19.07.04, 22:32
Jaka ustawa bądź rozporządzenie mówi o kodach niepełnosprawności stosowanych
w orzeczeniach?
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Do info. 20.07.04, 09:46
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 15 lipca
      2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności
      (Dz.U.03.139.1328)

§ 32. 11)

2. Symbol przyczyny niepełnosprawności, o którym mowa w § 13 ust. 1 pkt 8, ust.
      2 pkt 9 i ust. 3 pkt 9, oznacza się następująco:
      1) 01-U - upośledzenie umysłowe;
      2) 02-P - choroby psychiczne;
      3) 03-L - zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu;
      4) 04-O - choroby narządu wzroku;
      5) 05-R - upośledzenie narządu ruchu;
      6) 06-E - epilepsja;
      7) 07-S - choroby układu oddechowego i krążenia;
      8) 08-T - choroby układu pokarmowego;
      9) 09-M - choroby układu moczowo-płciowego;
      10) 10-N - choroby neurologiczne;
      11) 11-I - inne, w tym schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne,
      zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby
      układu krwiotwórczego.

• halka4 Re: Do info. 20.07.04, 15:35
        Dziękuję. Ja orzeczenie mam z 1998 roku. Jakie wtedy rozporządzenie
        obowiązywało?
        • niepelnosprawni.info Re: Do info. 20.07.04, 16:13
          W 1998 roku obowiązywało ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z
          dnia 21 sierpnia 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stopniu
          niepełnosprawności, trybu postępowania przy orzekaniu oraz zakresu, składu i
          sposobu działania zespołów orzekających o stopniu niepełnosprawności.
          (Dz.U.97.100.627)

Rozporządzenie to obowiązywało od 1 wrzesnia 1997 roku

• halka4 Re: Do info. 20.07.04, 18:41
            W jakim akcie prawnym były kody niepełnosprawności stosowane w 1998 roku?
            Przeczytałam tą ostatnią ustawę ale nic nie znalazłam o kodach.
    • niepelnosprawni.info Re: Do info. 21.07.04, 10:31
      Niestety nie dysponuje informacjami o kodach z tego okresu. Istnieje duże
      prawdopodobieństwo, iż jeśli były używane jakieś kody, to były one poufne. Stąd
      trudność w dotarciu do nich.
      Jeśli skontaktuje się Pani ze mną na adres:

centrum@niepelnosprawni.info

postaram się rozwikłać kod na podstawie informacji z późniejszych okresów .
      • halka4 Re: Do info. 21.07.04, 12:00
        Miałam orzeczoną niepełnosprawność w 1998 roku, umiarkowany stopień, kod "O".
        Mam chorobę wzroku. Dla mnie to jest jasne, że "O" oznacza schorzenia wzroku.
        Nie jest to jednak jesne dla wielu urzędników. Mimo iż w danej sytuacji
        wystarczy dysponować orzeczeniem ja muszę biegać po dodatkowe zaświadczenia od
        lekarzy. Jest to dla mnie utrudnienie, gdyż do lekarza nie jest tak prosto się
        dostać-numerki, limity, itp. Sprawę uprośiłaby mi znajomość podstawy prawnej.
        Mogłabym na nią się powołać. Sama przeszukałam cały internet i nic nie
        znalazłam.

Mam jeszcze jedno pytanie. Pisałam w tej sprawie do PFRON ale nie otrzymałam
        odpowiedzi. Otóż, jestem studentką II roku. Czesne za semestr wynosi 1800 zł.
        Zaś mój dochód to 500 zł brutto miesięcznie. Mam męża z którym mamy podpisaną
        rozdzielność majątkową (intercyzę). Chciałabym się dowiedzieć czy w celu
        uzyskania dofinansowania będą brane dochody męża, który prawnie nie ma
        obowiązku mi pomagać w związku z rozdzielnością majątkową? Zależy mi bardzo na
        ukończeniu studiów, gdyż mam nadzieję, że to umożliwi mi podjęcie pracy i
        uniezależnienie się od innych.
        • niepelnosprawni.info Re: Do info. 21.07.04, 13:54
          Szanowna Pani
          Myślę, że w przypadku orzeczenia z kodem „O” nie powinno być większych
          problemów. Jeśli będzie Pani przedstawiała wcześniej przytoczone rozporządzenie
          z informacją, co oznacza poszczególny kod – urzędnicy nie powinni mieć
          obiekcji. Może też Pani wystąpić do Powiatowego Zespołu ds. orzekania o stopniu
          niepełnosprawności o przepisanie/ uzupełnienie orzeczenia.

Jeśli chodzi o program Student obawiam się, iż będzie Pani musiała poczekać na
          wykładnie PFRON-u w tej sprawie. Programy realizowane przez PFRON są oparte na
          uchwałach zarządu funduszu i to fundusz powinien wyjaśniać wątpliwości w tej
          kwestji. Sugeruje by wystosowała Pani monit w tej sprawie do PFRON-u.
          Nie jestem specjalistą w sprawach rodzinnych ale podejrzewam, iż fakt
          posiadania rozdzielności majątkowej, nie jest jednoznaczny ze zniesieniem
          obowiązku wzajemnej pomocy małżeńskiej wynikłego z art. 23 kodeksu rodzinnego i
          opiekuńczego.
          (Kodeks Rodzinny Art. 23. Małżonkowie mają równe prawa i obowiązki w
          małżeństwie. Są obowiązani do wspólnego pożycia, do wzajemnej pomocy i
          wierności oraz do współdziałania dla dobra rodziny, którą przez swój związek
          założyli.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka