Dodaj do ulubionych

Dofinansowanie z PERON

18.12.06, 21:17
Witam!
Chcialabym sie dowiedziec,czy moge starac sie o dofinansowanie z PFRON do
zakupu laptopa w przyszlym roku,jezeli w tym roku otrzymalam 3000zl na
komputer w ramach "usowania barier w komunikowaniu sie"
Obserwuj wątek
    • bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 18.12.06, 22:10
      Trochę taktu i pokory monisiu.
      • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 18.12.06, 22:51
        niestety, nie możesz.

Możesz się starać o inny komputer, lepszy technologicznie, nawet laptopa za ok.
        5 lat. Jednak będzie to musiało mieć konkretny powód, wskazany przez lekarza.
        I mają prawo ci wniosku nie przyjąć, bo teoretycznie kompa dostaje się raz. Nie
        wazne czy to laptop, czy stacjonarny.
    • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 19.12.06, 21:32
      Jeżeli spełniasz warunki zawarte w programach PEGAZ 2003 lub Komputer dla Homera
      to możesz się starać o dofinansowanie kupna laptopa. Program Łamanie barier w
      komunikowaniu jest programem odrębnym od 2 wcześniej przeze mnie wymienionych i
      jest realizowany przez PCPR-y a Pegaz i Homer są realizowane przez PFRON i
      oddziały regionalne PFRON.
      • bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 19.12.06, 23:37
        Program ''łamanie barier''?
        czy likwidacja barier?
        • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 09:01
          Likwidacja barier architektonicznych i łamanie barier w komunikowaniu się -
          bariery architektoniczne jako namacalne można zlikwidować natomiast bariery w
          komunikowaniu się jako mniej namacalne można przełamywać.
      • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 22:07
        jesli dostałes dofinansowanie z PCPRu nie masz prawa starać się o dof. z Pegazu!

Pytałam i powiedziano mi ze osoby, które tak robią, tj. kupują tu laptopa, a tam
        kompa, łamią najzwyczajniej w świecie prawo.
        • bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 22:28
          Wykorzystywanie swojej choroby do tego
          typu zachowań ,to najzwyklejsze cwaniactwo.
          PFRON i PCPR powinny zweryfikowac osoby
          korzystające z dofinansowań. Kombinatorzy
          powinni zwrócić nienależne pieniądze.
          • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 21.12.06, 10:23
            Pieniądze to niestety muszą zwracać ale PCPR-y, bo urzędasy oszczędzały
            oszczędzały i kasa się zmarnowała - w tv wczoraj podali że samo miasto Poznań
            musi oddać do PFRON-u 1250 tys. złotych z 2,5 miliona przyznanych na pomoc
            niepełnosprawnym. Co oznacza że tym samym w przyszłym roku budżet poznańskich
            MOPR i PCPR będzie mniejszy o te niewykorzystane środki.
            • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 14:06
              Zauważyłem, że w powyższej wypowiedzi pomyliłem liczby - poznańskie MOPR-y i
              PCPR-y wykorzystały 700 tys zł z przyznanych im w tym roku 2,5 miliona zł. czyli
              muszą oddać nie 1250 tys. zł a 1800 tys. zł. (informacja za tv)
        • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 21.12.06, 10:19
          Programy PFRON i programy PCPR to różne programy wiem, bo mam znajomych którzy
          pracują w PCPR i mówią, że można korzystać niezależnie z programów pcpr i pfron.
          A mówienie, że jak się korzysta z jednego to nie można korzystać z innego to
          jest zwyczajna ściema urzędasów. Jeśli tylko spełnia się kryteria to można
          korzystać i z programu Pegaz i z łamania barier w komunikowaniu się. Natomiast
          prawdą jest że nie można jednocześnie korzystać z Pegaza i z Komputera dla Homera.
          • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 09:22
            cytuję za tobą: "bo mam znajomych którzy pracują w PCPR i mówią, że można
            korzystać (...) ściema urzędasów"

Pozdrawiam znajomych.
            • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 10:28
              Znam też ON które korzystały z obu tych programów w ciągu jednego roku
              kalendarzowego bez żadnych konsekwencji w postaci konieczności oddania
              wykorzystanej kasy lub zakupionego sprzętu.
              • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 13:26
                czyli jak wspomniała przedrozmówczyni:

rozliczyć tych, którzy pobierają bezprawnie pieniądze.
                Potem nie ma na to co konkretnie jest potrzebne!

Rozumiem że co 5 lat. Ale branie dwóch kompów to z grubsza przesada!!!!!!
                • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 14:02
                  >Potem nie ma na to co konkretnie jest potrzebne!

BZDURA!!!!!!!

Jeśli jest tak jak piszesz, to dlaczego np w Poznaniu PCPRy i MOPRy wykorzystały
                  tylko 700 tys zł z przyznanych im w 2006 r. przez Warszawę 2,5 miliona zł i
                  muszą teraz oddać prawie 2 miliony złotych "nadwyżki"?? NIE jest prawdą, że
                  pieniędzy nie ma - pieniądze są tylko ludzie ich nie wykorzystują, a potem
                  gadają, że nie ma na nic kasy!!!!
                  • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 15:13
                    to dlaczego na dwa monity o potrzebną mi rzecz nie dostałam żADNEJ ODPOWIEDZI!?

Dać ci potwierdzenia?
                    Co mam zrobic?
                    Nie mam wejść "rodzinnych" i tyle.

Bo jak inaczej to mozna nazwac. Ludzie dostaja dwa kompy, a człowiek prosi o cos
                    małego i co?

Idz kobieto, bo mnie sie rece trzęsą.
                    • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 15:18
                      Masz orzeczenie o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności??
                      Spełniasz kryteria dochodowe?? Korzystałaś w ciągu 5 lat z jakiegoś programu
                      PCPRowskiego??
                      • gluby Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 16:27
                        nie korzystałem z programu pcprowskiego, jak w tym roku dostalem dofinansowanie
                        z pegazu to czy w przyszlym roku moge skorzystac z pcpr? bodajze nie chce miec
                        klopotow bo juz je mam dosc ...
                        • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 17:04
                          Wniosek zawsze warto złożyć - najwyżej ci go odrzucą.
                      • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 16:53
                        1. mam
                        2. spełniam i to gładko
                        3. nie
                        • ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 17:05
                          W takim razie musiały być inne przesłanki, które uniemożliwiły realizację
                          twojego wniosku. Jakie nie wiem, bo nie znam twojej sytuacji.
                          • dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 21:27
                            ty tego nie wiesz - normalne.

Ale że ja tego nie wiem?
                            To już przechodzi granice.

Dlatego pozdrawiam znajomych... nie podoba mi się polityka :( tego typu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka