halka4 06.10.04, 18:26 Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności ze względu na wzrok. Zakupiłam okulary, których koszt wyniósł 420 zł. Czy mogę otrzymać zwrot poniesionego wydatku. Jeśli tak to gdzie mam się z tym zwrócić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariegold Re: Refundacja kosztów okularów? 06.10.04, 18:38 Przepraszam,że odpowiadam nie na temat, ale sama mimo młodego wieku mam problemy ze wzrokiem (wada -12, problemy z siatkówką), czy coś takiego kwalifikuje się by dostać orzeczenie o niepełnosprawności?A jakie ty masz schorzenie? (przepraszam za wścibskie pytanie.) Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_a Re: Refundacja kosztów okularów? 06.10.04, 21:00 To zależy , co to znaczy "problemy" z siatkówką .Sama wada raczej nie , odkąd zaostrzyli kryteria ... Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Refundacja kosztów okularów? 06.10.04, 23:08 Ja mam krótkowzroczność podobną do Twojej, ale poza tym mam degenerację siatkówki, obejmuje one również plamkę, w efekcie jest bardzo obiżona ostrość widzenia. Poza tym mam zmiany w naczyniówce i ciałku szklistym. Wiem jednak, że osoby z lepszym widzeniem też mają orzeczenia o niepełnosprawności. To czy dostaniesz zależy od stanu oczu, ostrości i pola widzenia, możliwości pracy i podejścia komisji. Sądzę jednak, że warto spróbować. Nic nie masz do stracenia. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 11:14 odnośnie zwrotu za poniesiony koszt to proszę zapoznać się z informacjami podanymi w linkach: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3557 www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/7504 przy czym z PCPR można otrzymać dofinansowanie przed zakupem ale na pewno nie zwrot po zakupie (prawdopodobnie mogą być dofinansowane soczewki) Istnieje szansa odliczenia okularów od podatku dochodowego, proszę trzymać rachunki. Informacja o podatkach i odliczeniach dla osoby niepełnosprawnej znajduje się w ulotce „Niepełnosprawni podatki 2003” znajdującej się pod adresem (niestety ulotka mówi o podatkach za 2003 rok, ale ulgi w 2004 roku są bardzo zbliżone do tych z 2003. Jedyna różnica to fakt iż obecnie można odliczać wydatki na leki w kwocie ponad 100 zł a nie 152 jak w roku 2003. Na pewno z czasem zamieścimy też informacje o podatkach za 2004 rok): www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5466 jeśli chodzi o otrzymanie orzeczenia to i tak pewność można mieć dopiero po przeprowadzeniu procedury. Szczególnie, że odnoszę wrażenie, iż różnych częściach kraju nieco inne rzeczy są przez lekarzy uznawane za uprawniające do orzeczenia niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
alka_xx Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 14:40 Przepraszam...mam niepokorne pytania!!!! Co zamierza Pan/Pani /niepełnosprawni.info/ zrobić z tym " wrażeniem?" Ja także mam takie wrazenie i niekoniecznie rozciąga się ono na inne regiony kraju??!! A może by tak Pan/Pani/niepelnosprawni.info/przeanalizował przyczyny, dla których to te " nieco inne rzeczy sa uznawane przez lekarzy za uprawniajace..."/k.cyt./ A może po prostu wystarczy być rodziną członków szanownej komisji lub "decydentów" ZFRON/PFRON? Bo jak piszą i mówią zorientowani w temacie, to kryterium jest murowane!!! Łączę nieporadne /niepełnosprawne?/ ukłony niepelnosprawni.info napisała: (...) > jeśli chodzi o otrzymanie orzeczenia to i tak pewność można mieć dopiero po > przeprowadzeniu procedury. Szczególnie, że odnoszę wrażenie, iż różnych > częściach kraju nieco inne rzeczy są przez lekarzy uznawane za uprawniające do > orzeczenia niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 17:02 Proszę Pani – w swojej pracy pracuje też z bezpośrednio zgłaszającymi się do centrum osobami niepełnosprawnymi i zdarzyło się, że osoby o podobnym schorzeniu otrzymały różne stopni niepełnosprawności, jedyne co różniło te osoby to fakt, że orzekały się w różnych miejscach. Przy ustalaniu stopnia niepełnosprawności nie ma sztywnych reguł, wiele zależy od decyzji komisji – dlatego też napisałem to co napisałem. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na to, że czasem w praktyce jedyną formą sprawdzenia tego czy dana osoba może otrzymać stopień niepełnosprawności jest po prostu udanie się na komisję. Co do stwierdzenia: „> A może po prostu wystarczy być rodziną członków szanownej komisji > lub "decydentów" ZFRON/PFRON? Bo jak piszą i mówią zorientowani w temacie, to > kryterium jest murowane!!!” - Słyszałem też takie opinie od klientów. Trudno jest mi je zweryfikować gdyż jestem pracownikiem malej organizacji pozarządowej a nie instytucji odpowiedzialnej za kontrolowanie orzecznictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 17:29 Zanim pogorszył mi się stan zdrowia, pracowałam jako pielęgniarka. Przez pewien okras czasu miałam do czynienia z osobami niepełnosprawnymi, gdyż byłam zatrudniona w ZPCh. Miałam wgląd we wszystkie orzeczenia, historie choroby i aktualne wyniki badań. Pilnie się tym dokumentom przyglądałam. Dokładnie analizowałam zwłaszcza te orzeczone ze wzglądu na narząd wzroku. Zauważyłam, że osoby z tym samym schorzeniem i podobną ostrością wzroku miały różną stopnie. BywałO tak, że osoba nie czytająca w ogóle liter z tablicy miała umiarkowany stopień, a ta widząca wszystkie - znaczny. Podobne zależności zauważyłam w orzeczeniach wydanych przez ZUS. Wnioski może każdy sam wyciągnąć. Co można zrobić? Uważam, że niewiele. Z korupcją i układami nie jest łatwo wygrać. Sama obecnie szukam pracy (mam ukończone kursy, wiele umiejętności, obecnie studiuję). Za każdym raze napotykam jednak na barierę do niepokonania, a jest nią brak układów. Nie mam w rodzinie, ani dyrektora, ani prezesa, ani choćby księdza. Nie mam też szans na pracę, a co za tym idzie godne życie. W zawodzie wyuczonym nie mogę pracować. Gdyby nie słaby wzrok wyjechałabym tak jak i moje koleżanki za granicę do pracy, a przyczyną wyjazdu nie byłaby tylko chęć zarobku. Chciałabym uciec od polskiej rzeczywistości. Niestety wzrok przekreśla tę możliwość. Dlatego dziś siędzę stukając w klawiaturę i myślę skąd wziąć pieniądze na spłacenie długu zaciągniętego na zakup okularów. Coraz mniej mam marzeń, nadziei, coraz mniej jest mnie samej. Chwilami myślę, że położę się do łóżka i już nie będę wstawać, w ten sposób skończę swój marny żywot. Nie zrobiłam tego jeszcze tylko dlatego, że ciąglę jeszcze tli się płomyk nadziei. Jest go jednak coraz mniej. I nie wiem co będzie jak zgaśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mariegold Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 21:56 Halko, nie załamuj się. Wiem, że to strasznie trudne w takiej sytuacji, ja też mam problemy ze znalezieniem pracy - ostatnio okulista napisał mi na badaniach okresowych w pracy, że nie wolno mi pracować przy komputerze ze względu na wzrok.A teraz w właściwie w każdej pracy jest komputer - i co robić? Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Refundacja kosztów okularów? 07.10.04, 22:33 Nie wiem jaką masz pracę i ile czasu spędzasz przed monitorem, trudno jest więc coś konkretnego powiedzieć. Ja osobiście w tej chwili nie pracuję, ale w domu mam komputer i to zakupiony ze środków PFRON, w ramach programu "Komputer dla Homera". Używam monitora LCD 17 calowego. Litery więc są na tyle duże, że jestem w stanie przeczytać, a oczy w ogóle się nie męczą. Z tego co wiem to monitory LCD są polecane dla osób z chorobami wzroku. Są one bezpieczne. Sądzę więc, że lekarz Cię skrzywdził. Jeśli chcesz pracować to pójdź do innego, bardziej nowoczesnego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
beata1002 Re: Refundacja kosztów okularów? 26.10.04, 23:01 mam takze duza wade wzroku ( - 9 na oba oczy ) i od marca br orzeczony stopien niepeln. w stponiu umiarkowanym ale dot narzadow ruchu chociaz zalaczalam takze karte od okulisty.Czy moge liczyc na jakies dofinansowanie lub znizke przy zakupie okularow? Odpowiedz Link Zgłoś