monisia224 18.12.06, 21:17 Witam! Chcialabym sie dowiedziec,czy moge starac sie o dofinansowanie z PFRON do zakupu laptopa w przyszlym roku,jezeli w tym roku otrzymalam 3000zl na komputer w ramach "usowania barier w komunikowaniu sie" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 18.12.06, 22:10 Trochę taktu i pokory monisiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 18.12.06, 22:51 niestety, nie możesz. Możesz się starać o inny komputer, lepszy technologicznie, nawet laptopa za ok. 5 lat. Jednak będzie to musiało mieć konkretny powód, wskazany przez lekarza. I mają prawo ci wniosku nie przyjąć, bo teoretycznie kompa dostaje się raz. Nie wazne czy to laptop, czy stacjonarny. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 19.12.06, 21:32 Jeżeli spełniasz warunki zawarte w programach PEGAZ 2003 lub Komputer dla Homera to możesz się starać o dofinansowanie kupna laptopa. Program Łamanie barier w komunikowaniu jest programem odrębnym od 2 wcześniej przeze mnie wymienionych i jest realizowany przez PCPR-y a Pegaz i Homer są realizowane przez PFRON i oddziały regionalne PFRON. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 19.12.06, 23:37 Program ''łamanie barier''? czy likwidacja barier? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 09:01 Likwidacja barier architektonicznych i łamanie barier w komunikowaniu się - bariery architektoniczne jako namacalne można zlikwidować natomiast bariery w komunikowaniu się jako mniej namacalne można przełamywać. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 22:07 jesli dostałes dofinansowanie z PCPRu nie masz prawa starać się o dof. z Pegazu! Pytałam i powiedziano mi ze osoby, które tak robią, tj. kupują tu laptopa, a tam kompa, łamią najzwyczajniej w świecie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Dofinansowanie z PERON 20.12.06, 22:28 Wykorzystywanie swojej choroby do tego typu zachowań ,to najzwyklejsze cwaniactwo. PFRON i PCPR powinny zweryfikowac osoby korzystające z dofinansowań. Kombinatorzy powinni zwrócić nienależne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 21.12.06, 10:23 Pieniądze to niestety muszą zwracać ale PCPR-y, bo urzędasy oszczędzały oszczędzały i kasa się zmarnowała - w tv wczoraj podali że samo miasto Poznań musi oddać do PFRON-u 1250 tys. złotych z 2,5 miliona przyznanych na pomoc niepełnosprawnym. Co oznacza że tym samym w przyszłym roku budżet poznańskich MOPR i PCPR będzie mniejszy o te niewykorzystane środki. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 14:06 Zauważyłem, że w powyższej wypowiedzi pomyliłem liczby - poznańskie MOPR-y i PCPR-y wykorzystały 700 tys zł z przyznanych im w tym roku 2,5 miliona zł. czyli muszą oddać nie 1250 tys. zł a 1800 tys. zł. (informacja za tv) Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 21.12.06, 10:19 Programy PFRON i programy PCPR to różne programy wiem, bo mam znajomych którzy pracują w PCPR i mówią, że można korzystać niezależnie z programów pcpr i pfron. A mówienie, że jak się korzysta z jednego to nie można korzystać z innego to jest zwyczajna ściema urzędasów. Jeśli tylko spełnia się kryteria to można korzystać i z programu Pegaz i z łamania barier w komunikowaniu się. Natomiast prawdą jest że nie można jednocześnie korzystać z Pegaza i z Komputera dla Homera. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 09:22 cytuję za tobą: "bo mam znajomych którzy pracują w PCPR i mówią, że można korzystać (...) ściema urzędasów" Pozdrawiam znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 10:28 Znam też ON które korzystały z obu tych programów w ciągu jednego roku kalendarzowego bez żadnych konsekwencji w postaci konieczności oddania wykorzystanej kasy lub zakupionego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 13:26 czyli jak wspomniała przedrozmówczyni: rozliczyć tych, którzy pobierają bezprawnie pieniądze. Potem nie ma na to co konkretnie jest potrzebne! Rozumiem że co 5 lat. Ale branie dwóch kompów to z grubsza przesada!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 14:02 >Potem nie ma na to co konkretnie jest potrzebne! BZDURA!!!!!!! Jeśli jest tak jak piszesz, to dlaczego np w Poznaniu PCPRy i MOPRy wykorzystały tylko 700 tys zł z przyznanych im w 2006 r. przez Warszawę 2,5 miliona zł i muszą teraz oddać prawie 2 miliony złotych "nadwyżki"?? NIE jest prawdą, że pieniędzy nie ma - pieniądze są tylko ludzie ich nie wykorzystują, a potem gadają, że nie ma na nic kasy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 15:13 to dlaczego na dwa monity o potrzebną mi rzecz nie dostałam żADNEJ ODPOWIEDZI!? Dać ci potwierdzenia? Co mam zrobic? Nie mam wejść "rodzinnych" i tyle. Bo jak inaczej to mozna nazwac. Ludzie dostaja dwa kompy, a człowiek prosi o cos małego i co? Idz kobieto, bo mnie sie rece trzęsą. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 15:18 Masz orzeczenie o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności?? Spełniasz kryteria dochodowe?? Korzystałaś w ciągu 5 lat z jakiegoś programu PCPRowskiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 16:27 nie korzystałem z programu pcprowskiego, jak w tym roku dostalem dofinansowanie z pegazu to czy w przyszlym roku moge skorzystac z pcpr? bodajze nie chce miec klopotow bo juz je mam dosc ... Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 17:04 Wniosek zawsze warto złożyć - najwyżej ci go odrzucą. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 16:53 1. mam 2. spełniam i to gładko 3. nie Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 17:05 W takim razie musiały być inne przesłanki, które uniemożliwiły realizację twojego wniosku. Jakie nie wiem, bo nie znam twojej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Dofinansowanie z PERON 22.12.06, 21:27 ty tego nie wiesz - normalne. Ale że ja tego nie wiem? To już przechodzi granice. Dlatego pozdrawiam znajomych... nie podoba mi się polityka :( tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś