportem publicznym (autobusy, elektriczka) nam sie to nie uda. Poszukuje wiec kogos z autem. ----------------------------- Niemcy turystycznie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172 Odpowiedz Link
Gość: senq Re: Rady. IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 14:53 Popytam prosze sie uzbroic w cierpliwosc. Pozdrawiam Senq Odpowiedz Link