halka4 19.07.04, 22:32 Jaka ustawa bądź rozporządzenie mówi o kodach niepełnosprawności stosowanych w orzeczeniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Do info. 20.07.04, 09:46 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U.03.139.1328) § 32. 11) 2. Symbol przyczyny niepełnosprawności, o którym mowa w § 13 ust. 1 pkt 8, ust. 2 pkt 9 i ust. 3 pkt 9, oznacza się następująco: 1) 01-U - upośledzenie umysłowe; 2) 02-P - choroby psychiczne; 3) 03-L - zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu; 4) 04-O - choroby narządu wzroku; 5) 05-R - upośledzenie narządu ruchu; 6) 06-E - epilepsja; 7) 07-S - choroby układu oddechowego i krążenia; 8) 08-T - choroby układu pokarmowego; 9) 09-M - choroby układu moczowo-płciowego; 10) 10-N - choroby neurologiczne; 11) 11-I - inne, w tym schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby układu krwiotwórczego. Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Do info. 20.07.04, 15:35 Dziękuję. Ja orzeczenie mam z 1998 roku. Jakie wtedy rozporządzenie obowiązywało? Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Do info. 20.07.04, 16:13 W 1998 roku obowiązywało ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 21 sierpnia 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stopniu niepełnosprawności, trybu postępowania przy orzekaniu oraz zakresu, składu i sposobu działania zespołów orzekających o stopniu niepełnosprawności. (Dz.U.97.100.627) Rozporządzenie to obowiązywało od 1 wrzesnia 1997 roku Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Do info. 20.07.04, 18:41 W jakim akcie prawnym były kody niepełnosprawności stosowane w 1998 roku? Przeczytałam tą ostatnią ustawę ale nic nie znalazłam o kodach. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Do info. 21.07.04, 10:31 Niestety nie dysponuje informacjami o kodach z tego okresu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż jeśli były używane jakieś kody, to były one poufne. Stąd trudność w dotarciu do nich. Jeśli skontaktuje się Pani ze mną na adres: centrum@niepelnosprawni.info postaram się rozwikłać kod na podstawie informacji z późniejszych okresów . Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Do info. 21.07.04, 12:00 Miałam orzeczoną niepełnosprawność w 1998 roku, umiarkowany stopień, kod "O". Mam chorobę wzroku. Dla mnie to jest jasne, że "O" oznacza schorzenia wzroku. Nie jest to jednak jesne dla wielu urzędników. Mimo iż w danej sytuacji wystarczy dysponować orzeczeniem ja muszę biegać po dodatkowe zaświadczenia od lekarzy. Jest to dla mnie utrudnienie, gdyż do lekarza nie jest tak prosto się dostać-numerki, limity, itp. Sprawę uprośiłaby mi znajomość podstawy prawnej. Mogłabym na nią się powołać. Sama przeszukałam cały internet i nic nie znalazłam. Mam jeszcze jedno pytanie. Pisałam w tej sprawie do PFRON ale nie otrzymałam odpowiedzi. Otóż, jestem studentką II roku. Czesne za semestr wynosi 1800 zł. Zaś mój dochód to 500 zł brutto miesięcznie. Mam męża z którym mamy podpisaną rozdzielność majątkową (intercyzę). Chciałabym się dowiedzieć czy w celu uzyskania dofinansowania będą brane dochody męża, który prawnie nie ma obowiązku mi pomagać w związku z rozdzielnością majątkową? Zależy mi bardzo na ukończeniu studiów, gdyż mam nadzieję, że to umożliwi mi podjęcie pracy i uniezależnienie się od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Do info. 21.07.04, 13:54 Szanowna Pani Myślę, że w przypadku orzeczenia z kodem „O” nie powinno być większych problemów. Jeśli będzie Pani przedstawiała wcześniej przytoczone rozporządzenie z informacją, co oznacza poszczególny kod – urzędnicy nie powinni mieć obiekcji. Może też Pani wystąpić do Powiatowego Zespołu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności o przepisanie/ uzupełnienie orzeczenia. Jeśli chodzi o program Student obawiam się, iż będzie Pani musiała poczekać na wykładnie PFRON-u w tej sprawie. Programy realizowane przez PFRON są oparte na uchwałach zarządu funduszu i to fundusz powinien wyjaśniać wątpliwości w tej kwestji. Sugeruje by wystosowała Pani monit w tej sprawie do PFRON-u. Nie jestem specjalistą w sprawach rodzinnych ale podejrzewam, iż fakt posiadania rozdzielności majątkowej, nie jest jednoznaczny ze zniesieniem obowiązku wzajemnej pomocy małżeńskiej wynikłego z art. 23 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. (Kodeks Rodzinny Art. 23. Małżonkowie mają równe prawa i obowiązki w małżeństwie. Są obowiązani do wspólnego pożycia, do wzajemnej pomocy i wierności oraz do współdziałania dla dobra rodziny, którą przez swój związek założyli.) Odpowiedz Link Zgłoś