Dodaj do ulubionych

Surowka (tylko) z pora

08.02.13, 22:21
Zrobilam zupe warzywna i zostaly mi dwa pory. Chcialabym zrobic z nich surowke, zanim zdechna w lodowce (jak to czasem biedne, zapomniane warzywka w lodowce). Niestety, wszystkie przepisy zawieraja inne produkty, typu jablko, marchew, kukurydza itp., a nie mam tego w domu w tej chwili i nie bardzo mam ochote wpadac do sklepu po jedna marchewke. Da sie cos prostego przygotowac?
Obserwuj wątek
    • nuta15 Re: Surowka (tylko) z pora 08.02.13, 22:34
      Często robię surówkę z samych porów. Kroję drobno w półkrążki sparzam na sicie gorącą wodą, gdy przestygną , przekładam do miski, dodaję śmietanę , doprawiam solą i cukrem.
    • iza1973 Re: Surowka (tylko) z pora 08.02.13, 22:49
      Oprócz opcji powyżej (dodatek śmietany i przypraw po sparzeniu), mogę zaproponować drugą opcję, również po sparzeniu, bardziej na słono - z majonezem. Też dobre. Ale wydaje mi się że por jest na tyle intensywnym w smaku warzywem, że sam bez dodatków może być ciężki do zniesienia, szczególnie w postaci surówki. Może poszukaj przepisu na zupę, tartę lub zapiekankę z porami, albo po prostu wrzuć do zamrażarki, do późnego wykorzystania.
      -----------------------------------
      Finanse Osobiste Kobiecą Ręką
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka